Hlavní obsah

Šli pomoct do nemocnic. Slevu za koleje si ale musí zasloužit jinak

Foto: Adam Hříbal , Seznam Zprávy

Pouze někteří studenti z Jihočeské univerzity, kteří mají pracovní povinnost v nemocnici, dostanou padesátiprocentní slevu na kolejné. Studenti si ale stěžují na komplikovanost podmínek.

Reklama

Koleje Jihočeské univerzity poskytly studentům, kteří jsou povoláni do nemocnic ve svých rodných krajích, padesátiprocentní jednorázovou slevu na kolejné za listopad. Kvůli přísným podmínkám ale není jisté, kdo ji nakonec získá.

Článek

Studenti zdravotnických oborů z Jihočeské univerzity, kteří byli povoláni pomáhat do nemocnic, se dočkali reakce vedení kolejí a dostanou jednorázovou padesátiprocentní slevu na kolejné za listopad. Na problém minulý týden upozornily Seznam Zprávy. V pondělí koleje Jihočeské univerzity informovaly studenty o rozhodnutí o poskytnutí slevy. Ta opět není plošná. Aby slevu studenti získali, musejí splnit několik podmínek, které stanovilo vedení kolejí. Studenti si ale stěžují na komplikovanost těchto podmínek. Stále tak není jisté, zda všichni pracující studenti budou mít na slevu nárok.

Podmínky jsou podle studentky Jihočeské univerzity Terezy Malinové, která studuje na dětskou zdravotní sestru, tvrdé. Slevu totiž studenti získají pouze za ty dny, v nichž pracovali v nemocnici v místě svého trvalého bydliště. Což je oproti jiným českým univerzitám, které zavedly plošné slevy, podstatný rozdíl.

Jihočeská univerzita říká, že zvolila tento způsob slevy z toho důvodu, aby to bylo férové. „Pokud by takto sleva určená nebyla, znevýhodňovali bychom ty studenty, kteří pracovní povinnost vykonávali po celou dobu, oproti těm, kteří pracovali pouze například jeden týden v měsíci a zbylou dobu bydleli na koleji kvůli konzultacím a jiným studijním povinnostem,“ uvedl mluvčí Jihočeské univerzity Štěpán Kuděj.

Dny volna se tak do slevy nezapočítávají. „V nemocnici děláme dvanáctky a ty můžeme mít jen třikrát za sebou, pak musíme mít volno,“ sdělila studentka, která momentálně pomáhá ve Vsetínské nemocnici ve Zlínském kraji, odkud pochází. Kromě práce v nemocnici musejí navíc studenti ještě zvládat online výuku. „Dávám si proto směny tak, abych zrovna neměla výuku, nebo pracuji o víkendech,“ dodala Malinová. Studenti tak nemají moc možností, jak ovlivnit to, kolik směn v nemocnici odpracují, a tudíž ani to, na jak vysokou slevu budou mít nárok.

Studenti plnou výši slevy nezískají jen tak. K žádosti o slevu musí doložit rozhodnutí hejtmana kraje o nařízení pracovní povinnosti a potvrzení příslušné nemocnice či jiného zařízení, kam byl student povolán pracovat. Tam musí být uveden výkon a termín vykonávané práce. Někteří studenti ale řeší, že je do pracovní povinnosti nepovolal hejtman, ale přímo nemocnice.

„Mě sice kraj povolal, ale hodně lidí povolala přímo nemocnice. Nevím, proč nestačí pouze potvrzení z nemocnice,“ uvedla Malinová. Podle mluvčího Jihočeské univerzity Štěpána Kuděje ale nemocnice nedisponují žádnými seznamy studentů, tudíž tyto studenty musel povolat kraj skrze nemocnici. „Příkazy k výkonu můžou vydávat a doručovat pouze hejtmani a primátor hlavního města Prahy, kteří dostali seznamy studentů od škol. Pokud nemocnicím daný soupis studentů krajský úřad poskytl, tak jsou studenti schopni doložit toto povolání právě tímto způsobem,“ uvedl mluvčí. Všichni studenti s pracovní povinností by tak neměli mít problém, aby potvrzení od hejtmana získali.

Realita je ale jiná. „Nevím, jestli mi hejtman nějaké potvrzení dá. Snažím se tam už od včerejšího rána dovolat,“ uvedla ve středu Malinová. Problémy nastávají i s potvrzením o výkonu práce v příslušné nemocnici. „Žádala jsem vrchní sestru, aby mi toto potvrzení dala. Řekla mi, že musím přinést formulář ze školy. Jak jsem se ale dívala, žádný takový není,“ uvedla budoucí dětská zdravotní sestra. Podle studentů je tak podávání žádosti o slevu velice komplikované a časově náročné. „Je to sleva nesleva, než to člověk všechno obvolá a zařídí, tak se na to většina studentů vykašle, protože nemá tolik času,“ sdělila Malinová. Žádost musejí studenti podat nejpozději do 4. prosince.

Někteří studenti například řeší i tu situaci, že v nemocnici začali pracovat hned, jak bylo potřeba, a na pracovní povinnost nečekali. Například Malinová totiž nečekala na zavolání z kraje a do nemocnice nastoupila, co nejdříve mohla. Teď neví, zda má na slevu nárok. „Nevím, jestli mi to dají, protože když mi volali, že mám pracovní povinnost, tak už jsem v nemocnici pracovala. Chtěla jsem pomoct vyčerpaným sestrám a nesedět na zadku doma,“ dodala.

Podle Jihočeské univerzity studenti, kteří pracují v nemocnici brigádně nebo jako dobrovolníci, nárok na slevu nemají. „Nikdy v minulosti nebylo důvodem k poskytnutí slevy na kolejném, pokud student vykonává práci v nemocnici jako placenou brigádu. Dobrovolnictví těchto studentů si vážíme, nelze je ale odměňovat konkrétně slevou na kolejném,“ sdělil Kuděj. Slevu na kolejném tak tito studenti nedostanou. Jestli ji ale nezískají ani studenti, kteří jsou ve stejné situaci jako Malinová a chtěli jít pomáhat nemocnicím dříve a nečekali na povolání, je otázka. Jihočeská univerzita se k tomuto specifickému případu nevyjádřila.

V říjnu odsouhlasilo vedení kolejí na základě studentské petice podobnou jednorázovou slevu. Na tu ale studenti zdravotnických oborů neměli nárok. Původní padesátiprocentní sleva na kolejné za listopad se totiž vztahovala pouze na studenty, kteří museli koleje po říjnovém nařízení vlády opustit a nebyla jim udělena výjimka, aby na koleji mohli zůstat. Mezi výjimky spadali právě i studenti zdravotnických oborů, kteří na základě nařízení vlády na kolejích mohli zůstat. Teď, když na kolejích nebydlí, protože musí pomáhat v místech svého trvalého bydliště, slevu sice dostali, ale musejí splnit komplikované podmínky. Podle Malinové je to nespravedlivé. „Ti, co sedí doma a jen se učí, výhodu dostali a my takovou neúplnou,“ uvedla Malinová.

Na univerzitách v Praze nebo Olomouci zavedli plošné slevy na kolejném. To na Jihočeské univerzitě není podle mluvčího možné. „Pokud bychom slevy nastavili plošně, některé skupiny studentů by se mohly ohradit s tím, že vůči nim jsou takto nastavená pravidla diskriminující. Podrobnější a individuální přístup při udělování slev na ubytování jednotlivým typům studentů považuje vedení Kolejí a menz JU za spravedlivější přístup,“ uvedl Kuděj.

Další možností by bylo garantování lůžek studentům, kteří se z kolejí odhlásili, do doby, než se budou moci zpět na koleje vrátit. Tak to udělali na Masarykově univerzitě v Brně. To na Jihočeské univerzitě ale také není možné, a to i přesto, že univerzita uznává, že je na kolejích přetlak, a je tak těžké kolej na začátku semestru sehnat. „K 30. září 2020 byla poptávka o 500 lůžek vyšší, než je současná kapacita všech kolejí JU,“ uvedl Kuděj. Podle univerzity by tak nemohli poskytovat lůžka studentům, kteří by o ně momentálně měli zájem. Jací studenti by ale o lůžka měli mít v půlce semestru, v době distanční výuky a stále platícího zákazu pobývání na kolejích o lůžka zájem, je nejasné.

Reklama

Doporučované