Hlavní obsah

Slib na Hradě: Do Slavie potečou čínské peníze dál

Foto: Profimedia.cz

Jaroslav Tvrdík se zástupcem čínských majitelů Slavie na jednom z podzimních utkání Ligy mistrů.

Reklama

Příznivci fotbalové Slavie mohou zůstat klidní. Navzdory tomu, že česko-čínské vztahy zaznamenaly na té nejvyšší úrovni zjevné ochlazení, zájem čínských investorů o rozvoj fotbalového klubu z pražského Edenu byl potvrzen na několik příštích let.

Článek

Na Pražském hradě proběhla v průběhu minulého týdne schůzka za účasti Vratislava Mynáře, vedoucího kanceláře prezidenta republiky, Jaroslava Tvrdíka, předsedy představenstva Slavie, a zástupců vrcholného managementu čínské státní firmy CITIC. Ta je společně s další čínskou společností Sinobo majitelem Slavie.

Jak se shodlo několik zdrojů Seznam Zpráv, v průběhu schůzky čínská strana deklarovala, že bude fotbalový klub SK Slavia Praha ekonomicky podporovat přinejmenším v horizontu dalších 3–5 let.

Pro slávisty je to dobrá zpráva zejména nyní, několik dní poté, co prezident republiky Miloš Zeman avizoval, že ho na dubnové návštěvě Číny v čele výpravy tentokrát nahradí ministr vnitra Jan Hamáček. Zeman navíc dal svou plánovanou absenci v diplomatické misi do souvislosti s tím, že čínské investice v České republice zdaleka nedosahují takových objemů, jak bylo slibováno.

Prvotní investice v Česku provedla na podzim 2015 čínská společnost CEFC. Vedle nákupu Slavie deklarovala akvizice jako Pivovar Lobkowicz, vstup do společnosti Travel Service či Žďárských strojíren. Posléze se CEFC ocitla v problémech, načež její portfolio v ČR převzal státní CITIC.

„Zástupci společnosti CITIC požádali vedoucího Kanceláře prezidenta republiky o setkání,“ potvrdil schůzku na Pražském hradě mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček. „Během jednání se debatovalo o budoucnosti a rozvoji čínských investic v ČR, kdy, jak tlumočil pan kancléř, prezident republiky klade jednoznačný důraz na konkrétní projekty a konkrétní výsledky,“ dodal mluvčí.

Fotbalová Slavia je přinejmenším mediálně nejviditelnější čínskou akvizicí v Česku. Čínské investice ji oddlužily a umožnily pořízení silného kádru, který se pod progresivním sportovním vedením Jindřicha Trpišovského probojoval na podzim i do Ligy mistrů. Čínští investoři vlastní zároveň i stadion v pražském Edenu, na kterém Slavia hrává.

Spekulovalo se, zda čínský zájem o český klub neovadne, v té souvislosti byly zmiňovány kontakty s investory z Bahrajnu či jiných arabských zemí. Ale aktuální jednání na Hradě dává Slavii signál, že partnerství s Číňany zůstává stabilní.

„Klub není kompetentní se jakkoliv vyjadřovat nebo komentovat jednání na úrovni jeho akcionáře,“ vyjádřil se k výsledkům jednání na Pražském hradě slávistický mluvčí Michal Býček.

Šéf klubu Jaroslav Tvrdík na zaslané dotazy Seznam Zpráv nereagoval. Nicméně výsledky schůzky završené čínskou garancí další spolupráce se Slavií potvrdily hned tři na sobě nezávislé a dobře informované zdroje.

Připomeňte si slávistické putování Ligou mistrů.Video: Jiří Hošek

Reklama

Doporučované