Hlavní obsah

Slib voličům splněn, Brno vyřešeno. Zastupitelský klub ANO je v troskách

Foto: Profimedia.cz

Splnili, co slíbili. ANO mělo v Brně 18 městských zastupitelů, po Babišově čistce se velká část zvolených už zpět do zastupitelského klubu nevrátí.

Reklama

Brněnské ANO kromě Stoky řeší problém s městskými zastupiteli. Osmnáctičlenný klub není jednolitý. Mandát čtvrtiny voličů se rozdělí mezi solitéry a rozhádané skupiny.

Článek

Mají nejpočetnější zastupitelský klub v Brně. Přesněji řečeno měli. Organizace hnutí ANO ve druhém největším městě v úterý po zásahu šéfa Andreje Babiše zanikla.

Stranickou příslušnost pozbylo taky osmnáct brněnských zastupitelů. Po vyhraných komunálních volbách v roce 2018 měli mít v 55členném zastupitelstvu největší vliv a určovat další ráz města. Povolební třesk, v němž získala post primátorky ODS a který Babiš nazval megapodrazem, však hnutí ANO vyhnal z vedení radnice. Klub vedený bývalý primátorem Petrem Vokřálem musel do opozičních lavic.

Při lapáliích s korupční kauzou Stoka, kvůli nimž byla zrušena celá brněnská organizace, zároveň ANO v Brně řeší další problém. Totiž co s bývalými brněnskými zastupiteli?

Hnutí v Brně před dvěma lety volilo 23 procent lidí. Jenže zastupitelský klub, která má jejich hlasy prosazovat, je jak politicky, tak lidsky v troskách. Mnozí hnutí opustili ještě před zrušujícím nařízením shora, jiní si nemohou přijít na jméno.

Do dalších komunálních voleb přitom zbývají víc než dva roky. „To vůbec nevadí. Zastupitelský klub funguje. Scházíme se nadále a disktujeme potřebné body,“ snažila se uklidnit situaci šéfka zaniklé brněnské buňky Karin Karasová.

Fakta však hovoří proti. I v případě, že se brněnská buňka v následujících týdnech a měsících zrestauruje, minimálně třetina zastupitelů se do klubu ANO nevrátí. Stačí vzít jmenovité příklady.

Petr Vokřál, nejviditelnější tvář hnutí na jižní Moravě, na začátku června rezignoval. Hnutí podle něj dostatečně neřešilo propojení s podsvětím. Bývalý místopředseda hnutí vede taky klub krajských zastupitelů ANO. „Mandáty si zatím ponechám,“ vzkázal Vokřál.

Bývalý Vokřálův náměstek Richard Mrázek pro investice skončil v hnutí po nátlaku veřejnosti i části straníků. Vyčítali mu úzké vazby na hlavního aktéra Stoky Jiřího Švachulu. Do hnutí se nevrátí.

Se Švachulou podnikal bývalý šéf brněnské buňky Pavel Dvořák. Ani on se nejspíš nevrátí. „Nemám teď čas. Napište mi e-mail,“ omluvil se Dvořák. Pak už nereagoval.

Jiří Faltýnek rovněž skončil kvůli pochybnostem ohledně Stoky. „Mandát bych si odkroutil, a pak už bych se nevracel,“ naznačil konec v politici v rozhovoru pro Seznam zprávy.

V zastupitelských lavicích také sedí „rebelové“, které si s Vokřálovým křídlem nemohou přijít na jméno. Brněnská i krajská zastupitelka Šárka Korkešová se chce s hnutím soudit. Vadí jí spojování s kauzou Stoka. Další zastupitel David Aleš se také netají kritikou Vokřála i krajské šéfky Taťány Malé. Korkešová se do ANO nevrátí, u Aleše to není jisté.

Politolog Masarykovy univerzity Michal Pink souhlasí, že se klub pravděpodobně rozdrolí na solitéry. „Za několik týdnů tam může sedět třeba jen polovina zastupitelů za ANO a ti zbývající budou hlasovat jen sami za sebe,“ uvedl.

Připomněl, že situace, kdy se zvolení zastupitelé nechovají jako jednolitý celek, bývá častá. „Ovšem ne v tak velkém množství, to je ojedinělé. Podobně štěpení zažila jihočeská ODS před deseti lety,“ porovnal.

Straníky také ovlivní, kdo a jak bude nové brněnské ANO znovuzakládat. Podle informací Seznam zpráv téměř nezměněný krajský tým okolo Taťány Malé. Bývalý ministryně spravedlnosti musela v resortu skončit kvůli podezření, že opsala diplomovou práci. Teď může být překážkou pro návrat některých vlivných členů.

„Pokud by to měla dávat dohromady její frakce, budu se hodně rozhodovat, jestli se nepřihlásit do úplně jiné oblasti,“ uvedl poslanec ANO Rostislav Vyzula. Podobně podle něj budou uvažovat další vyhození straníci.

Skoro u poloviny brněnských zastupitelů ANO je jejich budoucnost v hnutí uzavřená nebo nepravděpodobná, hnutí v tom alespoň navenek problém nevidí. „Jsou zvoleni občany a mají nárok na mandát. Pokud se ho nevzdají, budou pokračovat. Rozhodnutí necháváme na každém z nich,“ uvedla Karasová.

Pink připomněl ještě jeden možný scénář. „Část bývalého klubu se může začít jmenovat třeby My všichni pro lepší Brno. Mohou prosazovat své priority a třeba vznikne zárodečná buňka nějaké nové kandidátní listiny,“ uvedl s nadszákou.

Podle něj má Petr Vokřál ve městě stále možnost pokračovat v politice. „Drží pozice na kraji i v Brně, má dobré výchozí postavení, takže je tam teoretická možnost,“ dodal Pink.

Před pěti lety přitom hnutí v Brně řešilo stranickou neposlušnost rázněji. Bývalý radní ANO Tomáš Kratochvíl čelil obžalobě z vystavování fiktivních faktur nábytkářské firmy a krácení daní. Po nátlaku zevnitř hnutí musel opustit post radního. Hnutí také usilovalo, aby složil zastupitelský mandát. Etický kodex tehdy členům ukládal, že v případě zahájeného trestního stíhání rezignují na volený mandát. „Neudělám to, ničeho jsem se nedopustil,“ hájil se tehdy Kratochvíl a vydržel až do konce volebního období.

Nyní může mít ANO odpadlíků násobně více. Kromě vlivu na politické dění ve druhém největším městě, tak přijde i o vliv na značnou část bývalých straníků. Pink nepředpokládá, že dojde k nějakým politickým obchodům či přestupům do jiných stran. Hnutí je totiž v Brně v opozici, magistrát vede široká koalice v čele s občanskými demokraty.

„Zajímavější bude, jak se budou chovat bývalé kluby ANO na menších radnicích. Třeba skloňované Brno-střed. Nicméně myslím, že rozumná strana by po toxickém recyklátu nesáhla,“ dodal Pink.

Reklama

Doporučované