Hlavní obsah

Slíbili jsme to. Bratři chtějí odstřelit plánovanou „kostku“ v Pařížské ulici

Foto: R2G

Vizualizace naznačuje „kompromisní“ snížení původně navržené budovy o jedno podlaží. V novém objektu na náměstí Miloše Formana mají být obchody a služby. Původní záměr počítal i s památníkem československé kinematografie.

Reklama

Pražští radní budou v pondělí jednat o chystané kontroverzní novostavbě u hotelu Intercontinental. Prosklená kostka budí u mnoha poliků negativní emoce.

Článek

Stavební záměry v okolí známého pražského hotelu Intercontinental se dostávají do agendy v nejvyšších patrech pražské politiky. Radní hlavního města se podle informací Seznam Zpráv mají v pondělí vyjádřit, zda si přejí, aby v blízkosti hotelu na náměstí Miloše Formana vyrostla prosklená novostavba.

Mezi jejími odpůrci je přitom i zastupitel a předseda koaličního klubu Praha Sobě Jan Čižinský. „Slíbili jsme voličům už před volbami, že na tom náměstí nic nevyroste, tak to prostě chceme dodržet,“ uvedl v rozhovoru pro Seznam Zprávy Čižinský.

Investory zamýšlená ‚kostka‘ na nároží Bílkovy ulice a Pařížské už vyvolává kontroverze delší dobu. Jak již Seznam Zprávy informovaly, proti objektu se staví také šéf polostátní firmy ČEZ Daniel Beneš, jenž v lokalitě bydlí.

Prapor odpůrců v současné době drží právě politik Jan Čižinský. Ve věci se angažuje i jeho starší bratr Pavel, který je zastupitelem a někdejším starostou Prahy 1. Na jeho popud se projektem u Intercontinentalu bude hned v úterý zabývat i zastupitelstvo první městské části. Lze čekat klasickou politickou přetahovanou, jelikož třeba současný starosta Prahy 1 Petr Hejma (STAN) se stavbou zásadní problém nemá.

Podívejte se, jak má stavba vypadat:

Podniknout všechny právní kroky

Proč přijde jednání o novostavbě na magistrátu i na radnici Prahy 1 tak krátce za sebou, má své praktické důvody. Investor na konci ledna požádal o vydání územního rozhodnutí. A to k celému projektu, který je daleko širší a nese název Staroměstská brána. „Moc času, aby město projevilo svou vůli, už nezbývá,“ podotýká Jan Čižinský, podle jehož názoru je záměr v rozporu se současným územním plánem.

Radní by podle jeho představ měli v pondělí konstatovat, že s novostavbou nesouhlasí. Hotov je v tomto smyslu i návrh usnesení, který mají Seznam Zprávy k dispozici. Předpokládá, že politické vedení metropole uloží Institutu plánování a rozvoje a řediteli magistrátu, aby v územním řízení proti umístění stavby podali námitky a činili „veškeré návazné právní kroky“, aby bylo tomuto umístění zabráněno.

Investorem projektu je firma R2G, za níž stojí tři známí čeští miliardáři, kteří předloni hotel Intercontinental s okolními pozemky odkoupili: někdejší gumárenský magnát Oldřich Šlemr a zakladatelé antivirové firmy Avast Pavel Baudiš a Eduard Kučera.

Zmíněná novostavba je pro ně fakticky pouze minoritní částí celkového záměru. Ten zahrnuje jednak úplnou rekonstrukci hotelu a revitalizaci obou přilehlých náměstí, nejen náměstí Miloše Formana, ale i náměstí Curieových. Projekt počítá také třeba s podchodem pod nábřežím a s propojením Pařížské ulice s náplavkou u Vltavy. Firma zdůrazňuje, že veřejných ploch a zeleně výrazně přibude, nynější technické objekty zmizí z povrchu.

Zmíněná novostavba na části Formanova náměstí je i pro všechny odpůrce, včetně Čižinských, jediným, avšak zásadním důvodem pro jejich protiakci.

Chce nás znechutit?

I bratři Čižinští mají k místu blízký vztah, v sousední Maiselově ulici se narodili a na dohled od místa, kde by měla stát sporná budova, stále žije jejich matka. „Mám to tam moc rád a detailně to tam znám. Přes to náměstí jsem chodil do školy, na náměstí jsme hrávali fotbal a jezdili na koloběžkách,“ neskrývá citové pouto k místu Jan Čižinský.

Nicméně vylučuje, že by u něj zvítězil soukromý zájem nad veřejným. Stejně tak, že by šlo z jeho strany o nějakou krátkodobou záležitost.

„Já jsem sbíral podpisy proti zastavitelnosti toho náměstí už před dávnými lety, když se ještě připravoval metropolitní plán a nikdo jiný to neřešil. Šlo tehdy také o parčík před Staronovou synagogou,“ odmítá pražský politik, že by se vezl na aktuální politické vlně. Stále také opakuje, že projekt jako celek se mu líbí a podporuje jej. Jediné, co prý nechce, je ona novostavba.

Rodák ze sousední Maiselovy ulice Jan Čižinský.

Nicméně zástupci investorů tvrdí, že postoj Jana Čižinského vůbec nechápou. „Nedává to smysl u člověka, který deklaruje, že chce veřejný prostor zachovat a zvelebovat. Proto se musíme ptát, jestli je za tím jen výhled z bytu jeho rodiny, nebo ještě jiné zájmy. Třeba jde o to, znechutit nás, abychom náměstí prodali někomu, kdo ho pak zastaví úplně celé,“ podezírá politika Čižinského investiční ředitel firmy R2G Jakub Dyba.

„Jak jinak si vysvětlit, že pan Čižinský odmítá naše návrhy právních závazků, že náměstí mimo navrhovanou novostavbu nezastavíme. On nám nechce ani umožnit setkání se zastupiteli hnutí Praha Sobě,“ dodává Dyba. Podle něj se jedná o bezprecedentní zásah do soukromého vlastnictví a také do rozhodování nezávislých úřadů, které už projekt dříve schválily.

Jan Čižinský ale naopak tvrdí, že když novostavba u Intercontinentalu schvalovacím procesem projde, půjde o nebezpečný precedens pro jiná pražská náměstí nebo jejich části, pokud jsou pozemky rovněž v soukromém vlastnictví. „A já bych i všude jinde k tomu přistupoval obdobně,“ tvrdí politik z hnutí Praha Sobě.

Problém i pro primátora

Proslýchá se, že investoři mají nyní v městské radě oporu hlavně v politicích z uskupení Spojené síly pro Prahu (TOP 09 a STAN), kdežto zástupci pirátů se nyní kloní spíše k názoru Čižinského. Lze to dovodit i ze stanoviska pirátského primátora Zdeňka Hřiba.

„Převážná část projektu plánované rekonstrukce okolí hotelu Intercontinental je velmi dobrá a povede k jednoznačnému zlepšení pro obyvatele i kolemjdoucí, ale problém je s tou novostavbou. Nyní k této jedné konkrétní budově zaujímám spíše odmítavé stanovisko,“ sdělil Seznam Zprávám Hřib. V první řadě je podle něj nutné dokončit proces participace s občany, kteří v této lokalitě žijí. „Nepochybuji o tom, že si toto místo zaslouží revitalizaci,“ dodal primátor.

Reklama

Doporučované