Hlavní obsah

Sliboval ekologické dřevěné domky. Vybral zálohy a zmizel

Záhady Josefa Klímy z 2. 4. 2020: Zaplatili 300 tisíc jako zálohu na ekologický domek a začali čekat. A čekají dodnes.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Na podnikatele Radomíra Ulmana podali podvedení klienti hromadné trestní oznámení. Ovšem jeho podnik zatím jede dál.

Článek

„Ze začátku, jak to říct? Když ptáčka lapají, pěkně mu zpívají. Takže pro pana Ulmana nic nebyl problém, nic na překážku,“ popisuje Jana Kolbingerová první setkání s Radomírem Ulmanem, podnikatelem s dřevostavbami.

„Vždycky ke všem jezdil domů, byl milej, příjemnej, se všema si povídal. Do tý doby, než dostal peníze samozřejmě. No a pak přestal mít čas, chuť a zájem a začalo to opadat,“ říká Petr Mazura, další z klientů pana Ulmana. A roztrpčeně dodává: „V únoru 2019 jsme s panem Ulmanem podepsali smlouvu. Zaplatili 300 tisíc jako zálohu a začali jsme čekat. A čekáme vlastně dodnes.“

Chtěli se se ženou odstěhovat do klidného místa za Prahou a tam si nechat postavit vysněný dřevěný domek. Ulmanovu firmu si najali proto, že patřila k těm levnějším. Touto dobou už měli dávno bydlet, místo toho mají na pozemku jen čtyři dřevěné kůly, které tady zapíchl do země Radomír Ulman při jedné ze svých návštěv. Pak postupně přestal komunikovat, až se vypařil úplně.

Radomír Ulman podniká v oboru truhlářství a tesařství už od roku 1992. Jeho firma Ulman s.r.o. ale před deseti lety zkrachovala. Od té doby jsou firmy psané na jednoho nebo druhého syna a pan Ulman se drží jen v pozadí. Jedna z firem už skončila v likvidaci, dvě další, Fillon a Typical class, jsou aktivní.

Na žádné z oficiálně uváděných adres Ulmanovy nenajdete. Místo, kde by měl bydlet David Ulman jako majitel a jednatel firem, je Palackého náměstí č. 65 ve Slavkově u Brna. To je ale Městský úřad. Stejně to má i jeho otec. V tomto městě, kde Ulman senior roky podnikal, ale příliš dobrou pověst nemá.

Nikomu ze svých klientů Ulmanovi nikdy neřekli, kde skutečně bydlí. Nemají ani žádnou kancelář nebo provozovnu, kterou by standardně klienti mohli navštívit a prohlédnout si například projekty domů a podobně. Jediné místo, kde by se měli vyskytovat, ale které nikde pro jistotu neuvádí, je objekt sousedící s elektrárnou na konci Velkých Opatovic u Svitav.

Budova působí na první pohled opuštěně a popravdě to příliš nevypadá, že by se tu ve velkém vyráběly díly k dřevěným domkům. Od majitele objektu se navíc dozvídáme, že Ulman už tři měsíce neplatí nájem ani faktury za vodu. Jaké jsou příběhy dalších poškozených? A jak reagoval při natáčení samotný pan Ulman?

Dozvíte se v úvodním videu. Reportáž je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který v premiéře vysílá Televize Seznam každý čtvrtek od 21:00. Archiv pořadu najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované