Hlavní obsah

Slídilem roku je podle Iuridicum Remedium Ministerstvo zdravotnictví

Foto: Shutterstock.com

Pozor na slídily, bývají mnohem nenápadnější.

Reklama

Anticenu Velkého bratra za loňský rok mají Ministerstvo zdravotnictví, společnost Cogniware a poslanci ANO Monika Červíčková a Jiří Mašek.

Článek

V 16. ročníku soutěže o největšího slídila jim je udělila porota nevládní organizace Iuridicum Remedium (IuRe).

Ministerstvo zdravotnictví dostalo cenu za „dlouhodobého slídila“ mimo jiné za návrh novely zákona o veřejném zdraví, podle kterého má hygienická služba získávat data o pohybu lidí od mobilních operátorů. Ministerstvo také podle IuRe nařídilo hygienickým stanicím zasílat údaje o lidech v karanténě policii. Třetí největší pochybení ministerstva spočívá v nastavení formulářů na antigenní testování a očkování, v nichž byly zakomponovány sledovací prvky různých společností, jako jsou Google a Seznam.

Cenu za „úředního slídila“ získali poslanci Červíčková a Mašek za pozměňovací návrh k vládní novele zákona o elektronických komunikacích, podle kterého by prodejci předplacených SIM karet měli právo získávat rodná čísla zákazníků. U cizinců by pak směli získávat například jména, data narození nebo bydliště. Tyto údaje by předávali operátorům.

„Firemním slídilem“ se stala společnost Cogniware, která vyvíjí sledovací systém Cogniware Insights a dodává ho podle IuRe autoritářským režimům.

Evoluční biolog Jaroslav Flegr z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy získal cenu „výrok Velkého bratra“ za příspěvek na Facebooku, kde napsal, že „za situací, jako je ta dnešní, je nutné na přechodnou dobu omezit i ochranu soukromí“.

Flegr tehdy podle IuRe uvedl, že by státním orgánům mělo být povoleno využívat neanonymizované informace o poloze osob z mobilních telefonů a také informace o jejich bankovních transakcích. Takový zásah do soukromí podle Flegra umožnil rozvinutým asijským státům zefektivnit vyhledávání nově nakažených a porazit epidemii.

Ředitel IuRe Jan Vobořil však dodal, že organizace nechce Flegra nijak dehonestovat a oceňuje jeho osvětovou činnost v době epidemie. Flegrova reakce byla, že příspěvek zveřejnil pouze na svém Facebooku, a to v rámci promoce dotazníku, v němž zjišťoval názor veřejnosti na podobné otázky.

„Uvedl jsem ho výslovně tím, že je kontroverzní a že se spoustě lidí včetně mých přátel líbit nebude. Důrazně jsem v něm upozornil na nutnost pečlivě regulovat takový zásah do občanských práv zákonem a navrhl, aby byl příslušný zákon připravený v předstihu, případně byl přejatý z legislativy některé demokratické země (tedy jistě nikoli Číny).“

Doplnil, že více než diskuze o závažném etickém problému je nebezpečnější snaha o její umlčení. Zároveň však ocenil snahu IuRe upozorňovat na tendence státu narušovat soukromí a svobody občanů.

Iuridicum Remedium je nevládní nezisková organizace prosazující základní svobody člověka v digitálním i skutečném životě a dostupnost práva a spravedlnosti všem. Soutěž se hlásí k odkazu knihy George Orwella 1984 a poprvé se uskutečnila v roce 1998 v Británii. V Česku se koná od roku 2005. Ceny mají upozorňovat na údajné nepřijatelné zásahy do soukromí občanů ze strany soukromých firem i veřejné správy.

Reklama

Doporučované