Hlavní obsah

Šlo mi především o můj život, nejsem hrdina. Amerika vzdává hold muži, který odzbrojil tennesseeského střelce

Amerika vzdává hold muži, který odzbrojil střelce.Video: Eliška Kolomazníková, AP

 

Reklama

Tisíce lidí na sociálních sítích vyjadřují vděk muži, který při nedělní střelbě v tennesseeské restauraci odzbrojil útočníka. James Shaw jr. tak zřejmě zachránil mnoho životů, za hrdinu se ale nepovažuje.

Článek

Ve Spojených státech amerických útočil další střelec. Polonahý muž vyzbrojený samonabíjecí puškou AR-15 v neděli brzy ráno přišel k jedné z nonstop restaurací řetězce Waffle House poblíž města Nashville a zastřelil dva venku stojící lidi. Poté přes sklo zasáhl další dvě osoby.

Tříštící se sklo pořezalo většinu lidí, kteří byli uvnitř, a to včetně 29letého Shawa jr. Ten se rozhodl zasáhnout a ve chvíli, kdy se střelec přes otočné dveře snažil vniknout do restaurace, mu nejprve zahradil cestu a následně vyrazil zbraň z ruky.

Tisíce lidí teď muži, který zřejmě zachránil mnoho životů, na sociálních sítích vzdávají hold. On se ale za hrdinu nepovažuje. „Na Instagramu a Facebooku mě všichni nazývají hrdinou. Chci ale, aby lidé věděli, že jsem to udělal ze zcela sobeckých důvodů. Zasáhl jsem čistě proto, abych se zachránil. Ano, zachránil jsem tím i další lidi, nechci ale, aby si někdo myslel, že jsem se zachoval jako Terminátor, Superman nebo kdokoliv takový,“ uvedl Shaw jr. na tiskové konferenci.

Střelci se po odzbrojení podařilo uniknout. Policie ho identifikovala jako 29letého Travise Reinkinga. Ten byl několikrát zadržen, z toho jednou za nepovolený vstup na pozemky u Bílému domu. Podle dalšího záznamu policie v roce 2016 Reinking trpěl bludnou představou, že ho pronásleduje zpěvačka Taylor Swift. Podle rodiny v historii vyhrožoval sebevraždou a vlastnil několik zbraní.

Při nedělním útoku byl Reinking spoře oděný, téměř nahý. Tennesseeští vyšetřovatelé muže zařadili mezi 10 nejhledanějších lidí a zahájili rozsáhlé pátrání. Zároveň vyzvali veřejnost, aby měla dveře zamčené a oči na stopkách.

Reklama

Doporučované