Hlavní obsah

„Šlo o vtipné video, mrzí nás, že se celá situace takto vyhrotila,“ zní od dívek, které řídily metro

Rozhovor s organizátorem LowCost Race Mikym Škodou.Video: Redakce Seznam

 

Reklama

Řidič pražského metra, který nechal dvě cestovatelky za plného provozu řídit soupravu, byl postaven mimo službu, dostal vytýkací dopis a dopravní podnik mu sebere prémie. Celou věc navíc řeší policie. Cestovatelky, které řidič pustil do kabiny metra, uvedly, že je důsledky jejich činů mrzí. K ohrožení bezpečnosti ale podle nich nedošlo.

Článek

V rámci plnění jedné z výzev závodu LowCost Race si dvě mladé ženy „stoply“ metro. Nyní litují toho, že svým jednáním dostaly strojvedoucího do problémů. Jana Řezníčková a Darja Černá dohromady tvoří tým Black Ginger v netradičně pojatém cestování s minimálními náklady nazvaném LowCost Race.

V kabině strojvedoucího se dívky svezly z Karlova náměstí na Černý Most. V některých úsecích se chopily řízení. „Řidič za námi celou dobu stál a říkal přesně, co a jak a kdy máme stisknout. Šlo o několik videozáběrů. Před tím, než mělo dojít na složitější manipulaci se soupravou, se řidič ujal řízení,“ uvedly dívky.

Video z kabiny cestovatelky zveřejnily na sociálních sítítch, na což upozornil server Blesk.cz. Poté události nabraly rychlý spád. Situaci začal řešit Dopravní podnik hlavního města Prahy (DPP) i policie. „Už dnes měl daný zaměstnanec pohovor se svým nadřízeným, okamžitě byl postaven mimo službu,“ uvedla mluvčí DPP Aneta Řehková. Dále uvedla, že dostal vytýkací dopis a podnik mu sebere prémie.

Podle DPP k bezprostřednímu ohrožení cestujících ani bezpečnosti provozu nedošlo, přesto ale jednání strojvedoucího považuje za hrubé porušení pracovní kázně. „Incident budeme řešit rychle a nekompromisně,“ uvedla Řehková.

„Situaci a zodpovědnost za ni bereme čistě na sebe. Chceme hlavně vyjádřit, že nás důsledky našich činů vůči strojvedoucímu Martinovi velmi mrzí. Rozhodně náš záměr nebyl ho jakkoli poškodit. Mrzí nás to o to více, že strojvedoucí vyhověl našemu přání, byl velmi milý a pomohl nám s naší netradiční cestou,“ uvedly Řezníčková s Černou v reakci na překvapivý vývoj událostí.

Lidi nenabádáme k ilegální činosti, říká organizátor závodu

„Ten závod je založený na svobodě. Všechny výzvy, které tam jsou, jsou formulované velmi obecně, tak, aby si každý účastník nebo každý tým mohl zvolit svůj způsob, jakým danou výzvu splní. My ty lidi skutečně nenabádáme k jakékoliv ilegální nebo amorální činnosti,“ uvedl v rozhovoru pro Seznam zakladatel závodu LowCost Race Miky Škoda.

Dívky nyní na sociálních sítích sklízí ostrou kritiku. „Holky dostaly pussy pass od fíry metra. Fíra dostane vyhazov. Doufám, že se na něj složíte. Kdy jste pro někoho něco udělaly vy,“ uvedl na Facebooku uživatel přihlášený pod jménem Honza Jan Botanek.

Neoprávněné řízení metra vstoupilo do mediálního prostoru jen pár dní poté, co jedna z účastnic závodu LowCost Race tragicky zemřela. Na neštěstí se některé soutěžní týmy, včetně dívek z tandemu Black Ginger, rozhodly reagovat odstoupením ze soutěže.

Reklama

Související témata:

Doporučované