Hlavní obsah

Extrémní bouře. Šlo to za sebou a nehnulo se to, říká meteorolog

Foto: HZS Pardubického kraje

Silné bouřky zasáhly o víkendu Pardubický kraj.

Reklama

Silné bouřky napáchaly o víkendu řadu škod. Ředitel odboru hydrologie v Českém hydrometeorologickém ústavu Jan Daňhelka vysvětluje, co se vlastně nad částí republiky odehrálo.

Článek

Víkendové bouřky, které se prohnaly Českem, byly mimořádné. Svou intenzitou překonaly zkušenosti meteorologů za poslední dva roky.

„Velmi intenzivně pršelo na jednom místě a ta bouřka se nehnula. Takže tam pršelo třeba hodinu,“ popsal v rozhovoru pro Seznam Zprávy ředitel pro hydrologii v Českém hydrometeorologickém ústavu Jan Daňhelka.

Popsal také, že je sice možné předpovědět, že takové bouřky přijdou. Prakticky nemožné je ale říct, kde přesně se objeví.

Co se odehrálo na Pardubicku, Chrudimsku a na dalších místech? Hasiči zde řešili během chvíle desítky případů po silných bouřkách, ale třeba v okolí Hradce Králové byl ve srovnání s tím klid?

Hlavní bouřková činnost se uspořádala v takovém pásmu, který se táhne a je relativně úzký. Respektive v době, kdy vznikaly ty největší škody, byl relativně úzký. Táhl se od jižní Moravy přes Českomoravskou vrchovinu, Pardubicko, směrem ke Středočeskému kraji a dál.

Ty bouřky se uspořádaly jedna za druhou. Velice intenzivně tam pršelo na jednom místě. Na Hradecku se naopak bouřky vůbec nevyskytovaly.

Podívejte se, jak se velká voda přihnala do Velké Roudky (Blanensko). Záběry od čtenáře z mobilního telefonu.Video: Mobilní záběry (čtenář Seznam Zpráv)

Víte, kolik těch bouřek přešlo za sebou?

Ne, to nedokážu spočítat. Možná kolegové, kteří to aktuálně sledovali, by se k tomu dokázali vyjádřit. Ony se ty bouřky pořád obnovují. Takže říct, že jedna zanikla a druhá se vytvořila, nikdy není úplně možné. Počítat to takto za sebou nedává moc smysl.

Šlo spíše o to, že velmi intenzivně pršelo na jednom místě a ta bouřka se nehnula. Takže tam pršelo třeba hodinu. Což normálně takhle dlouho bouřka na jednom místě nevydrží.

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Jan Daňhelka.

Byly mimořádné?

Nestává se to každý rok a teď jsme se s tím dva roky nesetkali. Je to velice nepříznivá situace a často je příčinou přívalových povodní nebo záplavami z polí a luk. Opakovaně jsme se s tím setkávali v roce 2009.

Dá se to předpovídat?

Dá se předpovědět, že budou podmínky, aby něco takového vznikalo. Případně aby se dalo odhadnout, jak budou extrémně silné. Ta konkrétní lokalita se předpovědět nedá.

Už od čtvrtka a pátku minulého týdne se upozorňovalo, že sobota a neděle budou na bouřky bohaté.

Záběry čtenářů Seznam Zpráv z přívalových lijáků o víkendu:

+8

Můžete přijít další vlna?

Vypadá to, že to hlavní bylo v sobotu a neděli. Teď bychom si měli oddychnout. Výstrahu na extrémní jevy je ale možná dát s předstihem tak dvou, jednoho dne.

Podle posledních zpráv na řadě míst tekla voda s bahnem z polí. Jinde přetekl rybník. Dá se tomu předejít?

U polí záleží na tom, jak jsou obhospodařována. Zda to je vůbec taková lokalita, kde pole dává smysl. Jestli to pole není natolik skloněné, že by tam být nemělo, protože to každá větší srážka spláchne. Způsobuje velikou erozi.

Co se týče rybníků - zejména ty malé nemají dobře dimenzované takzvané bezpečnostní přelivy. Ty jsou tam právě proto, aby se nepřelila hráz, když se bouřka trefí přímo do toho místa, kde je rybník, nebo jeho povodí.

Reklama

Doporučované