Hlavní obsah

Sloní celebrity: přibudou kilo za den a nerozumí česky

Sloní celebrity v pražské zoo: Jak prosperují mláďata narozená v zoologické?Video: Dominika Nováková

 

Reklama

V pražské zoo jsou k viděné dvě velké hvězdy - velké i vzrůstem. Jde o slůňata jménem Max a Rudi. První dva sloni, kteří se loni v zoologické zahradě nejen narodili, ale byli zde i počati.

Článek

Jména získali oba sloní kluci podle císařů. Starší slůně se jmenuje podle Maxmiliána II. Habsburského, který do Prahy přivezl roku 1570 ukázat slona indického.

Mladší slůně dostalo jméno po Rudolfovi II. Habsburském. Jeho Lví dvůr je pokládán za prvního předchůdce evropských zoologických zahrad.

I přestože obě slůňata už oslavila první narozeniny, můžou se běžnému návštěvníkovi zdát poněkud malá. „Takhle reaguje každý, kdo je vidí vedle jejich matek, jež jsou ještě větší. Ve skutečnosti se slůňata rodí zhruba metrák těžká. V následujících letech přibírají zhruba kilo denně,” řekl v rozhovoru pro Seznam Zprávy Pavel Brandl, kurátor savců pražské zoo.

Prozradil i váhy samců z listopadu. Max měl 610 a Rudi 410 kilo. To napovídá, že slon spořádá i pěkných pár kilo jídla denně. „Dospělý slon je velký jedlík, průměrně může sníst okolo 150 kilo, ale záleží na ročním období a na kondici zvířete,” říká Brandl.

Slon je velmi komunikativní a inteligentní zvíře. Sloni, se kterými se pracuje v přímém kontaktu - jako ti z pražské zoo - se učí řadu povelů. Musí umět ustoupit i přejít na určené místo. Podat ucho k odebrání krve nebo si nechat vypláchnout chobot.

Povely jim ale chovatelé nedávají v češtině. „Tak jak sloni do Česka přicházeli z různých druhů světa, tak se tady usadily povely v různých jazycích. Řada povelů je v angličtině, některé povely jsou barmské, řada je ze Srí Lanky v sinhálštině,” upozorňuje Pavel Brandl.

Reklama

Doporučované