Hlavní obsah

Sloni zachraňují turisty v zaplaveném Nepálu, při povodních zemřelo už 260 lidí

Sloni pomáhají při evakuaci ze zaplavené oblasti v NepáluVideo: AP

 

Reklama

Letní monzun přinesl do oblasti severní Indie, jižního Nepálu a Bangladéše silný déšť.

Článek

Část severní Indie, jižního Nepálu a Bangladéše zasáhly v důsledku letního monzunu povodně a sesuvy půdy. Jen za poslední dny si vyžádaly na 260 obětí, další miliony lidí musely opustit své domovy. V Nepálu poslali do místních hotelů slony, aby zachránili turisty uvízlé ve čtvrti Chitwan, kam lidé míří za nosorožci a za projížďkami na slonech.

Silné deště jsou v letní sezóně od června do září v jižní Asii běžné. Nepálské úřady posílají humanitární pomoc do nejhůře postižených oblastí na jihu země, kde byly zaplaveny stovky vesnic. Zemřelo zde 115 osob a 38 dalších se pohřešuje. Celkem se záplavy dotkly stovek tisíc Nepálců.

V Indii velká voda zasáhla 13 okresů na severu země. Podle úřadů zde zemřelo 56 lidí, kteří se utopili, zůstali uvězněni ve zhroucených domech nebo zahynuli pod vyvrácenými stromy. Kolem 200 tisíc Indů postižených katastrofou nyní přebývá ve více než 250 táborech, které vláda zřídila ve školách a státních budovách.

V sousedním Bangladéši dosahuje nebezpečně vysoké hladiny 18 velkých řek. Jen za poslední dva dny zemřelo podle agentury AP 27 osob a 600 tisíc dalších živly odřízly od okolního světa.

Reklama

Související témata:

Doporučované