Hlavní obsah

Oběti musely přísahat, že nic neřeknou. Slonková a Kubík ke svědectvím o zneužití knězem

Sabina Slonková a Jiří Kubík komentují pozadí vyšetřování sexuálního zneužívání v církvi.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Reportéři nashromáždili důkazy, že jihočeská diecéze dlouhá léta kryla svědectví o sexuálních kauzách ve svých řadách. Ve zpravodajském speciálu promluvili o natáčení pořadu Zvláštní vyšetřování, v němž praktiky popsali. A prozradili dosud nezveřejněné fragmenty případu.

Článek

„Jde o problém, který se týká celé společnosti. Církev je její součástí. Smyslem naší reportáže nebylo přinést senzační odhalení, ale poukázat na to, že i v církvi se tyto věci dějí. Bohužel část církve se příliš nemá k tomu, aby zlo ve svých řadách pojmenovala,“ uvedla Sabina Slonková.

Z rozhovorů, které spolu s kolegou Jiřím Kubíkem vedla se ženami, které byly ochotné svěřit jim svědectví o sexuálním obtěžování, a dokonce i znásilnění, podle ní vyplynulo, že církev neumí podobné případy vyšetřovat.

Oběť, která se rozhodne svou zkušenost nahlásit, většinou míří na biskupství. Tam sepíše protokol. Mnohdy se pak nestane nic. „Některé oběti se na nás obrátily s pocitem, že se jejich případ vleče celá léta. Vnímal jsem to z jejich strany jako akt zoufalství, v podstatě poslední možnost, jak s tím něco udělat,“ vysvětlil Jiří Kubík.

V případě svědkyně z odvysílané reportáže českobudějovická diecéze informace měla, přesto nedokázala zakročit po dobu deseti let.

Oběti zneužívání často musely slíbit, že o svém problému nikomu neřeknou.

„Součástí svědectví bylo to, že musely položit ruku na bibli, přísahat, že zachovají mlčenlivost, nebo dokonce podepsat papír, že o tom nebudou mluvit,“ uvedl Kubík.

Přísaha a dokumenty o mlčenlivosti jsou podle Slonkové jedním z důvodů, proč se svědkyně neobrátily na policii.

Farář, kterého napadené ženy nahlásily, byl již suspendován. Jeho blízcí známí a přátelé ho však obhajovali slovy, že jde o pomstu jedné dívenky. „Doložili jsme, že nejde o jednu dívenku, ale o svědectví několika žen. Verzi o pomstě vnímáme jako nedoloženou,“ řekla Slonková.

Dotyčný kněz i jeho přátelé přitom vyjadřovali překvapení nad tím, že oběti promluvily, když jsou vázány církevním tajemstvím.

O kauze s reportéry nechtěl hovořit ani biskup Kročil, který měl ve věci svědkyně z reportáže rozhodnout.

Podle Slonkové ale nelze říct, že se celá katolická církev snaží odvrátit pozornost od tématu

„Zaznamenali jsme spoustu reakcí i od jednotlivých duchovních katolické církve, kteří nám říkají, že je dobře, že se o tomto problému začíná mluvit. Smyslem je zabránit tomu, aby se v tom pokračovalo.”

Reklama

Doporučované