Hlavní obsah

Sloučíme mateřskou a rodičovskou, pomůže to živnostnicím, navrhuje Maláčová

Foto: vláda.cz

Ministryně práce a sociálních věcí a pražská jednička kandidátky ČSSD Jana Maláčová.

Reklama

Víc peněz pro matky pečující o malé děti chce ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Odbornice ale říkají, že prospěšnější by bylo zřízení většího počtu míst v mateřských školách.

Článek

Sociální demokraté přicházejí ve svém předvolebním programu s podporou rodin a rodičovství. Kromě slibu zvýšit porodné nebo znovu zavést novomanželské půjčky, ČSSD jde do voleb i s novinkou týkající se vyplácení dávek matkám. Navrhuje sloučit mateřskou a rodičovskou.

„Fakticky tak dojde k navýšení rodičovské na 400 tisíc korun,“ slibuje sociální demokracie ve své předvolební vizi.

Podle sociálně-demokratické ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové takové zjednodušení dávek bude ženy k založení rodiny víc motivovat, protože nyní si prý mnohdy mladí lidé musí na mateřství „našetřit“. Pomoct chce hlavně živnostnicím.

„Dnes je tam obrovský propad příjmů,“ říká Maláčová. Ten se týká zejména žen, které před mateřstvím pracovaly jako osoby samostatně výdělečně činné. I když se účastnily nemocenského pojištění, zákon jim podle Maláčové nedovolil odvádět víc, aby si zajistily vyšší mateřskou.

„Byla bych ráda, aby naprostá většina žen, které pracují, je jedno jestli jako zaměstnankyně nebo OSVČ, aby měly část, třeba 70 procent, svého průměrného příjmu. Byla by to pojistná dávka, která musí být zastropovaná a která se odvíjí od předchozího příjmu, aby to bylo zásluhové a nedocházelo tak k propadu příjmů,“ vysvětluje ministryně. Připouští, že chce návrhem především otevřít diskuzi o změnách v podpoře žen pečujících o malé děti.

Ženám, které před mateřstvím nepracovaly, by podle ní zůstala v nějaké zmenšené formě současná rodičovská. Částku neupřesnila. „Žen, které opravdu nepracovaly, je ale minimum, jen jednotky procent,“ dodává.

V současné době má mateřská dovolená 28 týdnů a nastupuje se na ni několik týdnů před porodem. Jedná se o pojistnou dávku, podobně jako třeba nemocenská. Po skončení mateřské žena nastupuje na takzvanou rodičovskou. Rodičovský příspěvek ve výši 300 tisíc korun může matka, ale třeba i otec, čerpat až do čtyř let věku dítěte. Měsíční výše příspěvku je limitována 70 procenty hrubého měsíčního výdělku.

Pokud by matka chtěla vyčerpat příspěvek rychleji, než je ze zákona možné, o jeho část přijde. Podle Maláčové a jejího nápadu by měla žena do budoucna nárok na celý příspěvek i v případě, že se rozhodne vrátit do práce velice rychle.

„Dnes jsou ty, které chtějí jít co nejdřív do práce, finančně potrestané. Tady by to zůstávalo jako příspěvek na péči,“ potvrzuje ministryně. Z něj by si matka mohla platit třeba hlídání dítěte.

Podle předsedkyně a zakladatelky Klubu svobodných matek Dany Pavlouskové není z navrhovaného sloučení obou dávek až tak jasné, jak si ministryně věc představuje. Chybí v něm propojení s řešením dalších problémů navázaných na rodičovství v Česku.

„Nápad je to určitě zajímavý, ale podle našeho názoru je spíš o hodně důležitější zlepšit situaci, co se týká kapacity mateřských škol. Matkám by pomohlo, kdyby školky přijímaly i děti mladší tří let, což je mnohde nemožné. Byla bych také pro podporu více zkrácených úvazků na trhu práce,“ říká Pavlousková.

Zároveň si nemyslí, že by v Česku bylo mnoho žen, které by se chtěly do práce vracet rychle, jen měsíce po porodu. „Česká matka není naprogramovaná k tomu, aby takhle malé dítě byla ochotna odložit, aby se mohla vrátit do pracovního procesu,“ myslí si.

S nutností řešit problematiku komplexněji souhlasí i ministryně, která se upíná třeba k novele zákona o dětských skupinách. Ráda by zapojila samosprávy. „Dnes dětské skupiny zřizuje minimum obcí, chtěla bych, aby obce začaly skupiny budovat, aby podpora rodin byla celistvě funkční,“ říká. Dodává, že financování dětských skupin je pro Česko zajištěno.

Reklama

Doporučované