Hlavní obsah

Slováci chtějí otevřít staré případy. Nevyšetřily se, přikryl je premiér Mečiar

Na Slovensku se rozhořela debata, jak zrušit sporné prezidentské amnestie.

 

Reklama

Nová petice žádá zrušení amnestií někdejšího vládce Slovenska. Současný premiér Robert Fico je pro, obává se však, že u Ústavního soudu věc narazí.

Článek

Mečiarovy kontroverzní amnestie z 90. let se staly velkým politickým tématem na Slovensku. Přes osmdesát slovenských osobností podepsalo výzvu, která požaduje jejich zrušení.

Jsou mezi nimi třeba herečka Táňa Pauhofová, tenisový trenér Marián Vajda, zpěvačky Jana Kirschner a Celeste Buckingham, spisovatel Tomáš Janovic či šéf činohry slovenského Národního divadla Roman Polák.

Ve výzvě obviňují Mečiara z hrubého zneužití státní moci, které zabránilo vyšetřování a spravedlivému potrestání zločinců.

Mečiar amnestie vyhlásil jako zastupující prezident v roce 1998 a zastavil jimi vyšetřování mnoha závažných kauz z pomezí mafie a politiky. Patří k nim třeba únos syna tehdejšího prezidenta Michala Kováče do ciziny.

V minulosti už tu několik pokusů amnestie zrušit bylo, nikdy však v parlamentu nezískaly potřebnou podporu. 

„Mám pocit, že bychom mohli najít právně čistou cestu přes Ústavní soud, která nám umožní amnestie zrušit," řekl nyní v rozhovoru pro deník Sme poslanec vládního Smeru Erik Tomáš. „Vyžaduje to však širší konsenzus a vzájemnou důvěru politických sil zastoupených v parlamentu."

Tomáš v minulosti pracoval jako novinář a věnoval se kauzám kolem tajných služeb, které tehdy vedl Ivan Lexa. Popisoval rovněž příběh únosu Kováče mladšího. „Bylo to hanebné," vzpomíná nyní.

Návrhu zrušit amnestie se nebrání ani premiér a šéf Smeru Robert Fico. I on však chce, aby věc nejprve posoudil Ústavní soud.

Reklama

Doporučované