Hlavní obsah

Slováci jednají s Libercem o Ještědu. Investovat chtějí přes 670 milionů

 

Reklama

Liberec pronajme skiareál na Ještědu slovenské společnosti Tatry Mountain Resorts. Ta chce zvednout úroveň sjezdovek i poskytovaných služeb.

Článek

Slovenská společnost Tatry Mountain Resorts, která provozuje v Česku sjezdovky v krkonošském Špindlerově Mlýně, chce investovat více než 670 milionů korun do rozvoje lyžařského areálu na Ještědu v Liberci.

Předseda dozorčí rady TMR Igor Rattaj řekl, že návratnost investice je 10 až 12 let.

Areál patří městu Liberec, který s firmou slovenského miliardáře jedná o pronájmu na 25 let.

V lyžařském areálu chce TMR vybudovat novou páteřní sjezdovku Skalka, dvě modré tratě pro rodiny s dětmi a další sjezdovky rozšířit. Investovat chce také do nových lanovek, plánuje i šestisedačku. Sjezdovky by měly sloužit i pro večerní lyžování, dnes je osvětlená jediná.

Vylepšit by se měl i systém zasněžování.

Foto: Jaroslav Brousil

Největší letošní investicí společnosti Tatry Mountain Resorts ve Špindlerově mlýně byla modernizace zasněžovacího systému na Medvědíně.

Tatry Mountain Resorts provozuje na Slovensku největší lyžařská střediska ve Vysokých a Nízkých Tatrách. Má také hlavní slovo ve společnosti Melida, která provozuje sjezdovky v už zmíněném Špindlerově Mlýně.

Zde je například cena denního skipasu až o 300 korun vyšší než dnes v libereckém areálu.

Obdobné ceny jako ve Špindlerově Mlýně jsou i v areálech v Nízkých a Vysokých Tatrách, které společnost Tatry Mountain Resorts provozuje.

O areál na Ještědu se nyní stará akciová společnost města - Sportovní areál Ještěd. Město jí už vypovědělo smlouvu, lhůta je šestiměsíční.

Problémy areálu řeší město dlouhodobě. V minulosti si hodně slibovalo od pronájmu sjezdovek společnosti Snowhill, která se ale dostala do problémů a město od ní v roce 2010 muselo areál se třemi lanovkami a čtyřmi vleky převzít zpět i s nesplacenými úvěry za 250 milionů.

Ani městské společnosti Sportovní areál Ještěd se nedaří hospodařit se ziskem a úvěr splácet. Dvakrát za poslední tři roky navíc příjmy kvůli špatným zimním sezonám nestačily ani k pokrytí výdajů. Město tak muselo svoji firmu dotovat dohromady 22 miliony korun, aby nebyl ohrožen její provoz.

Foto: Jaroslav Brousil

Před několika dny bylo na svazích Ještědu spuštěno umělé zasněžování.

Reklama

Související témata:

Doporučované