Hlavní obsah

Slováci měnili ústavu za igelitem, do práce nahnali i poslance s covidem

Foto: Profimedia.cz

Igelit v zadní části jednacího sálu Národní rady viditelný na přenosu schůze.

Reklama

Pondělního jednání slovenského parlamentu se zúčastnilo i několik poslanců s nemocí covid-19, vládní koalice totiž potřebovala ústavní většinu. Od ostatních zákonodárců je oddělil igelit.

Článek

Ve slovenské Národní radě v pondělí hlasovali i poslanci s bezpříznakovým průběhem nemoci covid-19 a také jejich kolegové, kteří jsou kvůli kontaktu s nakaženými v karanténě. Vládnoucí čtyřkoalice totiž potřebovala v parlamentu prosadit novou úpravu ústavy, která umožní vládě se souhlasem parlamentu prodlužovat nouzový stav na 40 dní.

Pro schválení byla potřeba ústavní většina 90 hlasů. Matovičova vláda má v parlamentu zajištěných hlasů 95, kvůli epidemii koronaviru a s ní spojené karanténě vícero vládních poslanců by ale potřebnou většinu neměla.

To v neděli večer vyřešila vyhláška hlavního hygienika Jána Mikase, kterou se prezidentce, členům vlády a poslancům umožňuje pracovat i navzdory pozitivnímu testu na covid-19, pokud by jejich absence ohrozila chod státu.

Fólie a oddělený vchod

Do budovy slovenské Národní rady tudíž poslanci s výjimkou vstoupili samostatným vchodem a s nasazenými respirátory třídy FFP3. V jednacím sále pak seděli samostatně a od kolegů je oddělily fólie. V minulosti přitom byli z jednacího sálu vykázáni poslanci extremistické LSNS, kteří se odmítli prokázat negativním PCR testem.

Změna ústavního zákona pak při hlasování prošla většinou 91 hlasů. Vláda teď může prodloužit nouzový stav, který by jinak skončil 29. prosince a vyhasla by tak řada protiepidemických opatření.

Opoziční strany Směr a Hlas předem avizovaly, že se pondělního jednání parlamentu nezúčastní. Šéf Směru Robert Fico upozornil, že každému pozitivnímu poslanci, který v pondělí přijde do práce, hrozí za šíření nebezpečné a nakažlivé nemoci trest až 10 let vězení. Sám Fico přitom dříve protestoval proti zákazu shromažďování a povinnosti nosit roušku.

Expremiér Peter Pellegrini ze strany Hlas mluví v souvislosti s novým pravidlem o projevu papalášismu koalice. „Zkusme to bez servítek - Nemorální papalášismus je brát bez uzardění 4500 eur čistého měsíčně a s prominutím celý rok h***o dělat - a strávit jakoby v práci 50 hodin měsíčně,“ reagoval na kritiku premiér a šéf hnutí OLaNO Igor Matovič. Tomu právě v pondělí skončila karanténa poté, co u něj test 17. prosince odhalil nákazu koronavirem.

Kritika ale zněla i z řad samotné koalice. Poslanec strany Za lidi Miroslav Kollár na Facebooku napsal, že vláda a vedení parlamentu nikdy nemělo poslance dostat do situace, kdy musí na jednání přijít osobně i navzdory pozitivitě na koronavirus.

Podle deníku SME vláda ani parlament dopředu neřešily možnosti jednat a hlasovat online, není pro to ani nakoupené vybavení. O podpoře zmíněné ústavní změny navíc koalice s opozicí nejednala.

Reklama

Související témata:

Doporučované