Hlavní obsah

Slováci panikaří kvůli koronaviru víc než Češi. Mají ale větší důvěru ve vládu

Foto: Zdeněk Němec / MAFRA / Profimedia

Češi se koronaviru nebojí tolik jako Slováci. Ti ale zase věří, že je ochrání vláda.

Reklama

Unikátní průzkum National Pandemic Alarm ukazuje, jak se k pandemii koronaviru staví jednotlivé země střední a východní Evropy. Připravují ho agentury Nielsen Admosphere, NMS Market Research a STEM/MARK.

Článek

Češi se na rozdíl od Slováků tolik nebojí pandemie koronaviru, na druhou stranu ale zase nevěří vládě, že je před dopady nákazy ochrání. Vychází to z projektu National Pandemic Alarm.

Šetření srovnává aktuální postoje a nálady kolem pandemie koronaviru. Projekt běží od 16. března na lokálních reprezentativních panelech v České republice, na Slovensku, v Polsku, Maďarsku a Bulharsku. Výzkumníci zatím zveřejnili data z české a slovenské části průzkumu, v dalších dnech přibudou i výsledky z ostatních zemí.

První data ukazují, že míra strachu je u slovenských respondentů na úrovni 75,8 bodu ze 100, zatímco v Česku dosahuje jen 68,6 bodu. Index se na základě odpovědí dotazovaných určuje podle obav ze zdravotních dopadů jak na respondenty samotné, tak na jejich blízké. Do tohoto čísla se započítává i strach z množství opatření přijímaných v souvislosti se šířením viru.

„Rozdíl mezi postoji obou národů je vidět i v indexu pesimismu, kde se pravděpodobně mimo důvěry ve stát promítá i obecná rozdílnost povah a emocí. Podíváme-li se na čísla podrobněji, vidíme, že nejvíc ‚panikaří‘ slovenské ženy a lidé z malých slovenských obcí. ‚Nad věcí‘ jsou čeští muži,“ vysvětluje data ze šetření ředitel agentury STEM/MARK Jan Tuček.

National Pandemic Alarm

Projekt probíhá od 16. března na lokálních reprezentativních online panelech v České republice, na Slovensku, v Polsku, Maďarsku a Bulharsku. Výsledkem šetření je několik indexů: míra strachu (index paniky), důvěra v představitele státu (index důvěry ve státní aparát), výhled obyvatel na průběh a vývoj pandemie (index pesimismu), reálný dopad situace na obyvatele (index dopadů) a vlastní zkušenost s výskytem nemoci či nemocných v blízkém okolí (míra zkušenosti). Konkrétní výsledky a grafy lze najít na webu www.nationalpandemicalarm.eu.

Zatímco Češi podle průzkumu méně panikaří, Slováci daleko více důvěřují své vládě, že je z pandemie nového typu koronaviru vyvede s menšími následky. Také lépe hodnotí opatření, která stát zatím zavedl. V Česku dosahuje index důvěry ve státní aparát 65,6 bodu, na Slovensku 73,5.

„Zajímavý rozdíl je zřetelný i v důvěře ve stát mezi vysokoškoláky – v Česku je nejnižší, a na Slovensku naopak nejvyšší oproti méně vzdělaným skupinám. Rozdíl naopak není v indexu dopadů, kde se dopadů pandemie nejvíce obávají nejmladší,“ dodává Tuček.

Foto: National Pandemic Alarm

První výsledky projektu National Pandemic Alarm ukazují srovnání v náladách mezi Českem a Slovenskem.

Slováci jsou na rozdíl od Čechů v souvislosti s pandemií pesimističtější a očekávají, že bude mít větší dopad na jejich život. Z průzkumu naopak vychází, že Češi mají s nákazou častější osobní zkušenost - 3,3 procenta z oslovených tvrdí, že se nemoc objevila u nich nebo v jejich blízkém okolí, to samé říká jen 1,9 procenta slovenských respondentů.

Výzkumný projekt zaštiťuje společnost European National Panels, dceřiná společnost agentur Nielsen Admosphere, NMS Market Research a STEM/MARK, která sdružuje národní panely v zemích Visegrádské čtyřky a v Bulharsku. Data budou výzkumníci pro všech pět zemí sbírat třikrát týdně a srovnání pravidelně publikovat na webových stránkách National Pandemic Alarm.

Reklama

Související témata:

Doporučované