Hlavní obsah

Slováci rozjíždějí elektrickou revoluci. Na elektrovůz přidají 200 tisíc

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Slovensko bude lidem na nákup nového elektrovozu přispívat osm tisíc eur, Němci přidají šest tisíc eur. V Česku domácnosti nedostanou od státu nic.

Článek

Od příštího týdne začnou Slováci dotovat nákup elektrovozů. A budou štědří: na jedno elektroauto chtějí domácnostem, podnikatelům, úřadům i firmám přidat až 8 000 eur, tedy více než 200 tisíc korun.

Do systému se mohou zájemci registrovat od středy 11. prosince, maximální výše dotace na jednoho žadatele činí 200 tisíc eur, což odpovídá nákupu 25 čistých elektrovozů. Kromě toho Slováci podpoří také plug-in hybridy, na ty přispějí částkou 5 000 eur.

Dohromady chce slovenské ministerstvo hospodářství mezi žadatele rozdělit pět milionů eur, což znamená, že by se po slovenských silnicích mohlo projíždět nejméně 625 nových elektrovozů. Nelze však vyloučit, že by se částka s ohledem na počet žádostí mohla navyšovat.

„Na Slovensku jde o druhé pokračování příme dotace pro elektromobily. Jde o komplikovanější schéma, aby prošlo drobnohledem Evropské komise, ale na druhé straně Ministerstvo hospodářství deklaruje, že je připraveno dodat další zdroje,“ vysvětlil Peter Hofierka ze společnosti Voltia, která v Trnavě a ve francouzském Lavalu přestavuje dodávky Nissan na elektrické vozy.

České domácnosti zatím na příspěvek od státu nárok nemají, na rozdíl třeba od měst nebo firem. Například pro podniky vypsalo ministerstvo průmyslu a obchodu už pátou výzvu na podporu elektromobility, tentokrát za 50 milionů korun. Dosáhnou na ni firmy mimo hlavní město a od jejich velikosti se pak odvíjí i výše příspěvku – malé firmy dostanou 30 procent, střední čtvrtinu a velké pětinu prostředků. V minulých výzvách ministerstvo nabídlo dohromady 310 milionů korun.

Další prostředky pak plynou z rozpočtů ministerstev dopravy, pro místní rozvoj a životního prostředí.

Slovenský příspěvek je v porovnání s ostatními evropskými zeměmi velmi štědrý. Například Německo oznámilo, že bude na nákup elektromobilů přispívat až 6 000 eur, tedy 153 000 Kč. Na rozdíl od Slováků však západní sousedé neoznámili žádný limit a návrh počítá s tím, že dotace poběží minimálně do konce roku 2025. A kromě německých daňových poplatníků přispějí na polovinu dotace samy automobilky.

„Dotace se ukazují jako nejrychlejší způsob, jak nastartovat v zemi zájem o elektromobilitu. S dotací je předpoklad dosazení dvou až třínásobných nárůstů prodeje elektrických vozidel ve srovnání se situací bez dotací,“ dodal Hofierka.

Slováci ani Němci nechtějí přispívat na elektrické limuzíny, takže v podmínkách dotací omezili také pořizovací cenu elektrovozů. Ta na Slovensku nesmí překročit 41 667 eur bez DPH, tedy 1,6 milionu Kč, v Německu se při ceně nad 40 tisíc eur snižuje příspěvek ze šesti tisíc na pět tisíc eur.

Reklama

Doporučované