Hlavní obsah

Slováci se dočkali. Premiér Fico podal demisi

Andrej Kiska pověří Petera Pellegriho sestavením nové vlády.Video: Profimedia.cz, AP, Seznam Zprávy

 

Reklama

Slovenský premiér Robert Fico odstoupil z funkce předsedy vlády. Na jeho místo nastoupí Peter Pellegrini, dosavadní vicepremiér. Prezident Kiska to uvedl po schůzce s Pellegrinim.

Článek

Premiér Robert Fico doručil demisi prezidentu Andreji Kiskovi. Jeho místo zaujme Peter Pellegrini, od kterého ve středu prezident Kiska přijal podpisy 79 poslanců NR SR, kteří garantují podporu nové vládě. Prezident upozornil, že demise ministra vnitra Roberta Kaliňáka ani demise trojnásobného předsedy vlády Roberta Fica nemusí být dostatečným signálem k tomu, aby se na Slovensku ukončily protesty.

Robert Fico zůstane předsedou vlády i po pověření Petra Pellegriniho. Bude premiérem v demisi až do momentu, kdy prezident Kiska jmenuje novou vládu.

Slovenský premiér Robert Fico nabídl svou demisi ve středu v rámci řešení politické krize po vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky. Odstoupení ovšem podmínil třemi požadavky. Rovněž prohlásil, že je připravený podat demisi již v čtvrtek, pokud prezident Andrej Kiska jeho podmínky přijme.

Prezident Andrej Kiska, který v souladu s ústavou jmenuje nového premiéra, bude respektovat stávající koalici Směru-sociální demokracie (Směr-SD), Slovenské národní strany (SNS) a Mostu-Híd. Demise premiéra podle ústavy znamená pád celé vlády, které do skončení mandátu zůstávají dva roky. Fico svou demisi podmínil také tím, že nového premiéra navrhne jeho strana Směr-SD, která volby v roce 2016 vyhrála.

„Považuji za důležité, aby současná vládní koalice nadále naplňovala mandát od voličů. Je naší povinností naplňovat vůli lidí i nadále a nepředávat stát bez jakéhokoliv důvodu opozičním amatérům a křiklounům,“ řekl Fico. Dodal, že hodlá zůstat předsedou Směru-SD.

Slovenská média nejčastěji jako nového předsedu slovenské vlády zmiňují současného vicepremiéra a místopředsedu Směru-SD Petera Pellegriniho. Ten dorazí ve 13 hodin do prezidentského paláce i s podpisy poslanců, kteří podpoří jeho novou vládu. Po setkání s prezidentem se očekává jeho vyjádření.

Současná koalice stran Směr-SD, Slovenské národní strany a Mostu-Híd má ve 150členné sněmovně 78 poslanců. Spolu s koalicí obvykle hlasují i čtyři nezařazení poslanci. Po demisi Fica by nová vláda musela požádat o vyslovení důvěry.

„Ceníme si rozhodnutí pana premiéra. Myslíme si, že i toto rozhodnutí může přinést uklidnění situace. Nová vláda je novou odpovědností a pokračováním toho, co jsme začali před dvěma lety,“ řekl šéf Mostu-Híd Béla Bugár.

Zásadní rekonstrukci vlády nebo vypsání předčasných voleb před více než týdnem navrhoval prezident Kiska. Premiér Fico za to hlavu státu obvinil například z mocenských her.

Slovenský politolog Baboš hovoří o politické situaci na SlovenskuVideo: Pavel Cyprich, Seznam Zprávy

Podle slovenského politologa Pavola Baboše jsou i přes demisi vlády na pátek zorganizované ve slovenských městech desetitisícové protesty. Podle Baboše je také klíčový fakt, že ačkoliv dojde k personální obměně na postech ministrů, resorty se mezi stranami měnit nebudou.

Zavražděný novinář Ján Kuciak přitom psal také o kauzách týkajících se nejen bývalého ministra vnitra Roberta Kaliňáka, ale také širokých špiček vládní strany SMER. Vnitro tak nadále zůstane v rukou SMERu, kvůli čemuž podle Baboše nadále přetrvá konflikt zájmů.

Reklama

Doporučované