Hlavní obsah

Slováci si budou moct vybrat vakcínu, ve hře je pořád i Sputnik V

Foto: Profimedia.cz

Slovenský ministr zdravotnictví Vladimír Lengvarský z OLaNO.

Reklama

Na Slovensku přerušili očkování vakcínou od firmy AstraZeneca. Ministr zdravotnictví ale ve středu oznámil, že s látkou se počítá dál. Nově si lidé budou moci vakcínu proti covidu-19 vybrat podle svého uvážení.

Článek

Co znamená, že se očkování pozastavilo?

První dávku vakcíny od britsko-švédské firmy AstraZeneca teď nedostanou lidé, kteří čekali na svou první vakcínu. Místo AstraZenecy dostanou vakcínu od společnosti Pfizer, oznámil ve středu dopoledne ministr zdravotnictví Vladimír Lengvarský z hnutí OLaNO.

Lidé naočkovaní první dávkou AstraZenecy dostanou i druhou. Na Slovensku se očkovali AstraZenecou lidé ve věku od 18 do 45 let, původně byla věková hranice 59 let.

Foto: Profimedia.cz

Vakcína od firmy AstraZeneca.

Proč se očkování zastavilo?

Vakcinaci látkou pozastavilo v úterý slovenské ministerstvo zdravotnictví. Rozhodnutí o dalším postupu má padnout ještě tento týden. „Ministerstvo v této chvíli zvažuje vícero alternativ, jak se na Slovensku v této věci bude postupovat, shromáždí všechna odborná stanoviska a v návaznosti na to budeme v průběhu tohoto týdne informovat,“ citoval deník SME mluvčí úřadu Zuzanu Eliášovou.

Podle středečního vyjádření ministra je jedním z důvodů pozastavení očkování pravděpodobná souvislost podání vakcíny se smrtí sedmačtyřicetileté ženy. „Jedním z těch méně závažných důvodů je to úmrtí, které stále prošetřujeme. Ale ten hlavní je, že očkovacích látek není dostatek. Takže pokračujeme v produkování druhé dávky, kde těch vakcín máme odložených dostatečný počet,“ řekl Lengvarský. Podtrhl, že s britsko-švédskou vakcínou se dál počítá v očkovacím plánu.

Co teď bez AstraZenecy?

Deník SME napsal, že ministr Lengvarský už delší dobu zvažuje, že si lidé budou moci vybrat očkovací látku podle svého uvážení. Zájem o AstraZenecu by mělo podle průzkumů zhruba jen 30 procent lidí.

Možnost výběru ve středu potvrdil i sám politik: „Po zjištění přesného počtu dodávaných vakcín v dalším období budeme pracovat na tom, aby měl občan volný výběr vakcíny, včetně neregistrovaných.“ Taková možnost by se měla lidem otevřít 1. června. Mezi v EU neregistrované vakcíny spadá například ruská očkovací látka Sputnik V.

Jak je to teď se Sputnikem V na Slovensku?

Dva miliony dávek Sputniku v únoru potají nakoupila tehdejší vláda Igora Matoviče. Na začátku března do země dorazilo 200 tisíc dávek, dosud se ale žádná nepoužila. Na Slovensku totiž kvůli utajovanému nákupu vygradovala doutnající koaliční krize, která vyústila ve výměnu premiéra i několika dalších ministrů, včetně ministra zdravotnictví.

Expremiér Matovič se stal ministrem financí a jako „neřízená střela“ bez ohledu na ministra zdravotnictví vyrazil do Moskvy a Budapešti o Sputniku V jednat, jeho použití dál propaguje. A to navzdory tomu, že slovenský ústav pro kontrolu léčiv uvedl, že laboratorní testy sice byly v pořádku, ale že pro celkové posouzení ruské vakcíny nemá dostatek informací od výrobce. Úřad navíc napsal, že vakcína, která je na Slovensku, se svým složením liší od originálu.

K bouřlivému vnitropolitickému vývoji se přidal i požadavek Rusů na vrácení dodávky na Slovensko kvůli údajnému porušení smlouvy. Později došlo k publikaci kontraktu a ukázalo se, že dokument obsahuje kontroverzní pasáže o platbě a utajení a podle odborníků odporuje slovenským zákonům.

Na základě Matovičova jednání nakonec Slováci poslali vzorky Sputniku V k posouzení do maďarské laboratoře. Ta už dala v lednu ruské vakcíně zelenou pro použití v Maďarsku, i když podle levicového deníku Népszava to bylo pod nátlakem vlády Viktora Orbána.

Expremiér Matovič v pondělí na Facebooku napsal, že zahájení očkování Sputnikem V je otázka nejbližších dní. Zaskočil tím přitom i ministerstvo zdravotnictví, které uvedlo, že takovou informaci nemá. „Faktem však je, že ministr (financí) Matovič jednal ohledně Sputniku V s příslušnými stranami, a je tedy možné, že může mít tyto informace v předstihu,“ uvedla mluvčí.

Výsledky z maďarských laboratoří jsou ale v pořádku, otázkou ale dál zůstává chybějící dokumentace od ruského výrobce. Rozhodnutí o povolení očkovací látky je na ministrovi zdravotnictví.

Reklama

Doporučované