Hlavní obsah
Online

V Bratislavě Čaputová konkurenty rozdrtila. S přehledem zvítězila i ve všech ostatních krajích

Zuzana Čaputová a Maroš Šefčovič.Video: Šimon Trantina

 

Reklama

aktualizováno •

Do druhého kola prezidentských voleb na Slovensku postupuje právnička Zuzana Čaputová a místopředseda Evropské komise Maroš Šefčovič. Druhé kolo se koná 30. března.

Článek

S výrazným náskokem na prvním místě skončila právnička Zuzana Čaputová se ziskem 40,57 %, do druhého kola proti ní postupuje místopředseda Evropské komise Maroš Šefčovič se ziskem 18,66 procenta.

Třetí skončil soudce nejvyššího soudu Štefan Harabin se 14,34 procenty.

Kdo je Zuzana ČaputováVideo: Eva Soukeníková, Hana Grohová

Místopředsedkyně neparlamentní strany Progresivní Slovensko Čaputová se v kampani vymezila vůči nejsilnější vládní straně Směr-sociální demokracie expremiéra Roberta Fica, která v prezidentských volbách podporuje Šefčoviče. Kontroverzní soudce Harabin na rozdíl od Čaputové a Šefčoviče kritizuje EU, netají se také vstřícným postojem vůči Rusku.

Kdo je Maroš ŠefčovičVideo: Eva Soukeníková, Hana Grohová, Jiří Vokřál

Zatímco Čaputová v kampani podpořila možnost adopcí dětí homosexuálními páry, Šefčovič se přihlásil k tradiční rodině a ke křesťanským hodnotám. Ani jeden ze zmiňované dvojice nemá zkušenosti z vysoké politiky na Slovensku, Šefčovič dlouhá léta působí v diplomacii a členem Evropské komise je od roku 2009. Harabin byl dříve ministrem spravedlnosti a šéfem slovenského nejvyššího soudu.

O novém prezidentovi Slováci rozhodnou 30. března.

  • Sečteno 40 % okrsků

    Sečteno 40 % okrsků (zdroj: volbysr.sk).

  • Harabin: Jednoznačným vítězem jsem já

    I přestože skončil se ziskem 14,34 procenta na třetím místě a do druhého kola nepostoupil, označil se soudce Štefan Harabin v televizi TA3 za „jednoznačného vítěze voleb“.

    „Jako jediný ze všech adeptů jsem nabízel i řešení, odvahu i shopnost vzít břemeno zodpovědnosti na vlastní ramena,“ uvedl soudce nejvyššího soudu a bývalý ministr spravedlnosti Harabin. Zopakoval zároveň, že mu Marian Kotleba sebral hlasy a tím do druhého kola poslal Maroše Šefčoviče.

    Zaujal také výrokem, kdy předvolební odstoupení Roberta Mistríka ve prospěch Zuzany Čaputové označil za kupčení s hlasy, kterým by se měl zabývat prokurátor. Svou budoucnost Harabin vidí buď jako prezident, nebo soudce slovenského nejvyššího soudu, případně evropských soudů v Lucemburku a ve Štrasburku.

  • Šefčovič se v první debatě před druhým kolem vymezil proti Čaputové

    „Paní Čaputová oslovila 40 procent lidí, kteří nemají takový problém s tématy, jež budou důležitá v diskuzi. Ať už je to pozitivní vnímání otázky (migračních) kvót nebo otázky migrace. Ať je to liberální přístup k hodnotám, které Slovensko dlouho drželo nad vodou, a to hodnotám křesťanským,“ řekl Šefčovič v debatě na hlavním televizním kanálu veřejnoprávního rozhlasu a televize Slovenska (RTVS).

    Čaputová ale reagovala tím, že křesťanské hodnoty zastává i ona. „To, na čem stavím, jsou tradiční křesťanské hodnoty, a to je soucit a láska k bližnímu i k lidem, kteří jsou minoritou. Považuji za dobré, aby se země sjednotila na hodnotovém základě,” reagovala favoritka druhého kola.

  • Kdo koho (ne)podpoří

    Štefan Harabin (14,34 %) na otázku, koho podpoří v druhém kole, odpověděl, že „nemůže doporučovat zánik státu a slovenské křesťanské rodiny“. Zda tím myslel, že nepodpoří žádného z kandidátů, odmítl upřesnit.

    František Mikloško (5,72 %) uvedl, že v druhém kole nebude hlasovat pro Šefčoviče a nedoporučí to ani svým voličům. Dodal, že v případě Zuzany Čaputové nechá rozhodnutí na voličích.

    Milan Krajniak (2,77 %) řekl, že nebude dávat svým voličům doporučení do druhého kola.

    Béla Bugár (3,10 %) uvedl, že se bude chtít setkat s Čaputovou a podrobněji se jí zeptat na její postoje. Šefčoviče prý nepodpoří.

    Marian Kotleba (10,39 %) se vyjádří až v neděli odpoledne.

  • Čaputová vyhrála ve všech krajích, v Bratislavě získala většinu

    Právnička Zuzana Čaputová, která zvítězila v sobotním prvním kole prezidentských voleb na Slovensku, dominovala ve všech samosprávných krajích.

    Nejvíce dominovala v Bratislavském kraji, kde získala s přehledem nadpoloviční většinu (59,65 %) odevzdaných hlasů. Nejslabší výsledek zaznamenala ve východoslovenském Prešovském kraji. I tam ale se ziskem 30,28 % vyhrála s náskokem 10 procentních bodů.

    Její soupeř do druhého kola Maroš Šefčovič byl nejsilnější v Trenčínském kraji se ziskem 22,49 %, což znamenalo druhé místo s odstupem 14 procentních bodů. nejméně procent získal Šefčovič v Bratislavě – 13,57 %.

  • Konečné výsledky slovenských prezidentských voleb

    Po sečtení všech volebních okrsků je výsledek voleb následující:

    1.Zuzana Čapútová 40,57 % (870 415 hlasů)

    2. Maroš Šefčovič 18,66 % (400 379 hlasů)

    -----------------------------------------

    3. Štefan Harabin 14,34 %

    4. Marian Kotleba 10,39 %

    5. František Mikloško 5,72 %

    6. Béla Bugár 3,10 %

    7. Milan Krajniak 2,77 %

    8. Eduard Chmelár 2,74 %

    9. Martin Daňo 0,51 %

    10. Róbert Švec 0,30 %

    11. Juraj Zábojník 0,28 %

    12. Ivan Zuzula 0,17 %

    13. Bohumila Tauchmannová 0,16 %

    14. Robert Mistrík 0,15 %

    15. József Menyhárt 0,05 %

    Zdroj: VolbySR.sk

  • Sečteno 95 % okrsků

    Zdroj: volbysr.sk.

  • První cesta Čaputové by byla do Česka

    Pokud se Čaputová stane prezidentkou, její první zahraniční cesta by vedla podle tradice do Česka. Potvrdila to sama kandidátka.

  • Druhé kolo by podle odhadů vyhrála Čaputová

    Průzkum agentury Focus pro televizi Markíza ukazuje, že v druhém kole by Čaputová mohla získat 64,4 %, Maroš Šefčovič 35,6 %, informuje Deník N.

  • Čaputová výsledky vnímá jako volání po změně

    Náskok o 20 % vnímá Čaputová jako volání po změně, píše server Aktuality.sk. „Nemám informace o manipulaci výsledků,“ reaguje na vyjádření Štefana Harabina o manipulaci s volbami.

  • Sečteno 83,7 % okrsků

    Zdroj: volbysr.sk.

  • Harabin chce napadnout výsledky voleb

    Podle informací Štefana Harabina nechtěli do některých volebních komisí vpustit jeho zástupce. Volby jsou proto podle něj netransparentní. Je možné, že výsledky voleb bude chtít napadnout.

  • Šefčovič: Začínáme nanovo

    „Zítra začínáme nanovo,“ říká Maroš Šefčovič. Následující dny ukážou, jak se bude Slovensko vyvíjet, píše server Aktuality.sk. Voliče chce oslovit svým sociálním programem a tradičními hodnotami.

  • Kiska blahopřeje Čaputové

    „Ukázalo se, jakou chceme zemi – slušnou a spravedlivou. Zuzana Čaputová je přesně ta osoba, která dokáže Slovensko pozvednout z krize,“ řekl současný prezident Andrej Kiska o Čaputové. Ve videu na Facebooku, kde jí blahopřeje, také lidi vyzval, aby ji šli volit v druhém kole.

  • V Bratislavském kraji sečteno přes 50 %

    Zdroj: volbysr.sk.

  • Sečteno 68,5 % okrsků

    Zdroj: volbysr.sk.

  • Most-Híd čekal více

    Béla Bugár nebude prezidentem a lidem v jeho štábu strany Most-Híd je to jasné, píší Aktuality.sk. Očekávání byly podle místopředsedy strany Petera Antala vyšší.

  • Sečteno přes 50 %

    Zdroj: volbysr.sk.

  • Harabin: S hlasy kupčit nebudu

    Štefan Harabin před novináři: „Přišel jsem vyhrát, s hlasy kupčit nebudu.” Vyjádřením reagoval na otázky o dohodě s Marianem Kotlebou, ke které nedošlo. Spekulovalo se, že by jeden z kandidátů odstoupil ve prospěch toho druhého.

    Při sečtení 40 % hlasů má Harabin 14,5 % a Kotleba 10,5 % hlasů. Na Šefčoviče ztrácí Harabin 4,3 %. Vzhledem k tomu, že jsou nejprve sečteny spíše menší obce, odhady se přiklánějí k tomu, že s Čaputovou by mohl do druhého kola postoupit Šefčovič.

  • Sečteno 30 % okrsků

    Pro vítězství v prvním kole si jde Čaputová. Po sečtení 30 % okrsků: Čaputová 38,9 %, Šefčovič 18,8 % a Harabin 14,6 %.

Reklama

Hlavní zprávy