Hlavní obsah
Online

Odhady slovenských voleb: Fico propadl, drtivě ho porazil Matovič

Foto: Profimedia.cz

Igor Matovič.

Reklama

aktualizováno •

Slovenští voliči v sobotu rozhodli o tom, kdo nově zasedne v Národní radě a ve vládě. Po desáté hodině se začaly sčítat hlasy. Volby provázela vysoká účast.

Článek

Podle dvou zveřejněných odhadů se vítězem voleb stalo hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti Igora Matoviče. Oba exit polly televize Markíza a RTVS mu přisuzují první místo s výsledkem kolem 25 procent.

Pokud se výsledky průzkumů u volebních místností potvrdí, čeká slovenský parlament i úřad vlády politické zeměstřesení. „Jsem rád, že se Slovensko probudilo,“ prohlásil lídr OLaNO Matovič ve štábu hnutí.

Dosavadní nejsilnější strana Směr Roberta Fica podle odhadů volby prohrála a pohybuje se kolem 14 procent. Jako třetí nejsilnější vychází z odhadů koalice Progresivního Slovenska a strany Spolu se ziskem okolo 9 procent. Propadly naopak vládní Most-Híd i Slovenská národní strana, které by se do parlamentu nedostaly.

Překvapivý je i výsledek extremistické strany Mariana Kotleby, která se podle exit pollů pohybuje na 8,8, respektive 6,5 procenta. Oficiální výsledky se očekávají buď v průběhu noci, nebo v neděli ráno.

Ve volbách na Slovensku vybírá zhruba 4,4 milionu oprávněných voličů z více než dvou desítek stran, hnutí a koalic. Šanci získat křesla ve 150členné sněmovně má sedm až devět uskupení. Konečné výsledky by měla volební komise vyhlásit v průběhu neděle.

Přímo na Slovensku dění sleduje redaktorka Seznam Zpráv Eva Soukeníková.

  • Slováci určí, zda bude země pro poctivé lidi, řekl lídr opozice Matovič

    Slováci mají v rukou pomyslný ovladač, kterým mohou rozhodnout o Slovensku jako o zemi pro poctivé lidi. Novinářům to řekl šéf opozičního hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OLaNO) Igor Matovič, jehož sázkové kanceláře favorizují na vítězství v dnešních parlamentních volbách na Slovensku.

  • Více než 60 procent sečteno, Matovič má jasný náskok

    OLaNO – 24,41 %

    Směr – 19,26 %

    LSNS – 8,51 %

    Jsme rodina – 8,46 %

    SaS – 5,36 %

    Za lidi – 5,23 %

  • Téměř 40 procent sečteno

    Téměř čtyřicet procent hlasů a šest tisíc okrsků má jasno. Prozatím vypadají slovenské parlamentní volby takto:

    Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti – 23,80 %

    Směr – 20,31 %

    Lidová strana Naše Slovensko – 8,76 %

    Jsme rodina – 8,68 %

  • Andrej Kiska už poblahopřál Igoru Matovičovi

    Za hlavní výsledek dnešních parlamentních voleb na Slovensku bývalý prezident Andrej Kiska označil skutečnost, že demokratická opozice bude moci sestavit novou slovenskou vládu. „Igore, blahopřejeme a držíme palce,“ vzkázal Kiska do Trnavy vítězi voleb Igoru Matovičovi a jeho hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OLaNO), které podle dvou odhadů dnešní hlasování přesvědčivě vyhrálo. „Podařilo se to, v co jsme všichni doufali: Směr nebude tím, kdo bude mít první možnost sestavovat vládu,“ řekl.

  • Igor Matovič nepřímo potvrdil, že se chce stát premiérem

    „Jsem rád, že se Slovensko po smrti Jána a Martiny probudilo,“ řekl možný vítěz voleb a lídr hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OLaNO) Igor Matovič ve volebním štábu. Na základě prvních odhadů by OLaNO pod vedením svého šéfa Matoviče dokázalo sestavit vládu s některými dalšími opozičními či neparlamentními uskupeními, která se před volbami rovněž vymezovala vůči Směru-SD.

    Matovič v reakci na odhady výsledků hlasování televizi Markíza nepřímo potvrdil, že se chce stát premiérem. „Byla by velká ostuda, abych po takovéto obrovské důvěře prchl z bojiště,“ řekl Matovič.

  • První odhady na základě dotazování ve volebních místnostech podle TV Markízy

    Foto: tvnoviny.sk

    Exit poll zpracovala pro Markízu agentura Focus.

  • Ve štábu OLaNO měří všem příchozím teplotu

    Ve volebním štábu strany Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OLaNO) měří všem hostům z důvodu ochrany před nákazou koronavirem teplotu.

  • Markíza zveřejnila exit poll bez jmen stran

    Podle Denníku N zveřejnila Markíza exit poll. Publikovala ale jen procenta bez jmen stran. Slovenská média totiž nemohou do 23 hodin, tedy do konce moratoria, předběžné výsledky publikovat.

    Podle odhadů Markízy by mělo být v parlamentu 8 stran. První strana získala 25,8 procenta hlasů, druhá 14,9 procenta a třetí formace 9,7 procenta hlasů. Další strany by získaly 8,3 procenta, 7,8 procenta, dále pak 7,5; 6,5 a 5,1 procenta.

    Foto: tvnoviny.sk

    Exit poll zpracovala pro Markízu agentura Focus.

  • Státní komise pro volby se zabývá podněty od voličů

    Státní komise pro volby zaznamenala na infolince několik podnětů od voličů. Upozornili například na vysypanou urnu či na rychlé naplnění schránek na nepoužité volební lístky.

    „Zabezpečujeme kontrolu volebních místností v součinnosti s konkrétními volebními místnostmi,“ uvedla pro TASR šéfka komise Chmelová. Informoval o tom Denník N.

  • Zastoupení žen ve slovenské politice je nízké

    Dnes si připomínáme stoleté výročí volebního práva žen na území bývalého Československa. Podívejte se, jak jsou zastoupeny ženy v současné slovenské politice.

    Ženy v top 25 stranách, mezi top 150 kandidáty:

  • Do štábu OLaNO dorazila dvojka kandidátky Jaroslav Naď

  • Průběh voleb je klidný

    Předseda státní volební komory Eduard Bárány informoval o průběhu voleb. Jsou klidné a korektní, nejvážnějším problémem je podle něj prodloužení hlasování v pěti volebních místnostech. Policie nenahlásila žádný akutní problém. „Nic z toho, co se vyskytlo, asi policie nevyhodnotila jako závažné,“ řekl Denníku N Bárány.

    Ve dvou volebních místnostech se hlasování prodloužilo z důvodu úmrtí, ve dvou z organizačních potíží a v jedné ze zdravotních důvodů jedné z členek volební komise.

    Všechny ostatní volební místnosti se uzavřou ve 22 hodin a začne sčítání hlasů. Předběžné výsledky a odhady budou slovenská média zveřejňovat až po 23. hodině, kdy skončí moratorium.

  • OLaNO průzkumy favorizovaly. Zpravodajka Seznam Zpráv je ve štábu strany

  • Volební účast je pravděpodobně nejvyšší od roku 2002

  • Co dnes dělají slavní slovenští politici dávné i nedávné minulosti?

    Slovensko v sobotu rozhodne, kdo bude jeho novým lídrem. Ukáže se, zda strana Směr, která v zemi vládne od roku 2006, zvítězí i v těchto parlamentních volbách. A jakou podporu dostane krajně pravicová Lidová strana Naše Slovensko, nebo naopak liberální politické formace.

    Co je ale s těmi, kteří po pádu komunismu převzali slovenské otěže? Čtěte v našem článku.

  • Volební místnosti hlásí vysokou účast

    Na více místech po celém Slovensku hlásí volební místnosti vysokou účast. V Bratislavě se místy tvoří před volebními místnostmi fronty, jinde museli přidat volební plenty či vyprázdnit volební urnu, protože byla plná. Podobná situace je například i v Nitře. Informoval o tom Denník N.

  • Kromě členky volební komise zemřel i jeden volič

    Volby poznamenala kromě úmrtí členky místní volební komise ve Velkém Krtíši i smrt jednoho voliče přímo ve volební místnosti v Banské Bystrici. Kvůli tomu tam hlasování bude prodlouženo, což znamená posunutí oficiálního závěru voleb i moratoria. Ohlášené odhady výsledků hlasování tak budou moci televize zveřejnit nejdříve hodinu před půlnocí. Také statistický úřad začne zveřejňovat dílčí výsledky hlasování patrně až po tomto termínu.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy