Hlavní obsah
Online

Čechům se zavře i Slovensko: Nejsme riziko, jen testujeme víc, tvrdí Babiš

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

aktualizováno •

Vývoj dění ve světě v souvislosti s koronavirem sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět?

- Slovensko od nadcházejícího pátku zařadí Českou republiku kvůli šíření koronaviru mezi rizikové země, rozhodl dnes slovenský ústřední krizový štáb. Informoval o tom na sociální síti státní tajemník slovenského ministerstva zahraničí Martin Klus. Při cestě z Česka na Slovensko budou muset lidé až na výjimky předložit negativní výsledek testu na koronavirus nebo nastoupit do karantény a následně podstoupit zmíněný test.

- Povinnost předložit výsledek testu či nastoupit do karantény se podle tajemníka slovenského ministerstva zahraničí Martina Kluse nebude vztahovat na pendlery do vzdálenosti 30 kilometrů od nejbližšího hraničního přechodu, dále na studenty, pedagogy, výzkumníky, zdravotníky, zemědělce, pracovníky v sociální oblasti či v takzvané kritické infrastruktuře a ani na některé sportovce a umělce.

- České republice kvůli pokračujícímu rychlému nárůstu případů nákazy koronavirem hrozí, že Německo ve středu zařadí další regiony na seznam rizikových oblastí. Hlavní podmínkou pro zařazení na seznam rizikových oblastí je pro Berlín překonání hranice 50 nakažených na 100 000 obyvatel za posledních sedm dní. „To platí pro všechny evropské země a tedy i pro Česko,“ upozornilo německé ministerstvo zahraničí. Tento limit nyní překračuje několik českých regionů, mimo jiné i Středočeský kraj.

Světové dění jsme sledovali také včera:

  • Babiš ke Slovensku: Česko není riziková země

    Babiš po jednání s českým prezidentem Milošem Zemanem novinářům řekl, že Česko není riziková země. Slovensko podle něj testuje až pětkrát méně než Česko. Chápe ale pozici svého slovenského protějšku, který má křehkou koalici. Opatření ze strany Slovenska se podle Babiše týká především turistů a doufá proto, že se jím zásadně nenaruší ekonomické vztahy.

  • Testování vakcíny AstraZeneca v USA stále stojí

    Klinické testy vakcíny proti covidu-19 britské firmy AstraZeneca, což je jeden z nepokročilejších v současnosti vyvíjených preparátů, v USA zatím stále neběží. V jiných zemích přitom již znovu začaly poté, co je globálně zdržela zdravotní komplikace u jednoho z testovaných pacientů v Británii. Agentuře Reuters to sdělily nejmenované zdroje seznámené se situací.

    AstraZeneca uvedla, že testy v Británii znovu zahájila tuto sobotu poté, co tamní úřady dokončily přezkum vážných vedlejších příznaků, jež látka způsobila u jednoho účastníka testů.

    V USA však zkoušky stále stojí a podle Reuters se tak jedná o první náznak toho, že se tamní testy neobnoví, dokud komplikaci neposoudí americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA). Podle Reuters se ve Spojených státech stále do zkoušek nenabírají další pacienti a pozastaveny jsou i další testovací procesy. Pauza má přitom trvat nejméně do poloviny tohoto týdne, přesný termín však není známý.

  • Orgán WHO: Svět se nedostatečně připravuje na další pandemii

    Svět se nedostatečně připravuje na příští pandemii, která by mohla být ještě více zničující než současná pandemie covidu-19. Konstatovala to dnes Světová rada pro dohled nad připraveností (GPMB), která je orgánem Světové zdravotnické organizace (WHO), informovala agentura AFP.

    „Pokud se nepoučíme z covidu-19 nebo pokud neuvolníme potřebné prostředky a nevyvineme potřebné úsilí, příští pandemie - která přijde s naprostou jistotou - bude ještě více zničující,“ uvádí výroční zpráva GPMB, kterou v roce 2018 založily jako nezávislý kontrolní orgán WHO a Světová banka.

    Rada ve své zprávě kritizuje mimo jiné to, že státy nepřijaly opatření, které doporučila v předchozí zprávě z doby před aktuální pandemií. „Dopady covidu-19 jsou horší, než jsme čekali, a opatření, která jsme doporučili, stále nejsou přijatá,“ uvádí spolupředsedkyně GPMB, bývalá norská premiérka a někdejší šéfka WHO Gro Harlemová Brundtlandová.

  • Ve Walesu omylem zveřejnili data pacientů s covidem-19

    Osobní data všech obyvatel Walesu, kteří měli od konce února do konce srpna pozitivní test na covid-19, se omylem objevila na veřejně dostupné webové stránce. Šlo o informace týkající se 18 105 obyvatel Walesu, uvedla dnes agentura Reuters s odvoláním na velšský státní zdravotnický systém.

    Únik dat způsobila lidská chyba, přiznal zdravotnický úřad. Osobní data se 30. srpna objevila na veřejně dostupné webové stránce velšského zdravotnického systému a dvacet hodin byla online. Za tu dobu měla stránka 56 zhlédnutí. Velšský státní zdravotnický systém uvedl, že u většiny - konkrétně u 16 179 lidí - byly zveřejněny iniciály, data narození, geografické údaje a pohlaví. Podle úřadu je tudíž riziko identifikace jednotlivých lidí nízké.

  • Druhá vlna netrápí jen Česko. Tisíce nakažených hlásí další evropské země

    O druhé vlně se mluví nejen v Česku, ale i v dalších evropských státech, kde přibývají tisíce, někdy i desetitisíce nakažených. Jak jsou na tom těžce zasažené země jako Francie a Španělsko nebo sousední země?

  • Ve Francii přibylo 6158 nakažených

    Ve Francii za posledních 24 hodin přibylo 6158 potvrzených případů nákazy koronavirem. S covidem-19 zemřelo dalších 34 lidí a celkem se tak bilance mrtvých vyšplhala na 30 950, informovala dnes agentura Reuters. Dvě z ohnisek - města Marseille a Bordeaux - zpřísnila opatření proti šíření viru. Omezila kapacity shromáždění či pití alkoholu v ulicích.

  • V Anglii se kvůli covidu-19 nesmí scházet více než šest lidí

    V Anglii dnes začalo kvůli šíření koronaviru platit takzvané „pravidlo šesti“, tedy zákaz shromažďování více než šesti lidí. Náměstek britského ministra spravedlnosti přitom vyzval obyvatele, aby policii hlásili, pokud někdo zákaz poruší, uvedla BBC na svém webu.

  • Matovič chtěl výsledek jednání oznámit Babišovi sám. Náměstka zkritizoval

    „Česko se nachází ve špatné situaci. Držme jim palce, aby se čím dříve dostali na náš zelený seznam,“ řekl novinářům Matovič. Dodal, že vazby mezi Českem a Slovenskem jsou velké, proto navrhl řadu výjimek ze zmíněných omezení při cestování mezi oběma republikami někdejší československé federace. Slovenský premiér současně kritizoval Kluse za to, že výsledek jednání slovenského štábu zveřejnil ještě předtím, než mohl Matovič závěry oznámit svému českému kolegovi Andreji Babišovi.

  • Francie chce pro Štrasburk odškodnění za zrušená zasedání EP

    Francie chce, aby Štrasburk dostal odškodnění za zrušená plenární zasedání Evropského parlamentu (EP). Státní tajemník pro evropské záležitosti Clément Beaune dnes podle agentury AFP řekl, že by formou odškodnění mohlo být například uspořádání dodatečných unijních akcí v alsaské metropoli. Zářijové plenární zasedání dnes opět začalo v Bruselu. Ve Štrasburku se europoslanci sešli naposledy v únoru.

    Beaune řekl, že je připravený bojovat za „rychlý návrat plenárních zasedání do Štrasburku, kde by měla být“. Podle unijních smluv by se měli europoslanci dvanáctkrát do roka sejít na tři a půl dne ve Štrasburku, francouzském městě nedaleko hranice s Německem, které je symbolem evropského smíření.

    Kvůli pandemii covidu-19 se ale Evropský parlament od března schází v Bruselu.

  • Slovensko: Podívejte se na výjimky z povinnosti testu či karantény

    Povinnost předložit výsledek testu či nastoupit do karantény se podle tajemníka slovenského ministerstva zahraničí Martina Kluse nebude vztahovat na pendlery do vzdálenosti 30 kilometrů od nejbližšího hraničního přechodu, dále na studenty, pedagogy, výzkumníky, zdravotníky, zemědělce, pracovníky v sociální oblasti či v takzvané kritické infrastruktuře a ani na některé sportovce a umělce.

    Státní tajemník z jednání ústředního krizového štábu také na internetu napsal, že dodržování nařízení bude prověřováno namátkovými kontrolami a sledováním pohybu mobilních telefonů.

    Český premiér Andrej Babiš již předem řekl, že očekávané zařazení České republiky na slovenský seznam rizikových zemí kvůli pandemii covidu-19 nepomůže vzájemným ekonomickým vztahům.

  • Slovensko zařadí Česko kvůli koronaviru mezi rizikové země

    Slovensko od nadcházejícího pátku zařadí Českou republiku kvůli šíření koronaviru mezi rizikové země, rozhodl dnes slovenský ústřední krizový štáb. Informoval o tom na sociální síti státní tajemník slovenského ministerstva zahraničí Martin Klus.

    Při cestě z Česka na Slovensko budou muset lidé až na výjimky předložit negativní výsledek testu na koronavirus nebo nastoupit do karantény a následně podstoupit zmíněný test.

  • Bordeaux zpřísnilo opatření proti šíření koronaviru

    Město Bordeaux, které je jedním z ohnisek šíření koronaviru ve Francii, dnes zpřísnilo preventivní opatření. Soukromých oslav se nově nesmí účastnit více než deset lidí, informoval server Franceinfo. V departementu Gironde, jehož je Bordeaux metropolí, se nebude smět na akcích scházet více než 1000 lidí.

  • Zařazení na německý rizikový seznam hrozí dalším místům v Česku

    České republice kvůli pokračujícímu rychlému nárůstu případů nákazy koronavirem hrozí, že Německo ve středu zařadí další regiony na seznam rizikových oblastí. Německé ministerstvo zahraničí ČTK v této souvislosti odkázalo na limit 50 nakažených na 100 000 obyvatel za posledních sedm dní. Od středy minulého týdne je na listině oblast hlavního města Prahy, což pro cestovatele z české metropole do Německa znamená povinnost mít negativní test. Pokud ho lidé nebudou mít, musí nastoupit do karantény a nechat si rozbor udělat v Německu.

    Hlavní podmínkou pro zařazení na seznam rizikových oblastí je pro Berlín překonání hranice 50 nakažených na 100 000 obyvatel za posledních sedm dní. „To platí pro všechny evropské země, a tedy i pro Česko,“ upozornilo německé ministerstvo zahraničí. Tento limit nyní překračuje několik českých regionů, mimo jiné i Středočeský kraj.

    Česká ambasáda v Německu nechce spekulovat, jak se bude vyvíjet středeční jednání grémia německých ministerstev zahraničí, zdravotnictví a vnitra, které o seznamu rizikových míst rozhoduje.

  • Singapur zahájil novou metodu trasování pomocí malého zařízení

    Singapur svým obyvatelům začal rozdávat malá zařízení, která mají pomoci v trasování kontaktů osob nakažených koronavirem. Úřady doufají, že technologie přispěje k bezpečnému oživování ekonomiky. První fáze distribuce se zaměřuje na seniory. Informovala o tom dnes agentura Reuters.

    Podobně jako mobilní aplikace, kterou spustila singapurská vláda již dříve, využívá i toto krychlové kapesní zařízení signálu bluetooth, aby zaznamenalo okolní zařízení a uložilo si šifrovaná data obsahující blízké kontakty uživatele. Pokud se u uživatele prokáže nákaza koronavirem, bude muset úřadům zařízení předat. Ty si z něj budou moci stáhnout data obsahující informace o tom, kdo další mohl být nákaze vystaven.

  • Ve většině italských regionů se dnes žáci vrátili do škol

    V Itálii se dnes po šestiměsíční pauze vynucené koronavirem otevřela většina škol. Ve 13 z 20 regionů znovu začala klasická výuka, zbylých sedm italských regionů se rozhodlo se zahájením výuky počkat do příštího týdne, píše agentura Reuters. Zahájení roku provázejí organizační problémy a obavy ze strany učitelů i rodičů. V Řecku, kde dnes také znovu otevřely školy, se vedla debata kvůli odporu některých rodičů k rouškám.

  • Sjezd německé CDU bude kvůli koronaviru jen jednodenní

    Německá vládní Křesťanskodemokratická unie (CDU) kancléřky Angely Merkelové vybere nové vedení strany na sjezdu 4. prosince. CDU to dnes oznámila na Twitteru. Jindy běžný třídenní stranický kongres bude kvůli koronaviru omezen na jednodenní zasedání.

    Budoucí šéf CDU, který nahradí dosavadní předsedkyni Annegret Krampovou-Karrenbauerovou, se může v nadcházejících parlamentních volbách v roce 2021 ucházet o funkci kancléře.

  • Berlusconi byl propuštěn z nemocnice, kde se léčil s koronavirem

    Italský expremiér Silvio Berlusconi byl dnes před polednem propuštěn z milánské nemocnice, kde se od 3. září léčil s nemocí covid-19. Třiaosmdesátiletý politik zůstane prozatím v izolaci v Arcore nedaleko Milána, informuje server listu Corriere della Sera.

    „Byla to ta nejnebezpečnější zkouška mého života. (…) Děkuji lékařům za jejich profesionalitu,“ sdělil politik po svém propuštění. Zároveň vyzval, aby lidé byli zodpovědní, pokud jde o sociální kontakty. „Dokud není ten virus vymýcen, je každý z nás vystaven riziku, že se nakazí nebo že nakazí ostatní.“

  • Austrálie eviduje nejméně nově nakažených covidem-19 za tři měsíce

    Austrálie hlásí nejnižší denní nárůst počtu nakažených novým koronavirem za téměř tři měsíce – za uplynulý den jen 39. To je nejméně od 26. června, kdy země zaznamenala 37 nových případů. Vzhledem k dramatickému poklesu počtu nově infikovaných začaly úřady ve státě Victoria, který je v Austrálii ohniskem nákazy, postupně rozvolňovat protikoronavirová opatření. Zkrácen byl například zákaz nočního vycházení a lidé mohou opustit své domovy na delší dobu, aby se mohli projít nebo si zacvičit, uvedla dnes agentura Reuters.

  • WHO kvůli koronaviru předpovídá na podzim nárůst úmrtí v Evropě

    Světová zdravotnická organizace očekává, že v říjnu a listopadu přibude v Evropě úmrtí souvisejících s covidem-19. U příležitosti dvoudenní virtuální konference představitelů 53 zemí evropského regionu WHO o vývoji pandemie a zdravotnické strategii na příštích pět let to dnes agentuře AFP sdělil ředitel evropské pobočky organizace Hans Kluge.

  • Louis Vuitton nabídne ochranný štít pro milovníky luxusu

    Francouzský výrobce luxusních doplňků Louis Vuitton ve snaze povýšit pomůcky proti šíření koronaviru na módní kousky bude prodávat ochranný štít se svým logem a ozdobnými zlatými prvky. Informuje o tom internetový portál magazínu Forbes.

    Štít z cestovní kolekce pro rok 2021 je připevněný k pružné čelence s monogramem LV a na slunci tmavne. Lze ho obrátit nahoru a nosit jako kšiltovku. Milovníci luxusu si ho budou moci koupit od 30. října a podle Vanity Fair se bude prodávat za 961 dolarů, což je téměř 21 600 korun. Jiné zdroje uvádějí, že firma ještě jeho cenu nestanovila.

Reklama

Hlavní zprávy