Hlavní obsah

Slovácké muzeum šifrovací hrou parafrázuje díla streetartového umělce Banksyho

Foto: Profimedia.cz

Banksyho graffiti.

Reklama

lovácké muzeum v Uherském Hradišti připravilo ve spolupráci se společností Edhouse šifrovací hru, která parafrázuje díla slavného britského streetartového umělce Banksyho.

Článek

„Na zájemce čekají při procházce městem výtvory anonymního umělce, byť pouze v digitálním prostoru,“ sdělil mluvčí muzea Pavel Princ.

Hru nazvanou Slovácký Banksy si lidé mohou stáhnout do svých chytrých telefonů. „Příběh i postava streetartového umělce je sice smyšlená, ale všechna streetartová díla jsou ‚skutečná‘, byť existují pouze v digitálním prostoru. Tak, jak to je u správného streetartu, jejich autor zůstává vždy anonymní,“ uvedl Tomáš Chrástek ze Slováckého muzea.

Nápady muzejníků podpořila softwarová firma Edhouse, která s nápadem vytvořit mobilní aplikaci přišla. „Chtěli jsme vytvořit aplikaci pro návštěvníky i obyvatele města Uherské Hradiště, podpořit region. Koncept šifrovací hry a příběh se streetartovým umělcem se rodil tak nějak postupně. Na naší straně se na vývoji aplikace podílela hlavně stážistka Alžběta Manová, která si tak mohla v praxi vyzkoušet všechna úskalí vzniku aplikace a po programátorské stránce odvedla největší díl práce,“ uvedl Michal Křen z uherskohradišťské pobočky firmy.

Hra má dvě varianty, krátkou a dlouhou. Zájemci při ní procházejí místy, na kterých se objevila různá streetartová díla. Pro jejich odhalení je nutné zvládnout šifru, přičemž stanoviště se vždy odkryje až po jejím rozluštění. „Základní koncept byl vytvořit aplikaci, která by místním, ale i návštěvníkům města, přiblížila zajímavá, známá i méně známá místa a události v Uherském Hradišti. Nová aplikace se záměrně vyhýbá konceptu klasických turistických průvodců, proto je její součástí herní prvek – šifra, a také imaginární postava streetartového umělce, který zavítal i do našeho města,“ řekl Chrástek.

Zájemci mohli v minulých dnech absolvovat zkušební verzi Slováckého Banksyho. Podle Chrástka vzbudila na sociálních sítích mnoho pozitivních ohlasů.

Reklama

Související témata:

Doporučované