Hlavní obsah

Slovácké muzeum v Uherském Hradišti připravuje výstavu děl fotografa Jana Saudka

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Slovácké muzeum v Uherském Hradišti připravuje výstavu fotografa Jana Saudka. Kolekce nabídne průřez jeho celoživotní tvorbou, sdělil dnes ČTK mluvčí muzea Pavel Princ.

Článek

Vernisáž bude v hlavní budově muzea ve Smetanových sadech ve čtvrtek 18. listopadu od 17:00.

„Jde o pečlivě vybraný průřez od nejstarších témat spjatých se vzpomínkami na dětství či známými figurálními motivy až po poslední díla, v nichž Jan svým osobitým až provokativním způsobem zachycuje ženské tělo jako oslavu jeho krásy a přirozenosti. Vystaveny jsou i některé z ikonických fotografií, dobře známých široké veřejnosti,“ uvedl Pavel Chmelík z Galerie Artrium, která spolu se Slováckým muzeem výstavu pořádá.

Letos Saudek oslavil 86. narozeniny, odborníci ho označují za nejvýznamnějšího žijícího českého fotografa. „Tato výstava bude opět jiná. Jan nemá ve zvyku dělat věci stejně, což se odráží i v jeho tvorbě. Uherské Hradiště se stane místem, kde kromě největší výstavní kolekce posledních dob budou některé fotografie k vidění na veřejnosti již naposledy. Mnohé totiž pocházejí z dřívějších dob a jsou dnes již legendární nejen svou známostí po světě, ale pro sběratele budou i nedostupné, neboť již neexistují jejich negativy,“ uvedl Chmelík.

Ve své tvorbě se Saudek věnuje především ženám, které jsou pro něj idolem. „Nejkrásnější na světě je ženská. Ženská je zázrak a je to jediný důkaz existence boží, protože něco tak nádherného, voňavého a nebezpečného mohl stvořit jen Bůh,“ řekl koncem loňského roku Saudek při zahájení výstavy ve Zlíně, odkud zamířily jeho fotografie do Uherského Hradiště. Na výstavě nebude chybět ani stylizovaná fotografie, kterou Saudek fotil pro zpěváka skupiny Rammstein.

Sběratelé a milovníci umění si budou moci vystavené originály fotografií zakoupit. Kromě nich budou v nabídce i vybrané knihy, sběratelské plakáty nebo pohlednice. Výstava bude otevřená denně od 9:00 do 17:00, potrvá do 6. února příštího roku. Svoji tvorbu představí Saudek v Uherském Hradišti prostřednictvím výstavy poprvé.

Reklama

Doporučované