Hlavní obsah

Slovenka bojuje za ubitého Čecha. Jeden z agresorů bydlí kousek od nás, říká

Chceme spravedlnost, říká kamarádka Čecha ubitého v Londýně.

 

Reklama

Tisíce podpisů jsou už pod peticí proti rozhodnutí britského soudu, kterou rozjela kamarádka českého občana Zdeňka M. zabitého loni v Londýně. Slovenka v rozhovoru pro Seznam Zprávy řekla, že tak chce zatlačit na britské úřady.

Článek

Pondělní osvobozující verdikt nad devětadvacetiletým Britem Raymondem Sculleym označila Miroslava Baleková jako nepochopitelný. Na protest proti rozhodnutí britské poroty rozjela petici. Chce tak přimět britské úřady, aby se věcí znovu začaly zabývat.

„Chceme spravedlnost. Doufám, že se věci pohnou,“ řekla Seznamu. Slovenka, která žije v Londýně. Se Zdeňkem M. se znala šest let.

Jednatřicetiletý Čech se loni v září nepohodl ve fastfoodu ve východní části britské metropole se skupinou mladíků na kolech. Podle svědků si je dobíral tím, zda nejsou bicyklovým gangem, což mělo mladíky rozzlobit. Jeden z nich (později obviněný Raymond Sculley) pak Zdeňka M. několikrát udeřil do hlavy řetězem s bezpečnostním zámkem na kolo. Čech zemřel na silné krvácení.

Podle pondělního verdiktu Sculley jednal v sebeobraně, soud ho tak zprostil obvinění z vraždy českého imigranta. Nebyl uznán vinným ani z úmyslného zabití.

„Je to nepochopitelné, jak mohla dvanáctičlenná porota takto rozhodnout o životě někoho, kdo sebral život někoho jiného,“ říká Baleková. „Obviněný byl též Brit bydlící kousek od nás, nedaleko... My jsme je viděli všechny u soudu, skoro všechny," dodala Baleková.

Její petice proti rozhodnutí soudu už posbírala téměř 7 500 podpisů. Sama Baleková ale přiznává, že neví, jestli tato akce může pomoct verdikt nějak zvrátit. Vyzývá britskou prokuraturu, aby osvobozující rozsudek přezkoumala.

S rozhodnutím soudu není spokojený ani šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek.

„Pokud mi někdo řekne, že došlo k zabití v nutné obraně, ale byli tam tři muži na jednoho, pak je to pro mě velmi nevěrohodné. Nemohu absolutně vyloučit, co soud řekl, ale připadá mi to velmi nepravděpodobné,“ prohlásil Zaorálek.

Reklama

Doporučované