Hlavní obsah

Slovenská média zobrazují karikaturu Babiše a píší, že verdikt kauzy StB jeho voliče neovlivní

Soudní rozhodnutí ve slovenské kauze StB Andreje Babiše sice ztíží falšování dějin, s jeho voliči ale nehne.

 

Reklama

Titulky „Babišovi zatrhli falšování dějin”, „Babiš minulost nepřepsal” nebo „Ústavní soud oživil Babišovu kauzu” - tak reaguje páteční slovenský tisk na rozhodnutí slovenského ústavního soudu. Ten po stížnosti Ústavu paměti národa (ÚPN) ve čtvrtek zrušil pravomocné rozhodnutí nižších soudů. Podle nich byl šéf českého hnutí ANO v archivních dokumentech někdejší československé tajné policie StB veden jako její agent neoprávněně.

Článek

Některé slovenské deníky ve svých komentářích míní, že rozhodnutí soudu Babišovy voliče spíše neovlivní. „Rozsudek sice mnoho slušných lidí potěší a ztíží falšování dějin, Babišovými voliči ovšem nehne. Pokud někoho netrápí permanentní zneužívání politické moci ve prospěch vlastního zbohatnutí, ani to, že Babiš byl opakovaně přistižen při lhaní, nebude mu překážet ani spolupráce s StB,” uvedl list Denník N a otiskl karikaturu s Babišem.

Podle listu lze nanejvýš doufat, že alespoň část nerozhodnutých českých voličů dá svůj hlas demokratičtějším politikům. Denník N poznamenal, že Babiš i v takovém případě nadcházející volby do Poslanecké sněmovny vyhraje, nebude po nich ovšem tak silný, jak by mohl být.

Denník N poukázal i na zdůvodnění verdiktu ústavního soudu, který zpochybnil hodnověrnost bývalých příslušníků StB coby svědků v Babišově případu a který zároveň dospěl k závěru, že ÚPN nemá být ve sporech o oprávněnost evidence osob u StB žalovanou stranou.

List Sme nicméně soudí, že i po verdiktu slovenského ústavního soudu může Babiš zůstat klidný. „Pokud jeho ANO nedosáhne očekávaného výsledku a na posledních metrech se zasekne, tak mnohem větší vliv než minulost agenta Bureše bude mít přítomnost skandálů Čapí hnízdo a korunové dluhopisy,” napsal. O rozhodnutí slovenského ústavního soudu v Babišově případu informoval na titulní stránce a také na celé další stránce dnešního vydání.

Krycí jméno Bureš uvedené v archivních dokumentech StB je spojováno právě s Babišem, který vědomou spolupráci s StB opakovaně popřel.

„Před českými parlamentními volbami, do kterých Andrej Babiš vstupuje jako favorit, mu slovenský ústavní soud s očištěním jména od spolupráce s StB nepomohl,” napsal list Pravda, který rovněž otiskl karikaturu s Babišem.

Reklama

Související témata:

Doporučované