Hlavní obsah

Slovenská policie stále nemá stopu, která by vedla k dopadení pachatele Kuciakovy vraždy. Fico mluví o opozičním převratu

Slovenská policie deset dní po vraždě Kuciaka stále nemá stopu, která by vedla k pachateli zločinu.Video: Hanuš Hanslík, Seznam Zprávy

 

Reklama

Slovenská opozice začala sbírat hlasy ke svolání schůze parlamentu, kde by vládě chtěla vyslovit nedůvěru. Robert Fico mluví o opozičním převratu.

Článek

Vládní krize na Slovensku pokračuje. Andrej Kiska i opoziční poslanci dále požadují rezignaci premiéra Roberta Fica a ministra vnitra Roberta Kaliňáka, premiér je za to opakovaně obvinil z pokusu o převrat.

Opozice nyní začala sbírat hlasy ke svolání parlamentní schůze, kde by vládě chtěla vyslovit nedůvěru.

Slovenská policie nemá ani deset dní od objevu těl zavražděného novináře Jána Kuciaka a jeho přítelkyně Martiny Kušnírové stopu, která by vedla k dopadení pachatele zločinu.

Policie má navíc nejasnosti o základních informacích z místa činu. Dosud neurčila, kdy přesně se vražda stala. Pracuje s časovým rozpětím od středy 21. února do neděle 25. února. Přitom soudní lékaři by měli být schopni čas úmrtí určit výrazně přesněji.

Policie také žádá o pomoc občany. Chce, aby poskytli například záběry z bezpečnostních kamer nebo z kamer ze svých vozidel z okolí místa činu z inkriminované doby. Především ze středy 21. února. Hledá tak jakoukoliv stopu, které by se mohla chytit.

Slovenská generální prokuratura už policii zakázala poskytovat k vyšetřování další informace, na případ uvalila přísné informační embargo.

Sílí přitom hlasy k odvolání vlády Roberta Fica. Opozice začala sbírat hlasy ke svolání schůze parlamentu, kde by vládě chtěla vyslovit nedůvěru. Prezident Andrej Kiska zároveň začal jednat s představiteli opozičních stran.

Slovenská média se také zabývají tím, jakou úlohu v celé kauze hraje šéf policejní protikorupční jednotky Róbert Krajmer. Ten se totiž hned první den vyšetřování objevil na místě činu, ačkoliv vraždy nespadají do jeho kompetence. Krajmer byl přitom v minulosti obviňován, že je přes manželku napojen na podnikatele, kteří mají blízko k vedení vládní strany Směr-sociální demokracie Roberta Fica.

Reklama

Doporučované