Hlavní obsah

Slovenská policie zadržela podnikatele Vadalu a provádí razie v jeho objektech

Slovenská policie provádí razie v objektech spojených s italským podnikatelem Antonino Vadalou.Video: AP

 

Reklama

Slovenská policie zatkla kromě podnikatele Antonino Vadaly i dva jeho příbuzné, jako podezřelé je převezla k výslechu. Razie pokračují.

Článek

Slovenská policie dnes provádí na východě země razie v objektech spojených s italským podnikatelem Antonino Vadalou, o němž se ve svém článku zmiňoval zavražděný investigativní novinář Ján Kuciak. S odvoláním na důvěryhodné zdroje o tom informoval portál Aktuality.sk.

Podle zpravodajského portálu, pro který Kuciak pracoval, policie prohledává objekty v Michalovcích a Trebišově. „Mělo by to být v objektech italského podnikatele Vadaly,“ píší Aktuality.sk s tím, že jim tuto informaci potvrdily blíže neupřesněné důvěryhodné zdroje.

Server Sme.sk přinesl informaci, že policie Antonino Vadalu zadržela a jako podezřelého ho převezla k výslechu. Do vazby míří i dva jeho příbuzní, bratr Bruno V. a bratranec Pietro C.

V objektu v Michalovcích zadržely policejní jednotky dalšího muže. Pravděpodobně se jedná o Diega Rodu, neboť dům patří jeho rodině.

Podle deníku SME policejní prezident Tibor Gašpar novinářům uvedl, že bude dnes pravděpodobně zadržena desítka osob. Následně se rozhodne o dalším postupu.

Evropská komise chce rovněž prověřit, jak se na Slovensku nakládá s evropskými dotacemi na zemědělství a jestli nejsou zneužívány. Podle listu Die Welt to dnes uvedl eurokomisař Günther Oettinger.

Obzor Filipa Horkého: Vražda slovenského novináře.Video: Seznam Zprávy

Kuciak ve svém materiálu napsal, že na východě Slovenska fungují ve vzájemné koordinaci zástupci čtyř rodin z prostředí italské Kalábrie, kde působí obávaná mafie 'Ndrangheta. Mezi nimi je i rodina Vadaly. Jejich hlavním byznysem na Slovensku je podle novináře zemědělství.

Slovenský premiér ve středu v podvečer vystoupil s prohlášením, ve kterém uvedl, že opozice využívá tragédii ke strhnutí pozornosti na svou stranu a k boji s vládnoucí mocí. Stranu Směr-sociální demokracie a Fica samotného dle jeho slov zajímá vyšetření činu a dopadení pachatelů. Jejich usvědčení je pro Slovensko podle premiéra důležité. Dále ujistil, že příslušné orgány dělají maximum.

Tiskovou konferenci včera po šesté hodině odpoledne uspořádal i policejní prezident Tibor Gašpar. Zopakoval, že momentální vyšetřování se zabývá jednou, nejpravděpodobnější verzí, ale nevylučují se ani další možné scénáře. V obci Veľká Mača u Trnavy, kde se dvojnásobná vražda minulý týden odehrála, policie prověřuje také okolnosti údajné schůzky dvou osob podezřelých z drogových deliktů. Policie se rovněž zabývá zjištěním, že minulý pátek se dvě osoby domlouvaly, že vezmou zbraně a půjdou do Veľké Mače. Policisté podnikli několik domovních prohlídek a zajistili zbraně, náboje a pervitin, řekl Gašpar. Policie přitom zadržela jednu osobu, pro kterou navrhuje vazbu.

Kvůli vraždě Jána Kuciaka rezignoval ministr kultury Marek Maďarič. „Jde o moje osobní rozhodnutí, nedovedu si představit, že bych za této situace dál seděl ve vládě,“ uvedl politik, který se vrátí do parlamentu, jehož je poslancem.

Dočasně rezignovali také dva spolupracovníci Roberta Fica - asistentka Mária Trošková a bývalý poslanec Ficovy strany Směr-sociální demokracie a nynější tajemník bezpečnostní rady státu Viliam Jasaň.

Pořad Obzor Filipa Horkého sledujte každé druhé pondělí od 22:00 v celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Reklama

Doporučované