Hlavní obsah

Slovenská policie vrátila české novinářce zabavený telefon

Novinářka Pavla Holcová.

Reklama

Slovenská prokuratura zabavila v květnu novinářce Pavle Holcové mobil při výslechu v rámci vyšetřování vraždy Jána Kuciaka.

Článek

Slovenská policie vrátila české investigativní novinářce Pavle Holcové mobilní telefon, který jí odebrala v polovině května při výslechu v rámci vyšetřování vraždy jejího kolegy Jána Kuciaka.

„Mobil is coming home... Zhruba před hodinou můj slovenský právník převzal od NAKA (Národní kriminální agentury) obálku s mým mobilem. Díky všem za podporu, bez vás by to nedopadlo,“ napsala novinářka na svém Facebooku.

Video: Výzva s novinářkou Pavlou Holcovou

Pavla Holcová ve Výzvě Adama Junka.Video: Adam Junek, Seznam Zprávy

Slovenská speciální prokuratura uvedla, že s mobilním telefonem Holcové nijak nemanipulovala.

„Orgány činné v trestním řízení s předmětným mobilním telefonem žádným způsobem nenakládaly, tedy ani nedošlo k prolomení jeho ochrany a ke kopírování údajů,“ uvedla mluvčí úřadu speciální prokuratury Jana Tökölyová.

Dodala, že poté, co Holcová poskytla v elektronické podobě kopii své komunikace s Kuciakem, nebylo potřeba získat tyto údaje z jejího mobilního telefonu.

Novinářka Pavla Holcová spolupracovala s Jánem Kuciakem na nedokončeném článku o italské mafii na Slovensku. Kuciak a jeho snoubenka byli však v únoru zavražděni zatím neznámým pachatelem.

Holcová v polovině května odjela na Slovensko, aby tam, jak uvedla, dobrovolně jako svědek policii pomohla s objasněním zločinu. Vyšetřovatelé ale Holcové zabavili mobil i s daty k dalším citlivým případům, které s Kuciakem nesouvisejí. Zajímali se navíc o to, co ví o jiných kauzách na Slovensku.

Reklama

Související témata:

Doporučované