Hlavní obsah

Slovenská prezidentka Čaputová se v úterý setká se Zemanem

Foto: Tomáš Pacovský, Seznam Zprávy

Slovenská prezidentka

Reklama

Prezident Miloš Zeman se v nemocnici příští týden setká se slovenskou hlavou státu.

Článek

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová se v úterý při návštěvě České republiky setká s prezidentem Milošem Zemanem. Schůzku, o které kancelář slovenské prezidentky informovala na svém webu, potvrdil ČTK mluvčí Pražského hradu Jiří Ovčáček. Zeman se přes měsíc léčí v Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN), kde se schůzka uskuteční. Lékaři ho plánují v pondělí přesunout z akutního lůžka na běžné na standardním oddělení, což znamená i možnost omezeně přijímat návštěvy.

„Na úterý se plánuje setkání pana prezidenta s prezidentkou Slovenské republiky paní Zuzanou Čaputovou,“ uvedl mluvčí. Prezident po přeložení na standardní oddělení chystá na příští týden i schůzku s premiérem v demisi Andrejem Babišem (ANO) a předsedou ODS Petrem Fialou, kterého tento týden pověřil vyjednáváním o sestavení nové vlády.

Čaputová do Česka přijede na krátkou návštěvu na pozvání předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS). V předvečer státního svátku 17. listopadu převezme v Senátu stříbrnou pamětní medaili horní komory. Na Národní třídě pak položí kytici u památníku sametové revoluce.

Při návštěvě zavítá i do ÚVN za Zemanem. „Prezidentka se v uplynulých týdnech zajímala o zdravotní stav Miloše Zemana. V říjnu mu v osobním dopise přála mnoho zdraví, sil a rychlé zotavení. Zároveň vyjádřila naději, že se budou moci brzy setkat,“ uvedla kancelář slovenské prezidentky v tiskové zprávě.

Návštěvy u prezidenta zkomplikovala kromě jeho zdravotního stavu i koronavirová epidemie, kvůli níž ÚVN zakázala minulý týden návštěvy na některých odděleních.

Zeman se v ÚVN léčí od 10. října kvůli zhoršení svého chronického onemocnění. Minulý čtvrtek ho lékaři přeložili z jednotky intenzivní péče na rehabilitační oddělení. I toto lůžko se však považuje za akutní, takže trval zákaz návštěv. Babiš se proto se Zemanem spojil telefonicky, Fiala s ním hovořil prostřednictvím videokonference. Po pondělním chystaném přeložení na standardní pokoj dostane možnost omezených návštěv, kromě Babiše a Fialy plánuje i jednání s adepty na ministerské posty.

Reklama

Doporučované