Hlavní obsah
Online

Máme šanci vrátit se do normálu po konci léta, řekl Kurz v Bratislavě

Přenos z bratislavského fóra Globsec.Video: Youtube.com

 

Reklama

aktualizováno •

V Bratislavě startuje první den mezinárodní bezpečnostní konference Globsec. V online přenosu budeme sledovat vystoupení několika politiků včetně českého vicepremiéra Karla Havlíčka nebo slovenské prezidentky Zuzany Čaputové.

Článek

Co byste měli vědět?

Nepolitická mimovládní organizace Globsec pořádá bezpečnostní fórum každý rok už od roku 2005 a patří mezi přední bezpečnostní fóra z celého světa.

Seznam Zprávy dnes sledovaly nejprve úvodní slovo slovenské prezidentky Zuzany Čaputové a vystoupení polského prezidenta Andrzeje Dudy.

Později bude následovat diskusní panel o ekonomickém restartu Evropské unie českého vicepremiéra Karla Havlíčka. Ten bude zastupovat českého premiéra Andreje Babiše, který se omluvil ze zdravotních důvodů. Diskutovat bude se slovenským premiérem Eduardem Hegerem a premiérem z Rakouska Sebastianem Kurzem.

  • Všichni doufáme, že pandemie už končí, řekl Duda

    „Máme naději, že nyní už nastává čas na debatu o tom, co nás čeká a proč jsme některým věcem nezvládli předejít,“ řekl Duda s tím, že věří, že pandemie už je u konce.

  • Debata skončila

    Diskuze skončila a s ní i dnešní program Globsec.

  • „Česko je specifické“, řekl Havlíček na to, že Češi tolik nechtějí zelené projekty

    Moderátorka přečetla výsledky nedávného průzkumu, podle kterého Rakušané stojí o to, aby se z evropských peněz nejvíc investovalo do zelených projektů a nápravě klimatické změny. Češi místo toho chtějí investice do ekonomického zotavení a nové příležitosti pro podnikání. Podle Havlíčka je to nejspíš tím, že Česko je jednou z nejindustriálnějších zemí v Evropě. Přesto ale dá do zelených projektů 44 % z peněz od EU. Minimální požadovaná úroveň je přitom 37 %.

  • „Sobectví je nebezpečné,“ řekl Heger

    Na otázku ohledně vize evropské solidarity slovenský premiér řekl, že sobectví je nebezpečná věc. „Měli bychom umožnit i těm v rozvojových zemích žít dobrý život,“ řekl.

  • Podmíněnost a kontrola grantů i půjček je správná, shodli se Heger s Kurzem

    Další otázka směřovala ke kontrole a podmíněnosti grantů a půjček z Bruselu. Heger s Kurzem se shodli na tom, že jde o správnou věc.

  • Havlíček: Plán na podporu obnovení EU je dostatečný

    Stejně jako Kurz, Havlíček řekl, že Česko je s plánem spokojené.

  • „Gratuluji k fotbalovému vítězství,“ Havlíček začal diskuzi odlehčeně

    Český vicepremiér zahájil debatu gratulací Rakousku, Slovensku i Česku k vítězství na fotbalovém Euru.

  • Kurz: Máme šanci porazit pandemii a vrátit se do normálu

    „I tady to teď vidíme, roušky jsme ještě nesundali, ale například u nás v Rakousku už je téměř polovina lidí naočkovaných. Na konci léta budeme mít nějakých 70 % populace ve většině států EU. Takže já si myslím, že máme dobrou šanci, že vyhrajeme nad pandemií a vrátíme se do normálu. A to je nejlepší podpora pro naší ekonomiku,“ řekl rakouský kancléř Sebastian Kurz. Šlo o odpověď zda je podle něj evropský ekonomický plán na zotavení dostatečný a je v něm dost peněz. Odpověď zněla ano.

  • Závěrečný panel začíná právě teď

    Poslední diskuze, tentokrát i s českým zastoupením v podobě vicepremiéra Karla Havlíčka, kterou Seznam Zprávy dnes z Globsec přinesou, právě začíná.

  • Schyluje se k začátku diskuze Havlíčka, Hegera a Kurze

    Debata o restartu obchodu v EU za účasti českého vicepremiéra Karla Havlíčka a premiéra Slovenska Eduarda Hegera s ministerským předsedou Rakouska Sebastianem Kurzem má začít během několika minut.

  • Debata o pandemii skončila, následovat bude diskuze o obchodu s českým zastoupením

    Jako další Seznam Zprávy pokryjí debatu českého vicepremiéra, ministra dopravy a průmyslu a obchodu Karla Havlíčka, který zastupuje premiéra Andreje Babiše a bude hovořit o obchodním restartu EU po pandemii. Diskuze se zúčastní premiér Slovenska Eduard Heger a rakouský premiér Sebastian Kurz. Andrej Babiš se omluvil ze zdravotních důvodů.

  • „Dá se to zvládnout,“ věří Bildt v bezpečnost cestování letadlem

    Po otázce z publika ohledně toho, jestli se vůbec dá zamezit šíření nových variant mezi zeměmi Carl Bildt řekl, že v tomto ohledu „není tak úplně pesimistou“. Zcela reálné je podle něj zamezit šíření skrze leteckou dopravu, při pohybu přes pozemní hranice už je to horší, ale riziko se dá snížit testováním. „Bavíme se o vakcínách, ale já říkám a zdůrazňuji: ‚testovat, testovat, testovat‘, bez testování zůstáváme slepí k tomu, co se kolem nás děje“.

  • COVAX je dobrý nápad, ale nemá s čím pracovat, míní Bildt

    „COVAX je skvělý nápad, ale když chcete distribuovat vakcíny, musíte je mít,“ okomentoval vyslanec WHO Carl Bildt současnou situaci, kdy se stále nedaří dostat vakcíny do rozvojových zemí. Je podle něj potřeba navýšit produkci vakcín a „odložit všechny ostatní bitvy, které bojujeme“.

  • „Musíme to vyřešit v celém světě,“ řekl o pandemii vyslanec WHO

    Vyslanec WHO Carl Bildt začal svoji řeč o boji proti pandemii slovy o tom, že jde o problém, o němž nejde přemýšlet izolovaně v konkrétních zemích, ale naopak globálně. „Bojujeme s nepřítelem, který je v pohybu, který se adaptuje a mění,“ řekl Bildt a dodal, že „musíme myslet dopředu“.

  • „Možná potřebujeme víc virologů než politiků,“ řekl Čadež

    Čadež na otázku ohledně vakcinační politiky a diplomacie odpověděl, že v této době „je možná potřeba víc virologů než politiků“.

  • Začíná debata o boji proti pandemii

    Diskutují švédský expremiér a vyslanec WHO Carl Bildt, srbský prezident tamní obchodní a průmyslové komory Marko Čadež a Suma Chakrabarti, exprezident Evropské banky pro obnovu a rozvoj (EBRD).

  • Debata je bez záznamu

    Debata Cecilie Malmströmové a dalších o globálním obchodu začala, záznam z Bratislavy ale není k dispozici. Seznam Zprávy budou v pokrývání programu Globsec pokračovat až po skončení debaty.

  • Další část programu má začít za pár minut

    Blok o globálním obchodu bude následovat za malý moment.

  • Následovat bude švédská politička Cecilia Malmströmová

    Jako další přineseme promluvu o restartu globálního obchodu po pandemii švédské a evropské političky Cecilie Malmströmové.

  • Duda odsoudil běloruský režim

    Polský prezident se v proslovu dotkl i aktuální situace v Bělorusku a naznačil, že z běloruské strany hrozí „nepředvídatelná akce“. Běloruska se dotkla i Čaputová, která režim zmínila, když hovořila o hrozbách pro demokracii ve světě.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy