Hlavní obsah
Online

Živě: Čaputová ukončila návštěvu Česka koncertem, vyjádřila pochopení pro demonstranty proti Babišovi

Zuzana Čaputová v prezidentské funkci v sobotu vystřídala Andreje Kisku.Video: ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová svou cestou zachovala tradici, podle níž první zahraniční návštěva českých a slovenských prezidentů směřuje do Bratislavy či Prahy.

Článek

Nová slovenská prezidenta Zuzana Čaputová vyrazila na oficiální návštěvu České republiky. Při své první zahraniční návštěvě od sobotní inaugurace se setkala s prezidentem Milošem Zemanem i předsedy Poslanecké sněmovny a Senátu. V plánu má rovněž schůzku s krajany nebo účast na koncertu na pražské Kampě, kde jí zazpívají čeští a slovenští umělci.

Čaputová ČTK ve středu řekla, že ČR je nejbližším partnerem Slovenska. „Je tradicí jet na první zahraniční návštěvu právě do České republiky. Já na tuto tradici velmi ráda navážu. Je to kontinuita, v níž vidím smysl. Je to nejen o tom, že máme společnou delší historii, ale i o osobních blízkých vztazích mezi obyvateli,“ uvedla.

Tisková konference po setkání obou prezidentů na Pražském hradě se nesla v poklidném a přátelském duchu. Až v samotném závěru se Zuzana Čaputová ocitla v trapné situaci, kdy se Miloš Zeman pustil do svých oponentů a slovenská prezidentka evidentně nevěděla, jak se zatvářit.

Schůzku s premiérem Andrejem Babišem (ANO) v programu Čaputová nemá. Předseda české vlády bude ve stejné době na zasedání Evropské rady. Kromě oficiálních politických aktivit má Čaputová v plánu i setkání s krajanskou komunitou a účast na koncertu Zuzana není sama doma na Kampě. Podle informací ČTK by měla také položit květiny u hrobu prvního porevolučního československého prezidenta Václava Havla.

Čaputová ve funkci v sobotu vystřídala Andreje Kisku. Pětačtyřicetiletá právnička, která ve vysoké politice dosud nepůsobila, je v pořadí pátou hlavou slovenského státu od jeho vzniku v roce 1993. V druhém kole prezidentské volby porazila místopředsedu Evropské komise Maroše Šefčoviče. Toho podpořil i Zeman, když ho necelý týden před rozhodující volbou přijal na zámku v Lánech.

  • Koncert pro prezidentku začal

    Na pražské Kampě již zní hudba v rámci koncertu pro Zuzanu Čaputovou, která rovněž už vystoupila na jevišti s proslovem.

  • Koncert skončil. Prezidentka vzkázala Čechům, že rozumí demonstrantům proti Babišovi

    Na koncertu vystoupil třeba Dan Bárta s Robertem Balzarem, slovenská elektronická písničkářka Katarzia, Jiří Stivín a Dorota Nvotová či Sisa Fehér.

    Čaputová tam vyjádřila pochopení lidem demonstrujícím za demisi premiéra Babiše a ministryně spravedlnosti Marie Benešové (za ANO). „Dokážu rozumět Václavskému náměstí plnému klidných lidí, protože jsem rozuměla náměstím v Bratislavě,” řekla Čaputová. Připomněla tak loňské protesty na Slovensku proti vládě Roberta Fica. „Spojuje nás ten klidný tón a to je důležité,” dodala.

  • Čaputová má za sebou téměř celý program, čeká ji už jen koncert na Kampě

    Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová dnes poprvé oficiálně navštívila Česko. Na Pražském hradě ji uvítal prezident Miloš Zeman, se kterým jednala mimo jiné o vybudování Českého domu v Bratislavě. Odpoledne se setkala s předsedou Senátu Jaroslavem Kuberou (ODS) a se šéfem Sněmovny Radkem Vondráčkem (ANO). Čaputová také položila věnec u památníku Milana Rastislava Štefánika a na hrobě posledního československého prezidenta Václava Havla. Večer se má zúčastnit koncertu pořádaného na její počest na Kampě.

  • Slovenská prezidentka položila věnec na hrob Václava Havla

    K hrobu Václava Havla na Vinohradském hřbitově doprovodila Čaputovou vedle slovenského velvyslance také starostka Prahy 10 a senátorka Renata Chmelová a někdejší spolupracovník prezidenta a současný šéf Knihovny Václava Havla Michael Žantovský. „Je to pro mě velký inspirační vzor,” uvedla slovenská prezidentka na adresu prvního porevolučního prezidenta společného státu.

  • Vondráček: Doufám, že jí to vyjde

    „Já jsem paní prezidentce říkal, že jsme se na ni všichni těšili a byli moc zvědaví. Potvrdilo se, že je velmi sympatická a otevřená. Já jsem nechal témata dost na návštěvě a 80 procent času jsme řešili právnické věci a oblast justice,” řekl Vondráček po setkání s Čaputovou. Dodal, že s jejím předchůdcem Andrejem Kiskou měl přátelský vztah. „Protože jsme se mockrát potkali na různých summitech. Jak chcete jinak budovat vztahy než tak, že spolu mluvíte a jste v přátelském vztahu. Doufám v dialog a popřál jsem paní prezidentce hodně štěstí,” uvedl. Připomněl také, že lidé mají od Čaputové velká očekávání. „Doufám, že jí to vyjde,” dodal.

  • Čaputová jednala se senátory, setkala se i s Vondráčkem

    Prezidentka Zuzana Čaputová s předsedou Sněmovny Radkem VondráčkemVideo: Veronika Neprašová

    Schůzka se podle předsedy horní komory Parlamentu Jaroslava Kubery (ODS) konala ve velmi dobré atmosféře. Debatovalo se mimo jiné o tom, že české děti nerozumějí slovenštině. Po jednání v Senátu se Čaputová přesunula do Sněmovny, kde ji uvítal předseda dolní komory Parlamentu Radek Vondráček (ANO).

  • Prezidentka Čaputová dorazila do Sněmovny

    Příchod slovenské prezidentky.Video: Veronika Neprašová

  • Čaputová uctila památku Štefánika. V Česku se prý cítí víc jako doma než v zahraničí

    Za doprovodu slovenského velvyslance v ČR Petera Weisse prezidentka položila věnec k soše Štefánika před hvězdárnou na Petříně. Aktu přihlíželo několik desítek lidí, z velké části zástupců krajanských spolků, s nimiž se Čaputová pozdravila. K probíhající návštěvě České republiky novinářům řekla, že se tady „cítí více doma než v zahraničí".

  • Zeman s Čaputovou poobědvali na Hradě

    Ke společnému obědu zasedli i Vratislav Mynář, Dominik Duka, Klára Dostálová, Lubomír Metnar, Jaroslav Kubera nebo Radek Vondráček.

  • Prezidentka položí věnec u hrobu Václava Havla

  • Česko a Slovensko by mohly společně oslavit 30. výročí sametové revoluce

    „Za naši stranu mohu slíbit, že uděláme všechno pro to, aby to mohlo proběhnout za účasti představitelů obou zemí,“ konstatovala Čaputová. Zeman řekl, že se připomínek výročí rád zúčastní. Podotkl, že nejkrásnější bylo revoluci prožít. „To je daleko silnější než vzpomínat na její 30. výročí,“ řekl. K revoluci se podle něj dnes hlásí i lidé, kteří v její době stáli „na opačné straně barikády“.

  • Čaputová podpořila zavedení korespondenční volby prezidenta na Slovensku

    „Plně se ztotožňuji s názorem, že naši občané žijící v zahraničí by měli mít toto právo,“ řekla Čaputová. Slováci nyní mohou korespondenčně hlasovat v parlamentních volbách, hlavu státu dosud mohli vybírat pouze ve volebních místnostech na Slovensku nebo na zastupitelských úřadech. Prezidentka se na zavedení korespondenčního hlasování dohodla s premiérem Pellegrinim. Český volební zákon korespondenční hlasování neumožňuje.

  • Zeman ocenil, že Čaputová podporuje Český dům v Bratislavě

    „Chci paní prezidentce poděkovat za její podporu mé utkvělé myšlenky vybudování Českého domu v Bratislavě a věřím, že se nám společně do konce tohoto roku podaří tento cíl dosáhnout. A pak jsme se dohodli, že ho společně otevřeme. Pozveme i pana prezidenta Kisku, takže budeme svatá trojice,“ řekl Zeman po jednání s prezidentkou.

  • Čaputová: V tématech, která jsme probírali, jsme na rozdílné názory nenarazili

    Přivítání prezidentky Čaputové na Pražském hradě.Video: ČTK

    Prezidentka Čaputová po jednání se Zemanem řekla novinářům, že v tématech, která probírali, na rozdílné názory nenarazili. „Ale nevylučuji, že se to v budoucnu stane,“ dodala Čaputová.

  • Návštěva začne setkáním Čaputové se Zemanem

    Uvítací ceremoniál s vojenskými poctami proběhne na prvním nádvoří Pražského hradu. Následuje soukromé setkání českého prezidenta Miloše Zemana a slovenské prezidentky.

  • Čaputová se setká se Zemanem, Kuberou i Vondráčkem

    „Moje první oficiální cesta vede do České republiky. Tradice? Spíš přirozená volba. Těším se na setkání s prezidentem Milošem Zemanem, předsedou Senátu Jaroslavem Kuberou a předsedou Poslanecké sněmovny Radkem Vondráčkem,“ napsala slovenská prezidentka Zuzana Čaputová na Twitteru.

  • „Nejsem žádná plastelína.“ Zuzana Čaputová odmítá Ficovu kritiku a vysvětluje, proč je Babiš úspěšný

    Výzva s nově zvolenou slovenskou prezidentkou Zuzanou Čaputovou.Video: Jiří Kubík, Seznam Zprávy

    Je jasné, že nikdy nebudu prezidentkou pro všechny, říká v exkluzivním rozhovoru pro TV Seznam nově zvolená prezidentka Slovenska. Vysvětluje také, jak je připravená na pokračující výpady expremiéra Roberta Fica a připouští, že při své návštěvě na Pražském hradě bude připravená na všechno.

Reklama

Hlavní zprávy