Hlavní obsah

Slovenská reprezentace těží i z filozofie klubů, které se snaží prodávat hráče do zahraničí, říká Holoubek

Foto: Martin Sekanina / CNC / Profimedia, Profimedia.cz

David Holoubek má zkušenosti s českým i slovenským fotbalovým prostředím.

Reklama

Fotbalový trenér David Holoubek, který v České republice prošel pražskou Spartou a Libercem, působí od léta ve slovenském Ružomberoku. Před federálním derby rozebral osmatřicetiletý kouč mimo jiné i to, proč Slováci v posledních letech produkují tolik kvalitních fotbalistů.

Článek

Slovenský fotbal je podle výsledků reprezentace zřejmě v lepší kondici než ten český, proč to podle vás tak je?

Slováci mají teď hráče, kteří jsou v zahraničních dobrých klubech a jsou v dobré sportovní formě. Navíc mají dobré ročníky v mládežnických reprezentacích, ať už to je osmnáctka, devatenáctka či jednadvacítka, takže v tuto chvíli jsou na tom lépe. Ti mladí hráči dostávají příležitost ve slovenské lize, takže to je pro ně obrovský benefit, protože mladí Češi hrají v juniorce nebo dorostu…

Žebříček FIFA

1. Belgie 2. Francie 3. Brazílie 4. Chorvatsko 5. Uruguay 6. Anglie 7. Portugalsko 8. Švýcarsko 9. Španělsko 10. Dánsko… 26. Slovensko… 47. Česká republika

Jak vidíte šance českého týmu proti Slovensku?

Četl jsem rozhovor s Bořkem Dočkalem a on to pojmenoval velmi dobře. V tuhle chvíli se změnil trenér a přišel Jarda Šilhavý, takže atmosféra se změní, protože ta se změní vždy s příchodem nového trenéra. Nemám z toho zápasu strach, protože kluci se budou chtít ukázat před novým trenérem a je trochu jiná nominace. Věřím, že proti Slovensku nezklameme a budeme rovnocenným soupeřem, a myslím, že zápas můžeme zvládnout.

Slovenskou ligu hrají v průměru o více než dva roky mladší fotbalisté než tu českou, je to i tím, že slovenské kluby nelpí tolik na výsledcích, ale spíše se snaží vychovávat hráče pro kvalitnější soutěže?

Jak které kluby, majitelé jsou i na Slovensku různí, ale jsou tady týmy a majitelé, kteří doporučují trenérům, aby mladí hráči dostávali příležitosti v základní sestavě. Je to dobrá cesta, abyste pak mohl ty hráče prodávat. Když se podíváte na slovenské a české týmy, tak Slováci jsou schopní vygenerovat mnohem více peněz na odchodech hráčů do zahraničí. Je to dané i tím, že v Česku je velmi obtížná soutěž, což potvrdily i některé milionové příchody hráčů třeba do Sparty nebo Slavie, a ti hráči se třeba tolik neuplatní, protože jednoduše českou soutěž podcení. Naopak slovenská liga je o level snazší, ale zase se tady hraje více ofenzivně, nahoru dolů, takže to vyhovuje více mladým fotbalistům, kteří se mohou přes Slovensko dostat do lepších soutěží.

V kádrech slovenských ligových týmů působí téměř 40 procent cizinců, je to podle vás v kontextu střední Evropy dobře, nebo špatně? 

Když teď vzpomenu třeba Trenčín, který je hodně multikulturní, tak musím říct, že jim to tam funguje. Vnímám to tak, že zahraniční hráči nejsou na Slovensku přeplácení, dostávají mzdu přímo úměrnou tomu, kde hrají. Takže hráči mají vnitřní motivaci se posunout třeba do lepší soutěže. Chtějí odehrát dobré dvě nebo tři sezony, udělat nějaký úspěch a potom až přemýšlet nad tím dalším krokem v kariéře. Díky motivaci ukazují cizinci na Slovensku výkony na hranici svých možností, protože chtějí hrát lepší soutěž za lepší mzdu. Takže v tom je asi rozdíl mezi některými cizinci v Česku a na Slovensku.

Trénoval jste v dospělém fotbale Spartu, Liberec a nyní jste ve slovenském Ružomberoku, jak byste srovnal podmínky pro práci v obou zemích? 

Úplně srovnatelné s českou ligou. Na Slovensku jsem se nesetkal vůbec s žádným problémem.

Naznačil jste, že Slováci mají momentálně lepší mládežnické reprezentace, než máme v České republice. V posledních dnech skončil u Fotbalové asociace ČR Michal Prokeš, který měl na starosti mládežnické akademie. Nebojíte se, že to může ohrozit právě české mládežnické reprezentace?

Michala znám dlouho, a dokonce jsem s ním konzultoval svůj trenérský přestup na Slovensko a mám ho za velkého odborníka. On ty akademie rozjel tak pompézním způsobem, že jsem si říkal, že to ani není u nás možné takhle rozjet. Kluci do toho sehnali spoustu peněz, mají skvělé materiální a tréninkové zabezpečení. Navíc dostali do všech akademií skvělé trenéry. Výsledky toho se ukážou třeba až za deset let a mrzí mě, že Michal musel odejít, protože si myslím, že tam po něm bude díra, protože tam měl svoje lidi a měl to dobře koncepčně rozjeté. Doufám, že se to podaří udržet.

Fungují podobné akademie i třeba na Slovensku? 

Na takové úrovni jako v České republice ne. Samozřejmě, že mají na Slovensku sportovní střediska, ale svaz tolik do výchovy mládeže nezasahuje.

Jak je tedy možné, že Slováci dokážou v posledních letech produkovat tolik fotbalistů, kteří zamíří přímo z tamní ligy do lepší soutěže? 

Na Slovensku je to dané klubovými filozofiemi, není to řízené svazem, ale klubovými akademiemi. V Žilině byl vizionář Adrián Guľa, který Žilinu nesmírně pozvedl, a během jeho éry odcházeli velmi mladí hráči do italské či německé ligy. Slovenským mladíkům samozřejmě i pomáhá, že dostávají prostor v dospělém fotbale, protože trenéři se toho nebojí. Pro mě jakožto bývalého mládežnického trenéra je příjemné sledovat, že proti nám nastoupí stoper ročníku 2000. To nevím, jestli v české lize zažijeme. Já sám bych minimálně váhal, jestli nasadit do hry stopera ročníku 2000.

Vy sám máte v kádru hned šest náctiletých fotbalistů…

I v Čechách funguje to, že na přípravu přijdou dorostenci, které hodíte mezi žraloky a necháte je v tom plavat a buď to zvládnou, nebo ne. Všichni trenéři s tím mají trochu problém, protože mladíky hodíme mezi žraloky a potom se o ně už moc nestaráme. Musíme se o ty talentované kluky více starat a s tím mají všichni trenéři včetně mě problém, protože musíte mít dobré výsledky, předvádět dobrý fotbal a také ještě dávat příležitost mladým a to kolikrát nejde. Jste v kritické situaci, a když tam dáte 2 až 3 dorostence, hra se automaticky nezlepší. Pro všechny je jednodušší zapracovat mladíky, když se celému týmu daří, ale musím říct, že na Slovensku je pro to větší prostor než v České republice.

Reklama

Doporučované