Hlavní obsah

Překvapivé rozhodnutí. Slovensko začne očkovat ruskou vakcínou Sputnik V

Foto: Profimedia.cz

Vakcíny proti nemoci covid-19.

Reklama

Vláda schválila používání ruské vakcíny Sputnik V na Slovensku. Ministerstvo zdravotnictví má do 7. června umožnit očkování i touto dosud neregistrovanou vakcínou. Aktuálně je k dispozici 200 tisíc dávek, píše Denník N.

Článek

Ruské vakcíny, jejichž nákup bývalým premiérem Igorem Matovičem rozložil slovenskou vládu, se v zemi mohou používat. Dnes o tom rozhodla slovenská vláda.

Vláda souhlasila se zahájením očkování ruskou vakcínou Sputnik V proti nemoci covid-19. První zásilku očkovací látky, kterou dosud neschválila Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) ani k ní vzhledem k nedostatku potřebných informací nevydal stanovisko slovenský státní ústav pro kontrolu léčiv, země dostala již v březnu.

Kabinet premiéra Eduarda Hegera podle zveřejněného usnesení uložil ministrovi zdravotnictví Vladimírovi Lengvarskému, aby umožnil očkování zmíněnou vakcínou do počtu 200 000 dávek, které země už dovezla. Lengvarský už v úterý řekl, že používání Sputniku V v zemi povolí, pokud tak rozhodne většina členů kabinetu.

Vicepremiér a ministr hospodářství Richard Sulík před novináři odhadl, že pětimilionové Slovensko s ohledem na zájem lidí využije všechny již dovezené dávky Sputniku V. Zájemce o Sputnik V dostane dvě dávky.

Kupní smlouva umožňuje Slovensku odebrat až dva miliony dávek Sputniku V. Bratislava se ale dříve dostala do sporu s Moskvou kvůli způsobu testování vakcíny. Slovensko následně požádalo o testování Maďarsko, které tuto očkovací látku začalo používat už letos v únoru jako první členská země EU.

Okolnosti samotného dovozu Sputniku V přispěly k prohloubení slovenské vládní krize, která vyústila v demisi tehdejšího premiéra Igora Matoviče. Šéf nejsilnějšího vládního hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OLaNO) a nynější ministr financí Matovič nákup Sputniku V podporoval a ještě jako ministerský předseda se zúčastnil i jeho dovozu na letiště v Košicích.

Reklama

Doporučované