Hlavní obsah

Slovenské restaurace otevřely i přes zákaz. Matovič mluví o anarchii

Foto: Profimedia.cz

Slovenský premiér Igor Matovič.

Reklama

Některé slovenské restaurace a hospody od úterý navzdory koronavirovému zákazu otevírají své vnitřní prostory. Premiér Igor Matovič mluví o anarchii, podnikatelé zas o nedostatečné vládní pomoci.

Článek

„Přátelé, máme 8 dní na to, abychom svobodně podnikali - i navzdory nějaké pokutě a represi. Reálné informace, které máme, říkají, že přibližně 16. prosince 2020 nastane lockdown, zřejmě do 7. ledna 2020,“ píše na Facebooku slovenská iniciativa Bojujeme za naše gastro.

V úterý chce proto otevřít restaurace navzdory vládnímu koronavirovému omezení, které povoluje pouze prodej s sebou nebo konzumaci ve venkovním prostředí. „I my chceme fungovat v normálním režimu, ve stejném, ve kterém fungují velkoobchody, obchody, supermarkety. Chceme být otevření ve stejném módu jako kina, divadla nebo kostely,“ řekl v pondělí strůjce akce Miroslav Heredoš.

Nejvíc podniků otevře v Košicích

Do otevření interiérů provozoven se podle Heredoše zapojí na čtyři desítky podniků v Košicích a rychle prý přibývají další. Podle serveru TVnoviny.sk se zapojí i některé kavárny a restaurace v Bratislavě. Přesná čísla budou ale jasnější nejdříve v úterý večer. Některé podniky v Košicích už dopoledne skutečně otevřely, informoval východoslovenský deník Korzár.

Heredoš naznačil, že by se mohla zapojit většina společností s ručením omezeným, které jeho iniciativa eviduje. Seznam otevřených restaurací Heredoš nezveřejní kvůli riziku jejich možného postihu ze strany úřadů. Celkem je na Slovensku 12 tisíc gastroprovozoven.

„My se nejdeme bouřit, stavět se na zadní. My chceme poukázat na náš stav, přežíváme, nevíme, co bude dál, musí s tím prostě něco dělat. Nemůžeme zavřít na několik měsíců a jen se dívat. My také máme rodiny, děti, které je potřeba živit. Stejně jako naši zaměstnanci mají rodiny, děti a také jsou v nejistotě,“ citují TVnoviny Branislava Juru, který se chystá otevřít svou restauraci na sídlišti v Košicích.

„Pokud se nevzbouříme, do jara neotevřeme“

Šéfkuchař a gastronomický poradce Heredoš založil svou iniciativu v polovině října. Za cíl si klade vybojování odškodnění za údajně „nezákonné a likvidační rozhodnutí“ o uzavření hospod a restaurací z letošního jara. Teď se u úterní „rebelie“ odkazuje na vývoj v Česku, kde se hospody a restaurace otevřely minulý čtvrtek.

„My, jako segment, nejsme šiřitelé nákazy covidu-19,“ oznámil v pondělí Heredoš. Tvrdí přitom, že pro uzavření podniků neexistují důvody podložené daty. Pokud se restaurace a obecně gastrobyznys nevzbouří a neupozorní na sebe vládu, bude se podle Heredoše uzavírání prodlužovat až do jara.

K iniciativě se přidala i unie fitness center, která už během letoška své zájmy hájila při přímých jednáních s premiérem Igorem Matovičem. „Obrovské množství členů unie v úterý otevírá svoje provozovny, připojujeme se k iniciativě,“ avizoval v pondělí šéf sdružení Pavel Kiseľ. Fitness centra jsou v současnosti otevřená, může v nich být ale maximálně šest zákazníků najednou.

Matovič mluví o anarchii

Jiný postoj než Bojujeme za naše gastro má další iniciativa Zachraňme gastro! „Stále platí, že nejsme epidemiologové ani ústavní právníci,“ citoval jejího zástupce Jána Laše deník Pravda. Podle Laše je namístě opatrnost a bezpečnost zaměstnanců a zákazníků. Po státu žádá, aby řekl, jak se dá podnikat. Současnou podporu pro malé domácí podnikatele považuje Laš za nejslabší z okolních států. O rychlá opatření na pomoc sektoru stravování a cestovního ruchu žádá i Asociace hotelů a restaurací Slovenska.

Premiér Igor Matovič v souvislosti s plánem restaurací a posiloven na otevření mluví o anarchii. „Já určitě z tohoto místa nebudu nikomu vyhrožovat. Vyzývám každého zodpovědného člověka k zodpovědnosti. Svoboda bez zodpovědnosti vede k anarchii. Pokud tohle udělají restaurace a fitness centra, tak zavedou anarchii,“ řekl v pondělí po jednání vlády.

Matovič si kromě kritiky ze strany majitelů restaurací musel v pondělí vyslechnout i ostrou kritiku prezidentky Zuzany Čaputové. Ta fakticky vládě vyjádřila nedůvěru, když apelovala na ukončení chaosu a opřela se i přímo do Matoviče. Předseda vlády by měl podle hlavy státu předat řešení krize jinému členu vlády a soustředit se na premiérskou agendu.

Ke kritice se v úterý přidal i expremiér a předseda strany Hlas Peter Pellegrini. Vyzval, aby boj s koronavirem místo Matoviče vedli ministři vnitra a zdravotnictví.

Britská studie: Slovensku testování pomohlo

Na Slovensku se podařilo během října a listopadu srazit nárůsty počtu nemocných koronavirem. Podle studie britských vědců, kterou cituje list The Guardian, to bylo až o 60 procent a přispělo k tomu plošné povinné testování i vládní zákazy. Počet nemocných ale znovu stoupá a vládní koalice se o dalším postupu hádá. Premiér prosazuje další povinné testování, narazil s ním ale na odpor prezidentky i opozice.

Jedinou alternativou místo povinného testování je podle Matoviče úplný lockdown země. Na Vánoce by se tak mohl opakovat scénář z Velikonoc, kdy lidé nesměli opustit okres, ve kterém bydlí, a zavřená byla většina obchodů. V listopadu pak platil zákaz vycházení pro lidi bez negativního výsledku testu na koronavirus. Epidemiologové a vědci varovali před vánočními návštěvami příbuzných a cestováním.

Za pondělí na Slovensku PCR testy odhalily 1949 případů nákazy koronavirem. Otestovalo se 10 245 vzorků. Dalších 376 nakažených odhalily antigenní testy. Nemoci covid-19 na Slovensku od začátku epidemie podlehlo 1046 lidí.

Reklama

Doporučované