Hlavní obsah

Slovenské sokolíky posunul Hapal do velkoklubů, teď má z těžkého snu probudit Spartu

Jak se pod Hapalem změní Sparta?Video: Luděk Mádl, Profimedia.cz, Seznam Zprávy

 

Reklama

Ještě v prosinci si byl šéf Sparty Daniel Křetínský jistý další cestou se zahraničním trenérem. Změnil to.

Článek

Pavel Hapal se do sparťanských dějin zapsal zatím dvakrát. Nejprve jako hráč, to když v březnu 2000 na Letné v rudém dresu neproměnil pokutový kop v duelu se slavnou Barcelonou. Podruhé jako trenér Žiliny, když před osmi lety spolu se svými svěřenci zatarasil Spartě cestu do Ligy mistrů.

Teď je tu prolnutí Hapalova jména se Spartou potřetí, v úterý jej jmenovali novým koučem letenského klubu. Místo Itala Andrey Stramaccioniho. A to navzdory tomu, že ještě v prosinci majitel Sparty Daniel Křetínský zdůrazňoval, že jestli si je něčím opravdu jist, tak pokračováním procesu internacionalizace klubu.

A Pavel Hapal je rodák z Břestu poblíž Kroměříže, takže plánovaná linie zahraničních trenérů Spartě skončila poměrně záhy. Proč si Sparta Hapala vybrala?

Jednak proto, že byl k mání. Slovenská fotbalová asociace ho ze svých služeb uvolnila poměrně snadno, podle některých informací si ovšem za to nechala vyplatit půl milionu eur.

Podstatná je ale bezesporu Hapalova trenérská kvalita. A ta se dosud kromě mistrovského titulu se Žilinou projevila především na loňském mistrovství Evropy hráčů do 21 let.

V Česku se mladým reprezentantům říká lvíčata, na Slovensku zase sokolíci. Ti Hapalovi sice loni na turnaji v Polsku smolně nepostoupili ze skupiny, ale dojem zanechali skvělý. A hvězdy týmu získaly lepší zahraniční angažmá, než měly do té doby.

Milan Škriniar se najednou přesunul ze Sampdorie Janov do Interu Milán, Stanislav Lobotka z dánské ligy do španělského Viga, Martin Chrien z Plzně do Benfiky Lisabon.

Slováci předváděli svižnou přechodovou fázi, dominovali ve středu pole, dravé průniky ukazovali v křídelních prostorech. Podobnou herní filozofii chce vyznávat Sparta, proto Hapala povolala. A také proto, aby její mladší hráče dokázal rozvinout podobně jako nedávno Slováky. Nyní je na něm, co předvede. Další informace o Hapalově angažmá ve Spartě najdete ve videu nad tímto textem.

Pořad SPORT sledujte každý všední den od 18:30 v celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Reklama

Doporučované