Hlavní obsah

Slovenské volby: V Kuciakově rodišti vyhrál Fico

Foto: Profimedia.cz

Volby na Slovensku přehledně a v číslech.

Reklama

Na Slovensku se konaly parlamentní volby. Kdo měl nejvíce preferenčních hlasů? Kdo se stane nejmladším poslancem? A jak se volilo ve městech Jána Kuciaka?

Článek

Dobré vědět:

– volební účast na Slovensku byla 65,80 %, k urnám dorazilo 2 916 840 voličů

nejvyšší volební účast byla v Bratislavském kraji, 73,05 %

– poprvé v moderní historii Slovenska volby nevyhrál Robert Fico ani Vladimír Mečiar

Kdo vyhrál volby a jak?

Parlamentní volby na Slovensku vyhrálo protikorupční hnutí Igora Matoviče Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti. Získalo podporu 25,02 % voličů a v Národní radě zasedne 53 jeho poslanců. V posledním zveřejněném předvolebním průzkumu z 15. února byly odhady úspěchu strany OLaNO na 15,5 procenta. Patřilo jí druhé místo za stranou Směr, která doposud byla ve vládě.

Na Slovensku platilo čtrnáctidenní moratoritum na předvolební průzkumy. Slováci ale vybrali peníze na soukromý průzkum, který přispěvatelům přišel do e-mailových schránek. Zveřejnila je i česká média, na která se moratorium nevztahovalo. Týden před volbami byl v tomto průzkumu Igor Matovič a jeho hnutí již na prvním místě s 19,1 procenta.

Foto: Profimedia.cz

Vítěz sobotních voleb Igor Matovič (OlaNO).

Jaká jsou volební nej?

Nejvíce preferenčních hlasů získal Igor Matovič, a to 498 740. Nejmladším poslancem bude také zástupce OLaNO, třiadvacetiletý Dominik Drdul. Poslanci za OLaNO budou mít v parlamentu nejvíce nových tváří. Naopak služebně nejstarším poslancem bude Dušan Jarjabek ze strany Směr, který je v Národní radě už od roku 2002.

Koho volili ve městech spojených s Kuciakem?

Slovensko před dvěma lety zasáhla vražda mladého investigativního novináře Jána Kuciaka a jeho soubenky Martiny Kušnírové. Od té doby se i na politické úrovni událo mnoho zemětřesení a z volebních výsledků se dá soudit, že vražda výrazně zasáhla i do výběru voličů. Jeden z obviněných v kauze vraždy mladých lidí, podnikatel Marian Kočner, měl vazby i na doposud vládní stranu Směr.

Jak ale volili občané měst, která se pojí s mladým novinářem? Kuciak s Kušnírovou bydleli ve Velké Mači, kde byli i zastřeleni. V sobotních volbách tam s 34,72 procenta zvítězila Maďarská komunitní spolupatričnost, na druhém místě OLaNO s 30,16 procenta a třetím také maďarská strana Most-Híd s 13,67 procenta. Ani jedna z maďarských stran ale nakonec nebude mít zastoupení v parlamentu.

V obci Štiavnik žijí Kuciakovi rodiče, Ján odtud pochází a je zde i pochován. Ve volbách tu zvítězil Směr s 24,51 procenta, na druhém místě OLaNO s 21,39 procenta a třetí kotlebovci s 16,06 procenta hlasů.

Jak volili Slováci v zahraničí?

Slováci, kteří volili ze zahraničí, se stali jedním z předvolebních témat. Před několika týdny na internet unikla nahrávka ministryně vnitra Denisy Sakové (Směr), která upozorňuje na to, že bude spousta Slováků volit v zahraničí, a kritizovala aktivitu iniciativy Srdcem doma, která naopak slovenské „expaty“ vyzývala k volbě.

Navíc spoustě z nich dorazily volební lístky s velkým zpožděním a museli si tak připlácet za expresní doručení. Jak u nich volba dopadla?

Nakonec volilo 48 925 Slováků ze zahraničí. Nejvíce korespondenčních volebních lístků poslali koaliční straně Progresivní Slovensko a Spolu, dohromady 33,30 procenta z nich. Ta se do parlamentu nakonec těsně nedostala. Druzí byli v zahraničí kiskovci, strana Za lidi s 27,11 procenta. Třetí Matovičovo OLaNO se 14,11 procenta, čtvrtí Svoboda a solidarita s 8,75 procenta a nezanedbatelných 4,52 % bylo i pro kotlebovce.

Mohlo by vás zajímat:

– veškeré údaje o výsledcích voleb ze slovenského statistického úřadu

– seznam všech poslanců, rozvržení na mandáty i interaktivní grafika „slož si svoji koalici

Reklama

Související témata:

Doporučované