Hlavní obsah

Slovensko čeká na odchod Matoviče. Vláda má ale svého „Havlíčka“

Foto: Profimedia.cz

Premiér Igor Matovič a prezidentka Zuzana Čaputová při demisi vicepremiéra Richarda Sulíka.

Reklama

Ve slovenské vládě dnes skončila další ministryně, jejíž demisi žádal premiér jako podmínku svého odchodu. Šéfka resortu spravedlnosti Mária Kolíková oznámila, že už si své působení ve vládě s Igorem Matovičem nedokáže představit.

Článek

Ministryně spravedlnosti Mária Kolíková je už čtvrtým členem kabinetu, který odešel kvůli nynější koaliční krizi. Kolíková působila ve vládě premiéra Igora Matoviče za stranu Za lidi.

Šéfka strany Za lidi Veronika Remišová označila Kolíkovou za ministryni, na jejíž práci byla nejvíc hrdá. Na otázku, co si myslí o tom, že by mohl Matovič zůstat ve vládě na jiném postu, neodpověděla. Samotná strana s odchodem své ministryně nesouhlasí, šlo ale o její osobní rozhodnutí, napsal deník SME.

Už před demisí Kolíkové přijala prezidentka Zuzana Čaputová demisi Richarda Sulíka, vicepremiéra a ministra hospodářství. Předseda liberální strany Svoboda a solidarita (SaS) oznámil svůj odchod už v pondělí.

„Vyvozuji politickou zodpovědnost za stav, v jakém se vláda nachází. Dělám to proto, abych otevřel cestu pro odchod Igora Matoviče z vlády. Naše země jako sůl potřebuje vládu klidné ruky,“ řekl Sulík novinářům. Jeho strana dala Matovičovi čas na demisi do středy, v opačném případě by měli rezignovat i ministři školství a zahraničí, které nominovala Sulíkova strana. V případě odchodu SaS z vlády by si kabinet ve sněmovně udržel už jen těsnou většinu.

Sulíkova resortu se ve vládě dočasně ujal 39letý Andrej Doležal, dosavadní ministr dopravy a výstavby za hnutí Jsme rodina. Doležal je jakýmsi slovenským Karlem Havlíčkem: i on už šéfuje třem různým resortům. Kromě dvou výše zmíněných je už také zastupujícím ministrem sociálních věcí.

Doležal je považovaný za experta v oblasti telekomunikací, v minulosti působil v manažerských postech v televizích Markíza a TV JOJ, také ale ve státní RTVS, kde měl na starosti digitalizaci. Ministrem se stal jako nestraník.

Odchod Matoviče, který podle svých kritiků vsadil na konfrontační styl politiky, požaduje i nejmenší vládní strana Za lidi. Formace, kterou založil bývalý prezident Andrej Kiska, je nicméně stále ochotná jednat o rekonstrukci vlády a zachování nynější koalice. Šéfka strany a vicepremiérka Remišová ale zároveň řekla, že pokud rozhovory nikam nepovedou, bude následovat Kolíkovou a také odstoupí.

Matovič slíbil, že vyhoví tlaku koaličních partnerů a odstoupí, měl ale zásadní podmínky: konec ministra obchodu Richarda Sulíka ze strany SaS a ministryně spravedlnosti Márie Kolíkové (Za lidi) – to už mu partneři splnili – ale také Jany Bittó Cigáníkové (SaS), šéfky parlamentního výboru pro zdravotnictví, a místopředsedy parlamentu Juraje Šeligy (Za lidi).

Pokud by Matovič podal demisi, znamenalo by to podle slovenské ústavy pád celé vlády. Čtyřčlenná koalice, která má ve sněmovně až ústavní většinu, by se následně mohla dohodnout na vytvoření nového kabinetu. V něm by Matovič podle dostupných informací chtěl zastávat nově vytvořenou pozici vicepremiéra pro boj s korupcí, což před loňskými volbami patřilo k hlavní agendě jeho hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OLaNO).

Dohoda do týdne, jinak předčasné volby

OĽaNO hodlá s nespokojenými stranami SaS a Za lidi jednat o rekonstrukci vlády. Další vládní hnutí Jsme rodina dříve oznámilo, že personální požadavky na své partnery v koalici nemá. Její předseda Boris Kollár už ale připustil variantu předčasných voleb. Když se prý koaliční krize nevyřeší do týdne, měly by být předčasné volby. „Pokud se nedohodneme, nemůžeme pokračovat. Nemůžeme traumatizovat společnost a lhát lidem,“ prohlásil.

Nynější vládní krizi odstartoval Matovičův nákup dvou milionů dávek ruské vakcíny Sputnik V, kterou neschválila Evropská léková agentura. Jako první opustil vládu ministr zdravotnictví Marek Krajčí z OLaNO. Následně rezignoval ministr sociálních věcí z hnutí Jsme rodina Milan Krajniak. Jejich nástupci zatím nebyli jmenováni, zmíněná ministerstva dočasně řídí jiní členové vlády.

Matovičovo hnutí OLaNO, které před rokem v parlamentních volbách s náskokem vyhrálo, se aktuálně propadlo v průzkumech veřejného mínění. Podle agentury MEDIAN, která pro slovenskou RTVS sesbírala data z minulého týdne, se Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti pohybují na úrovni 11,3 procenta hlasů. Nejvyšší preference má aktuálně strana Hlas bývalého premiéra Petra Pellegriniho, který stranu založil po odchodu ze Směru.

Reklama

Doporučované