Hlavní obsah

Slovensko chce na základních školách zavést obědy zdarma

Foto: commons.wikimedia.org/ Casey Lehman

Ilustrační foto.

Reklama

Sociální balíček slovenské vlády se vztahuje i na děti z posledních tříd mateřských školek. Příspěvek od státu budou dostávat také děti navštěvující církevní a soukromé školy.

Článek

Slovenská vláda pracuje na novém sociálním balíčku, v rámci kterého budou mít žáci základních škol a děti z poslední třídy mateřských škol obědy zadarmo. Týkat se to bude nadále i těch, které pocházejí ze sociálně znevýhodněných rodin. Stát by měl na obědy přispívat 1,20 eura na žáka, tedy zhruba 31 Kč. Podle serveru tyzden.sk to v úterý potvrdil šéf koaliční strany Smer-SD Robert Fico.

Pokud se koaliční strany dohodnou, opatření by měla vstoupit v platnost už příští rok v lednu. Rodiče dětí by tak měli ročně ušetřit téměř pět a půl tisíce korun za obědy pro jedno dítě. Vláda počítá s tím, že by státní rozpočet přispěl až 3 miliardy korun, pokud by podle Fica opatření fungovalo, chtěla by vláda v budoucnu příspěvky rozšířit i na žáky středních škol.

Ministr práce Ján Richter řekl, že skrze zákon o dotacích přispívá stát na obědy zhruba 56 tisíc dětí v hmotné nouzi. „Týká se to dětí od tří, respektive dvou let do deváté třídy základních škol,” uvedl Richter. Podle Fica se nejvíce obědů vydá v mateřských školách.

Příspěvek ve výši 31 korun se podle Richtera řídil celoplošným průměrem cen obědů na základních školách, částka se ale může změnit, protože vláda stále vyjednává se zřizovateli obědů, tedy městy a obcemi, ale také soukromými, církevními a speciálními školami.

Návrhy dalších úlev

Sociální balíček kromě obědů zdarma zahrnuje i návrhy strany Most-Híd, která pracuje na zákonech o zdvojnásobení daňového bonusu pro pracující rodiče dětí do 6 let, půjčky mladých manželů do 400 tisíc korun, kdy by stát zaplatil část půjčky, pokud by se manželům narodilo dítě, nebo na financování školních autobusů.

Strana SNS navrhuje příspěvek pro zaměstnance ve firmě nad 50 zaměstanců ve výši maximálně 13 tisíc na dovolenou na Slovensku, na který by se měl složit stát společně se zaměstnavatelem. Také by chtěli dosáhnout snížení DPH pro poskytovatele ubytování z 20 % na 10 %.

Strana Roberta Fica Smer-SD dále navrhuje zdvojnásobení vánočních důchodů a počet pobytů v lázních.

Reklama

Související témata:

Doporučované