Hlavní obsah
Online

Na Slovensku vyhrál Matovič. O vládě bude jednat s těmi, kdo stáli proti Ficovi

Výsledky voleb na Slovensku.

Reklama

aktualizováno •

Matovič to řekl v debatě televize Markíza, které se zúčastnil spolu se zástupci dalších stran zvolených do sněmovny.

Článek

Parlamentní volby na Slovensku přesvědčivě vyhrálo opoziční protikorupční hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OLaNO) Igora Matoviče, které v sobotním hlasování získalo čtvrtinu hlasů.

OLaNO s přízní 25 procent voličů odsunulo na druhou příčku dosavadní nejsilnější vládní stranu Směr-sociální demokracie (Směr-SD), která dlouhodobě dominovala slovenské politice.

V televizní debatě politiků už řekl, s kým bude vyjednávat vládu – se stranami, které se před volbami vymezovali proti dosud vládnoucí straně Směr-SD, jehož předsedou je bývalý dlouholetý premiér Robert Fico.

Ta v sobotu získala jen 18,3 procenta hlasů, což je dosud nejslabší výsledek. Z voleb odchází poražena po 14 letech.

„Není třeba čekat. Čím dříve tím lépe. Je třeba udělat dobré dohody, dobré dohody dělají dobré přátele,“ odpověděl Matovič na dotaz ohledně sestavování vlády.

Mezi poraženými voleb je vedle Směru i koalice Progresivní Slovensko/Spolu, která loni na Slovensku vyhrála volby do Evropského parlament a z níž vzešla prezidentka Zuzana Čaputová. Práh je u koalic sedmiprocentní, PS/Spolu má 6,95 procenta.

Šéfové stran Svoboda a solidarita (SaS), Jsme rodina a Za lidi v televizní debatě potvrdili zájem na jednání s Matovičem.

Tyto strany spolu s protestní formací OLaNO podle předběžných výsledků obsadí ve 150členné sněmovně více než tři pětiny křesel, měly by tak dostatek hlasů i na změnu ústavy.

Koaliční jednání se Směrem-SD Matovič vyloučil a už před volbami se postavil proti případné spolupráci s krajně pravicovou stranou Kotlebovci-Lidová strana Naše Slovensko Mariana Kotleby, která skončila ve volbách na čtvrtém místě.

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová oznámí své kroky kolem sestavování vlády v pondělí.

  • Koalici PS-Spolu chybělo 926 hlasů

    Informaci oznámil na tiskové konferenci šéf statistického úřadu Alexander Ballek. Koalice PS-Spolu získala 6,96 procenta hlasů, což znamená 200 780 platných hlasů. Pro vstup do parlamentu potřebovala získat najméně sedm procent hlasů, protože jako jediný subjekt kandidovala jako koalice, informuje SME.

  • Vězni v Leopoldově nejvíce volili PS-Spolu

    Vězni v Leopoldově dali nejvíce hlasů koalici PS-Spolu. Ta ve věznici získala 23,93 procenta hlasů, informuje SME. Na druhém místě skončilo vítězné OLaNO (15,42 procenta) a na třetím Vlast (14,89 procenta). Vězni by do parlamentu poslali i stranu Mariana Kotleby, SaS a Jsme rodina. Vládní Směr zde skončil pod pětiprocentní hranicí. Ve vězení v Leopoldově využilo svoje volební právo 188 voličů.

  • Most-Híd svolá v nejbližších dnech předsednictvo strany

    Předseda strany Béla Bugár v reakci na nepříznivý výsledek voleb už dříve oznámil, že odstoupí z funkce předsedy strany, píše SME. O novém předsedovi se má podle něj rozhodnout na sněmu strany. Bugár zároveň pozval zástupce Strany maďarské komunity (SMK) ke společnému jednání.

  • KDH dočasně povede Pavol Zajac

    Dočasným vedením hnutí Zajace pověřil předseda Alojz Hlina. Hlina se vzdal vedení k 2. březnu po výsledku ve volbách, píše deník SME. KDH se nedostalo do Národní rady, získalo 4,65 procenta. Hlina nadále zůstává členem hnutí.

  • Celé vedení SNS dá na nejbližším sněmu své funkce k dispozici

    Předseda Andrej Danko ale jednoznačně neřekl, jestli po volebním neúspěchu končí v politice. „Já osobně musím najít znovu vnitřní sílu, jak vás dále přesvědčovat, jak stavět dálnice a jak řešit vaše problémy,“ řekl Danko s tím, že výsledek voleb respektuje. Píše to Denník N. „Národ dnes víc touží po lidech, kteří dobře dělají PR,“ dodal Danko.

  • Rozdíl mezi exit pollem a výsledky způsobilo započítání zahraničních hlasů

    Podle šéfa agentury Focus Martina Slosiarika rozdíly způsobilo započítání zahraničních hlasů i větší ochota voličů opozice odpovídat. „Pokud bychom neudělali simulaci se zahraničními voliči, zisky demokratické opozice by byly nižší. Nebyly by tak nízké, jak volby reálně skončily, ale byly bychom v intervalu statistické chyby, tedy do 2 %,“ cituje Slosiarika Denník N.

  • Do parlamentu se dostalo patnáct poslanců v důchodovém věku

    Celkem patnáct poslanců starších 64 let vyslali voliči do slovenské Národní rady. Nejstarším je 76letý Ján Kerekréti z vítězného uskupení OLaNO, informuje slovenský Denník N.

  • Fico: Směr se může vrátit ještě silnější

    „Tři jsme prohráli, jeden vyhrál,“ řekl na tiskové konferenci expremiér a předseda strany Směr – sociální demokracie Robert Fico. „Prohráli jste vy (média, pozn. red.), třetí sektor a Směr,“ doplnil Fico. Podle Fica vyhrál někdo, u koho ještě uvidíme, jak se bude chovat. Předseda Směru nebude podle deníku SME aspirovat na post místopředsedy sněmovny, na této pozici preferuje současného premiéra Petera Pellegriniho. Fico věří, že se Směr může vrátit ještě silnější, píše deník SME. O odstoupení z funkce Fico neuvažuje, píše Denník N.

  • Čaputová: Slováci ve volbách vyjádřili touhu po změně

    „Děkuji všem občanům, kteří se zúčastnili voleb. Svými hlasy potvrdili touhu po změně,“ napsala slovenská prezidentka Zuzana Čaputová na sociální síti. Dodala, že je připravena na zahájení politických jednání o vytvoření nové vlády a že další svůj postup v této záležitosti oznámí v pondělí.

    Podle ústavy Čaputová jmenuje premiéra. Ještě předtím podle tradice patrně pověří šéfa vítězného hnutí sestavením vlády, informuje ČTK.

  • Analytici: Výsledky slovenských voleb jsou pro trhy dobrou zprávou

    Vítězství hnutí OLaNO Igora Matoviče v parlamentních volbách na Slovensku je z hlediska mezinárodních trhů dobrou zprávou. Shodli se na tom analytici, které ČTK oslovila. Tak silný výsledek pro OLaNO podle nich dává značnou šanci, že sestavení vlády bude snadnější, než se před pár dny odhadovalo, a že vláda bude stabilnější.

    „Šokující a přesvědčivé vítězství Matoviče dává trhům obrovskou naději, že Slovensko nepůjde cestou oligarchizujícího Maďarska či populistického Řecka, ale zamíří spíše doprava,“ řekl ČTK analytik portálu Capitalinked.com Radim Dohnal.

  • Velká volební účast

    Volební účast byla tentokrát vysoká a dosáhla 65,8 procenta. Byla nejvyšší od voleb v roce 2002.

  • Česká opozice: Žádné zlo neroste do nebe

    Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová na Twitteru napsala, že žádné zlo neroste do nebe. „A Slováci ve volbách učinili rázný krok, aby se ho zbavili, k čemuž jim gratuluju.“

    Reakce českých politiků v textu ZDE:

  • Vítězi pogratuloval český prezident

  • Tisk: Je to důvod k oslavě

    Vítěz voleb Igor Matovič se podle listu Sme navzdory své desetileté politické kariéře zcela nestal politikem. „Za ta léta vyzkoušel mnoho rolí. Nevypočitatelných, provokujících, konfliktních i odhalujících. V krátké době se bude muset zhostit své nejzodpovědnější úlohy: státnické,“ uvedl list. Dodal, že Matovič bude muset spojovat demokratické síly, což pro něj bude největší změna.

    Podle listu Denník N výsledky voleb jsou důvodem k oslavě. „Lidé ukázali, že jim záleží na zemi a že vnímají, že za poslední léta ji Robert Fico unesl. Nyní si ji berou zpět, ačkoliv pod rukama Igora Matoviče se to ještě může lecjak zvrtnout,“ napsal deník.

    Rozloučení s Ficem, jehož strana nevyhrála páté parlamentní volby v řadě, je podle listu závazkem pro vítěze voleb. „Matovič dosud jen křičel, protestoval, upozorňoval, co dělají ostatní špatně. Nyní bude muset vládnout,“ poznamenal list k osobě svérázného politika Matoviče.

  • Slovenskému vítězi poblahopřál Babiš

    Český premiér Andrej Babiš pogratuloval Igoru Matovičovi a jeho hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OLaNO) k vítězství v sobotních slovenských parlamentních volbách. Na sociálních sítích uvedl, že Česko má se Slovenskem vynikající vztahy a těší se na bilaterální spolupráci, spolupráci v rámci Visegrádské skupiny (V4 – ČR, Slovensko, Polsko, Maďarsko) i Evropské unii.

  • Maďarské strany propadly

    Již odhady ukázaly, že poprvé od pádu komunismu v roce 1989 nebude mít zastoupení ve slovenské sněmovně početná maďarská menšina. To potvrzují i dílčí výsledky. Odstoupení již ohlásil jeden z předáků maďarské menšiny Béla Bugár, jehož strana Most-Híd dosud patřila ke koaličním partnerům Směru-SD. Rezignaci avizoval i předseda KDH Alojz Hlina.

    Do parlamentu se totiž nedostalo jeho Křesťanskodemokratické hnutí (KDH) s podporou 4,64 procenta voličů.

  • Strany, které se dostaly do sněmovny

    Po sečtení více než 98 procent volebních místností:

    OLaNO: 24,96 procenta hlasů

    Směr-SD: 18,38 procenta

    Jsme rodina: 8,26 procenta

    Kotlebovci-LSNS: 8,01 procenta voličů

    Svoboda a solidarita: 6,12 procenta voličů

    Za lidi: 5,71 procenta

  • Pellegrini nabídne svou funkci, Fico se nevyjádřil

    Slovenský premiér a současně volební lídr nejsilnější vládní strany Směr Peter Pellegrini v reakci na odhady výsledků sobotních parlamentních voleb naznačil, že na nejbližším sněmu nabídne svou funkci místopředsedy strany. „Strana by měla mít na víc, než naznačují odhady,“ řekl novinářům. Celé vedení strany, včetně předsedy Roberta Fica, by se mělo vyjádřit během neděle.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy