Hlavní obsah

Slovensko pozastavuje očkování vakcínou AstraZeneca

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

aktualizováno •

Slovensko pozastavilo očkování vakcínou od společnosti AstraZeneca. Agenturu TASR o tom informovala mluvčí ministerstva zdravotnictví. Důvodem má být smrt 47leté ženy. Vakcínu dostanu už jen ti, kteří čekají na druhou dávku.

Článek

Rozhodnutí ministra zdravotnictví Vladimíra Lengvarského přišlo po pátečních informacích Státního ústavu pro kontrolu léčiv o pravděpodobné souvislosti mezi podáním vakcíny a smrtí 47leté ženy, informuje Denník N.

„Očkování vakcínou od této společnosti pro osoby čekající na první dávku je pozastavené. Ministerstvo zdravotnictví v této chvíli zvažuje několik alternativ, jak budeme na Slovensku v této věci postupovat, kompletujeme všechna odborná stanoviska a v návaznosti na to budeme v průběhu tohoto týdne informovat,“ uvedla pro média mluvčí ministerstva zdravotnictví Zuzana Eliášová.

Informace o úmrtí ženy se ve slovenských médiích objevila už v pátek. „Příčina úmrtí stanovená pitvou souvisela s mozkovou žilní trombózou, která patří mezi možné, zřídka se vyskytující nežádoucí účinky této vakcíny. Genetickým vyšetřením byla zároveň u pacientky zjištěna porucha srážlivosti krve. Vzhledem k existenci genetické predispozice k trombofilnímu stavu byla souvislost mezi očkováním a následnou trombózou stanovena jako pravděpodobná,“ uvedl v pátek slovenský SÚKL.

Na úmrtí podle serveru Aktuality.sk reagoval také ministr zdravotnictví Lengvarský, který oznámil, že v pondělí se kvůli tomuto případu sejde skupina odborníků. Na zasedání měla skupina probrat „další opatření týkající se tohoto případu a případné změny nebo úpravy vakcinační strategie“, uvedl ministr v pátek.

Ministerstvo zdravotnictví podle serveru Aktuality.sk oznámilo, že aktuálně se vakcínou od společnosti AstraZeneca budou očkovat pouze lidé, kteří čekají na druhou dávku této očkovací látky. Slovensko podle serveru očekává do konce května ještě 313 000 dávek této vakcíny. Po pozastavení očkování první dávkou by tak tyto očkovací látky měly sloužit především jako druhá dávka pro již očkované osoby.

Vakcínou od AstraZenecy Slovensko naposledy očkovalo obyvatele ve věku 18 až 44 let, předtím ji dostávali lidé až do věku 59 let. Následná změna této věkové hranice souvisela také s tím, že Slovensko očekává v příštích týdnech výrazně vyšší dodávky vakcíny od firem Pfizer/BioNTech než od AstraZenecy. Podle dřívějšího průzkumu veřejného mínění nejvíce Slováků důvěřuje právě vakcíně od Pfizer/BioNTech, vakcína od firmy AstraZeneca patří v zemi k nejméně populárním.

Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) nasazení vakcíny od společnosti AstraZeneca schválila koncem ledna. V první polovině března některé evropské státy pozastavily očkování touto látkou, většina z nich ho ale obnovila poté, co EMA v březnu uvedla, že vakcína od AstraZenecy je bezpečná a její používání nezvyšuje riziko vzniku krevních sraženin. Později EMA oznámila, že krevní sraženiny mohou být velmi vzácným vedlejším účinkem této látky, ale zdůraznila také, že pozitiva očkování touto látkou dál výrazně převyšují možná rizika. Některé země také omezily užití vakcíny na starší ročníky.

Reklama

Související témata:

Doporučované