Hlavní obsah

Slovenskem zmítá vládní krize, rozbuškou byl tajný nákup Sputniku

Foto: Profimedia.cz

Slovenský premiér Igor Matovič.

Reklama

Slovenský premiér Igor Matovič tajně nakoupil ruskou vakcínu Sputnik V. A to i přes nevoli koaličních partnerů. Ti si to ale líbit nenechali – vyzývají k rekonstrukci vlády a míří za prezidentkou Zuzanou Čaputovou.

Článek

Igor Matovič nakoupil od Ruska dva miliony dávek Sputniku V, vakcíny, kterou neschválila Evropská léková agentura. První várku o 200 tisících dávkách přivítal v pondělí osobně na košickém letišti. Jde o zatím poslední z jeho kontroverzních kroků v boji s koronavirovou pandemií. Nezůstal ovšem bez odezvy.

Slovenský kabinet se už delší dobu potýkal s vnitrokoaličními problémy, nákup Evropskou unií neschválené ruské vakcíny ovšem vyvolal vládní krizi. Koaliční partneři o něm nevěděli a mají s tím velký problém.

Přečtěte si o tajném nákupu Sputniku V Igora Matoviče:

Vicepremiérka Veronika Remišová, šéfka strany Za lidi, uvedla, že od ministra zdravotnictví Marka Krajčího z Matovičova hnutí OL’aNO nedostali žádné informace o jednáních o ruské vakcíně.

„Vzhledem k tomu, že podle vyjádření Státního ústavu pro kontrolu léčiv nedokážou vyhodnotit bezpečnost a účinnost vakcíny, je použití takové neregistrované vakcíny na Slovensku velkým rizikem,“ podotkla podle deníku SME Remišová.

Z její strany Za lidi, nejmenšího koaličního uskupení, v posledních dnech kvůli Matovičovým krokům odcházejí vysoce postavení členové. Opustil ji například poslanec Tomáš Valášek: „Igora Matoviče zastavit nemohu, ale dokážu mu zabránit, aby jednal mým jménem. Proto dnes odcházím z vládní koalice.“

Foto: Profimedia.cz

Veronika Remišová, slovenská vicepremiérka a šéfka Za lidi.

„Pobavme se o rekonstrukci vlády“

Ministr hospodářství Richard Sulík, šéf Svobody a solidarity, vyzval k debatám o stávající podobě kabinetu: „Přišel čas, abychom se pobavili o rekonstrukci vlády.“ Sulík ve středu uvedl, že se o této možnosti bavil už se stranou Za lidi, podle deníku SME plánuje jednání i se šéfem Jsme rodina Borisem Kollárem i hnutím OL‘aNO.

„O rekonstrukci vlády se musíme bavit seriózně, protože takhle se už opravdu nedá fungovat. Jednání budou dlouhá a náročná, ale musíme jít přes to, pokud nechceme, aby to bylo ještě horší,“ prohlásil Sulík.

Ten spolu s Remišovou míří ve tři hodiny odpoledne za prezidentkou Zuzanou Čaputovou do Prezidentského paláce. Řešit s ní chtějí aktuální politickou situaci.

Ke krizi se vyjádřil premiér Matovič na Facebooku. „Mnoha vysoce postaveným lidem v politice vyhovuje, aby umíralo co nejvíce lidí a aby co nejvíc trpěli lidé i ekonomika. Řídí se heslem – čím hůř je na Slovensku, tím lépe pro jejich neúspěšné strany, které moc chtěly vládnout,“ napsal předseda vlády.

Reklama

Doporučované