Hlavní obsah

Slovensko se loučí s exprezidentem Kováčem, Zeman s Klausem přišli pozdě

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

S Michalem Kováčem, prvním prezidentem samostatného Slovenska, se rozloučila rodina a její smuteční hosté (video: Marie Vladyková).

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
 

Reklama

Pietní rozloučení s prvním slovenským prezidentem začalo již ve středu. Dnes proběhla zádušní mše a samotný pohřeb.

Článek

Do Bratislavy se dnes sjeli státníci, aby vzdali poslední hold prvnímu prezidentovi samostatného Slovenska Michalu Kováčovi. Pozvaní hosté již v dopoledních hodinách kondolovali rodině.

Poslední rozloučení probíhalo na nádvoří Prezidentského paláce a následovala ho zádušní mše v katedrále svatého Martina. Smuteční akt zakončí soukromé rozloučení rodiny na Ondřejském hřbitově v podvečerních hodinách.

Oficiální česká delegace ve složení Miloš Zeman – Václav Klaus dorazila na poslední chvíli, přestože z Prahy cestovala letecky. Poklonit se u rakve s exprezidentovými ostatky tak čeští státníci nestihli. Napravili to až na nádvoří Hradu.

„Důvodem bylo špatné počasí při letu do Bratislavy," vysvětlil ČTK zdržení Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček.

Kromě zahraničních delegací se posledního rozloučení s Kováčem zúčastnili také přední současní a bývalí slovenští politici. Kondolence Kováčově choti, dvěma synům a nevlastnímu bratrovi bývalého slovenského prezidenta se odehrávaly v Rytířské síni Bratislavského hradu, kde se s Kováčem mohla již ve středu rozloučit veřejnost.

Součástí posledního rozloučení jsou vojenské pocty a také státní smutek, který pro dnešek vyhlásila slovenská vláda. Navenek se projevuje stažením vlajek na půl žerdi a omezením hazardních her.

Kováč, kterého léta trápila Parkinsovova choroba, zemřel ve věku 86 let. Jeho funkční období v prezidentském úřadu v letech 1993 až 1998 poznamenaly spory s tehdejším autoritářským premiérem Vladimírem Mečiarem. Před rozdělením Československa zastával Kováč funkci předsedy Federálního shromáždění.

Reklama

Související témata:

Doporučované