Hlavní obsah

Slovensko slaví. Unijní agentura dohlížející na volný pracovní trh bude v Bratislavě

Foto: J&T Real Estate

Prestižní adresa pro prestižní instituci. V Bratislavě bude od podzimu sídlit jedna z důležitých unijních agentur.

Reklama

Na Slovensku bude orgán Evropské unie sídlit vůbec poprvé. Bratislava obstála v konkurenci dalších tří států, lobbovalo za ni i Česko.

Článek

Na jeden z pilířů Evropské unie – volný pracovní trh – bude společenství dohlížet z Bratislavy. Ve slovenské metropoli začne od října fungovat Evropský orgán pro pracovní příležitosti (ELA), na čtvrtečním jednání v Lucemburku to definitivně potvrdila Rada Evropské unie.

Fakt, že bude nově vzniklý úřad sídlit právě v Bratislavě, znamená vítaný kredit nejen Slovensku, které bude hostit evropskou instituci vůbec poprvé, ale celému visegradskému regionu.

O sídlo ELA svedlo Slovensko souboj s Kyprem, Bulharskem a Lotyšskem. Nakonec i díky českému lobbingu vyhrála právě Bratislava. „Vyrazit za prací do EU by mělo být ještě jednodušší a pohodlnější. Změny pracovních podmínek budou muset zaměstnanci znát předem,“ ocenila rozhodnutí česká ministryně práce Jana Maláčová na svém Twitteru. Sama dala sídlu v Bratislavě svůj hlas.

Status doprovodila fotografií s ministerskými kolegy ze zemí Visegradské čtyřky, na které i pro Slováky nečekaně rychlý a jednoznačný výsledek hlasování beze slov okomentovali pózou se vztyčenými palci.

„Věřím, že to přispěje k dosažení rovného zacházení na pracovním trhu v rámci celé EU, respektive k lepší vymahatelnosti evropského pracovního práva,“ naznačuje velvyslanec při Stálém zastoupení Česka v EU Jaroslav Zajíček, že by volba slovenské metropole mohla pomoci k lepšímu postavení Čechů a Slováků pracujících v rámci Unie.

Význam nové unijní instituce, o jejímž vzniku rozhodla Evropská komise před dvěma lety, demonstruje jediné číslo: 17 milionů. Právě tolik občanů Evropské unie žije nebo pracuje mimo svou domovskou zemi, téměř dvakrát více než před deseti lety.

Těm všem by měl ELA pomáhat. V tom, aby se lépe orientovali ve svých právech a povinnostech, které jim jednotný pracovní trh přináší, ale také aby se záruk v případě sporu snáze domohli. Důležitým partnerem má být nový orgán také pro národní úřady práce i pro samotné zaměstnavatele.

Nájem zdarma i eurozóna

Tomu, že pro Bratislavu jako sídlo nové organizace hlasovala potřebná většina ministrů už v prvním kole, pomohlo několik okolností.

Slováci nabídli zbrusu nový, k tomu účelu vystavěný administrativní komplex v samém srdci Bratislavy. Moderní budova stojící hned za Slovenským národním divadlem má dostatečnou kapacitu, v novém úřadu má pracovat na 140 lidí.

Sídlo také splňuje přísné ekologické nároky. Celých deset let ho navíc Evropská komise bude využívat zdarma.

Pro Slovensko hrála také dlouhodobá snaha nových členských států, aby všechny nové instituce a agentury Unie úřadovaly právě v těchto zemích, prioritně pak v těch, které žádný unijní orgán dosud nehostí. Ne nepodstatným argumentem při rozhodování byl také fakt, že Slovensko jako jediná země ve střední Evropě používá euro.

V celé V4 dosud sídlí tři unijní orgány: Evropský inovační a technologický institut v Budapešti, Evropská agentura pro pohraniční a pobřežní stráž ve Varšavě a Agentura pro evropský globální navigační družicový systém, která má sídlo v Praze.

Reklama

Doporučované