Hlavní obsah
Online

Vítězka Čaputová: vládní ochranka, plán slovenských cest a svíčka za Kuciaka

Slovensko bude mít první prezidentku. Zuzana Čaputová získala téměř 60 procent hlasů.Video: Veronika Neprašová, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Zuzana Čaputová na Slovensku vyhrála se ziskem 58,40 % hlasů, soupeř Maroš Šefčovič dostal 41,59 %.

Článek

Právnička Zuzana Čaputová se stane první ženou ve funkci hlavy slovenského státu.

Zuzana Čaputová pozdravila příznivce ve svém štábu.Video: Seznam Zprávy

„Přeji paní prezidentce i Slovensku to nejlepší. Vždy budu pracovat pro Slovensko, vždy budu přát Slovensku to nejlepší,“ reagoval po oznámení výsledků její rival Maroš Šefčovič.

Zuzana Čaputová, která i v prvním kole zvítězila se ziskem 40,57 procenta hlasů, se v kampani označila za symbol změny a volání po spravedlivém Slovensku, což po loňské vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho přítelkyně žádali účastníci největších demonstrací od pádu komunismu v listopadu roku 1989. Pětačtyřicetiletá právnička se po přesvědčivém vítězství z prvního kola vzdala funkce místopředsedkyně neparlamentní strany Progresivní Slovensko.

Vítězka prezidentských voleb Zuzana Čaputová. Video: Eva Soukeníková, Hana Grohová

Protikandidátem Čaputové byl dlouholetý diplomat a místopředseda Evropské komise Maroš Šefčovič, který v prvním kole získal 18,66 procenta hlasů. Podporu mu vyjádřila nejsilnější vládní strana Směr-sociální demokracie, v jejímž čele stojí bývalý premiér Slovenska Robert Fico. Ten na post rezignoval před rokem v zájmu řešení politické krize po Kuciakově vraždě. Se Šefčovičem se v Praze před volbou sešel i český prezident Miloš Zeman, který mu popřál úspěch, a vicepremiér Jan Hamáček.

Neúspěšný kandidát na prezidenta Slovenska Maroš Šefčovič.Video: Eva Soukeníková, Hana Grohová, Jiří Vokřál

Právo hlasovat mělo více než 4,4 milionu oprávněných voličů. V prvním kole před dvěma týdny účast dosáhla 48,7 procenta, ve druhém kole činila 41,79 procenta.

  • Atmosféra ve štábu Zuzany Čaputové

    Štáb Čaputové slaví.Video: Veronika Neprašová

  • Shrnující analýza: Slovensko dalo střední Evropě lekci slušnosti

    Víkendový online přenos, ve kterém jsme pro vás textem i videem sledovali slovenské prezidentské volby, končí. Děkujeme za vaši pozornost a závěrem ještě nabízíme bratislavskou analýzu Veroniky Neprašové, která se svým kameramanem sledovala vítězství Zuzany Čaputové přímo na místě: Slovensko mění regionální diskurz. Volbou Čaputové dalo střední Evropě lekci slušnosti

  • Čaputová nevylučuje ani jednání s Kotlebou

    Příští slovenská prezidentka na rozdíl od úřadující hlavy státu Andreje Kisky připustila možnost jednání i s představiteli krajně pravicové strany Kotleba-Lidová strana Naše Slovensko (LSNS) Mariana Kotleby, pokud ovšem nebudou popírat historická fakta. LSNS například obhajuje válečný slovenský stát, který byl spjat s nacistickým Německem. Čaputové v neděli k vítězství na sociální síti blahopřála i nejsilnější slovenská vládní strana Směr-sociální demokracie expremiéra Roberta Fica, která v prezidentských volbách podporovala Šefčoviče. Premiér a místopředseda Směru-SD Peter Pellegrini v krátkém vyjádření zase kromě jiného napsal, že věří v konstruktivní spolupráci s Čaputovou při řešení problémů Slovenska.

  • Volební komise oficiálně potvrdila zvolení Čaputové

    Slovenská státní volební komise v neděli v poledne potvrdila, že právnička Zuzana Čaputová byla v sobotním rozhodujícím kole přímé volby hlavy státu zvolena novou prezidentkou. Oznámil to šéf komise Eduard Bárány. Čaputová bude první ženou v nejvyšší politické funkci na Slovensku. Do úřadu nastoupí v polovině června, kdy skončí pětileté funkční období současnému prezidentovi Andreji Kiskovi.

  • Vládní ochranka a svíčka za Kuciaka

    Budoucí slovenská hlava státu již má přidělenou vládní ochranku, píše agentura ČTK. Ještě v noci na dnešek také v centru Bratislavy Čaputová zapálila svíčku na památku loni zavražděného slovenského novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky.

  • Budoucí prezidentka chce cestovat po Slovensku

    Budoucí slovenská prezidentka Zuzana Čaputová chce krátce po inauguraci v polovině června kromě první zahraniční cesty do Česka jezdit po Slovensku a setkávat se s lidmi. „Byla by to (také) oficiální jednání s orgány veřejné moci o tématech, která považuji za důležitá – jak reálně dokážeme posunout Slovensko kupředu,“ řekla Čaputová v diskuzním pořadu zpravodajské televize TA3.

  • Rozpaky nad Šefčovičem

    Polský list Rzeczpospolita v reakci na slovenské volby upozorňuje na „neevropskou“ taktiku Maroše Šefčoviče před druhým kolem voleb. Místopředseda Evropské komise se totiž ve druhém kole snažil získat voliče protizápadního populisty Štefana Harabina i Mariana Kotleby, který bývá nazývaný neonacistou. „Muselo to zaskočit evropské socialisty, jejichž lídr v Evropském parlamentu, Němec Udo Bullmann, ho před dvěma měsíci nazval skvělým kandidátem,“ píše polský deník. Šefčovič se postavil proti hnutí za práva sexuálních menšin (LGBT), přitom v minulosti se v Bruselu účastnil pochodů Gay Pride, připomíná v Rzeczpospolitě slovenský spisovatel Michal Hvorecký. Také deník Gazeta Wyborcza si v článku pojmenovaném „Zázrak nad Tatrami“ všímá, že Šefčovičova snaha stavět se do role obhájce konzervativních hodnot mu nevyšla. V této souvislosti připomíná, že nebyl schopen odříkat celé desatero.

  • Liberální překvapení v konzervativní zemi, píší v zahraničí

    Zahraniční média si všímají, že na spíše konzervativním Slovensku bude prezidentkou žena s jasně liberálními názory. Agentura AP se pozastavuje nad tím, že v katolické zemi uspěla rozvedená matka dvou dětí, která se vyjadřovala ve prospěch práv homosexuálů a postavila se proti zákazu interrupcí. Také německý Der Spiegel poukazuje na to, že její liberální pohledy jsou na celkem konzervativním Slovensku neobvyklé. Vybrané názory českých a slovenských médií najdete v tomto článku.

  • Také Babiš gratuluje

    Blahopřání prostřednictvím sociální sítě přidal rovněž český premiér Andrej Babiš.

  • Mluvčí prezidenta Zemana tlumočí blahopřání

    Gratulaci na Twitteru v neděli ráno zveřejnil mluvčí prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček. Z textu není zřejmé, zda česká hlava státu již měla možnost poblahopřát nově zvolené slovenské prezidentce osobně. Zuzana Čaputová hned po zvolení dala najevo, že chce dodržet tradici a že její první zahraniční cesta coby nové hlavy státu povede do České republiky. „Českou republiku vnímám jako bratrský národ. Prezidenta (Miloše) Zemana respektuji jako legitimně zvoleného prezidenta,“ řekla Čaputová na novinářský dotaz.

  • První reakce z české politiky

    Čaputové k vítězství v prezidentských volbách pogratuloval například předseda ODS Petr Fiala. „Přeji jí, aby dokázala naplnit velké naděje, které do ní voliči na Slovensku vložili,“ dodal. Na Twitteru se připojili také nově zvolený předseda KDU-ČSL Marek Výborný nebo šéf TOP 09 Jiří Pospíšil.

  • Volební účast oproti prvnímu kolu klesla

    Pro Čaputovou hlasovalo 1 056 582 milionů voličů, Šefčovič získal 752 403 hlasů. Čaputová zvítězila v sedmi z osmi krajů, v Prešovském kraji se těsná většina přiklonila k jejímu soupeři. Účast ve druhém kole činila 41,79 procenta. V prvním kole před dvěma týdny účast dosáhla 48,7 procenta.

  • Sečteno 100 % hlasů: Čaputová získala 58,40 %

    Zuzana Čaputová získala ve druhém kole slovenských prezidentských voleb celkem 58,40 % hlasů. Její soupeř Maroš Šefčovič 41,59 %. Hlasy byly podle webu slovenského statistického úřadu kompletně spočítány v půl druhé ráno.

  • Sečteno 98 % hlasů

    Z 98 % sečtených okrsků má Zuzana Čaputová lehce přes 58 % hlasů, překročila hranici jednoho milionu.

  • Čaputové gratuluje i poslanec KSČM Dolejš

  • „Jsem v první řadě mámou“

  • Kiska: Jsem hrdý na Slovensko

    Končící prezident Slovenska Andrej Kiska ve štábu Zuzany Čaputové prohlásil, že je hrdý na Slovensko, protože si zvolilo prezidentku, která bude hájit prevropské a tolerantní hodnoty. O to důležitější to je nyní, kdy si Slovensko prochází morální krizí, v té souvislosti zmínil jméno podnikatele Mariána Kočnera, jenž byl obviněn z objednávky vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho přítelkyně.

  • Vítězce voleb gratuluje ministr zahraničí Petříček

  • Kiska u Čaputové

    Stávající prezident Slovenska Andrej Kiska se chystá vystoupit ve štábu své nástupkyně.

Reklama

Hlavní zprávy