Hlavní obsah

Slovensko začíná podruhé plošně testovat, pomůže 200 Poláků

Foto: Profimedia.cz

Testování na koronavirus na Slovensku (ilustrační foto).

Reklama

Slováci mají devět dní na to, aby si obstarali test na koronavirus. Bez potvrzení o bezinfekčnosti přijdou 27. ledna o některé výjimky ze zákazu vycházení. O víkendu má s testováním pomoci 200 polských lékařů.

Článek

„Právě jsem od polského premiéra Mateusze Morawieckého dostal nabídku na pomocnou ruku při celoslovenském screeningovém testování,“ napsal v pondělí odpoledne na Facebooku slovenský premiér Igor Matovič.

O víkendu mají s masovým testováním na koronavirus pomoci dvě stovky polských lékařů a zdravotníků. „Mateuszi, děkuji Ti ve jménu všech lidí na Slovensku, kteří považují Polsko nejen za svého souseda, ale i dobrého bratra,“ poděkoval Matovič v polštině Morawieckému.

Morawiecki zprávu potvrdil na sociálních sítích. „Pojedou na Slovensko, kde pomůžou s procesem testování na covid-19. Mám radost, že můžeme pomoci našim přátelům ze Slovenska a z EU,“ napsal polský premiér. Slovenští zdravotníci, kteří hrají při plošném testování klíčovou roli, jsou vytížení kvůli náporu pacientů v nemocnicích. Pomoci má právě polský personál.

Týdenní debata o testování

O celoplošném dobrovolném testování rozhodla po bouřlivé týdenní debatě slovenská vláda v neděli. Na základě výsledků se země rozdělí do dvou skupin: 37 okresů s horší epidemickou situací a 36 okresů, které jsou na tom, co se týče nákazy koronavirem, lépe. Ve více zasažených oblastech se bude plošné testování opakovat.

Slováci mají na testování PCR testem nebo antigenním testem devět dní - lhůta začala běžet toto pondělí. Potvrzení o negativním výsledku testu budou lidé po 27. lednu potřebovat k tomu, aby mohli využívat výjimky ze zákazu vycházení, což se týká i cesty do práce nebo do přírody. Test není nutný mimo jiné pro nákup, cestu k lékaři nebo venčení psa do kilometrové vzdálenosti od domova.

Lidé se během devíti dní mohou přihlásit na PCR test nebo jít na antigenní test do jednoho z 250 mobilních odběrových míst. Testování může zařídit i zaměstnavatel. Pro některá testovací místa je možné se registrovat on-line, státní web ale nápor zájemců v pondělí nezvládal. Když vláda v neděli oznamovala celostátní testování, web během 15 minut zaregistroval na půl milionu požadavků, píše server Aktuality.sk.

Testy závazné až od 27. ledna

Slováci už podstoupili dobrovolné celoplošné testování loni na podzim. Tehdy akce proběhla během jediného víkendu, tentokrát trvá devět dní. Objevila se i kritika aktuálního screeningu od opoziční strany Hlas - výsledky testů vykonaných od 18. do 26. ledna budou totiž závazné až po 27. lednu.

„Teď nehleďme na ten čas, my nabíháme na systém kontinuálního testování, museli jsme to takhle rozběhnout, důležité je, že se protestují všichni, kteří chodí mimo svoji rodinu. Když někdo chodí do zaměstnání, už se socializuje s dalšími lidmi,“ komentoval věc ministr zdravotnictví Marek Krajčí.

Reklama

Doporučované