Hlavní obsah

Slovensko zpřísňuje. Neočkovaní nebudou smět do nákupních center

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Ilustrační obrázek

Reklama

Slovenská vláda ve čtvrtek rozhodla o zpřísnění karanténních omezení hlavně pro neočkované obyvatele, kteří neprodělali covid-19. Tato skupina lidí nebude moci navštěvovat například nákupní centra a ani některé typy prodejen.

Článek

Nový balík opatření se částečně dotkne i očkovaných, protože se snižuje maximální počet lidí na hromadných akcích. Vyplývá to z oznámení premiéra Eduarda Hegera. Čtyřčlenná vládní koalice nepostupovala jednotně, ministři za menší liberální stranu Svoboda a solidarita (SaS) opatření při hlasování nepodpořili z důvodu zpřísnění omezení vůči naočkovaným.

Nový protiepidemický systém Hegerův kabinet schválil v reakci na zhoršující se epidemickou situaci v zemi a přetížené nemocnice v souvislosti s náporem pacientů s covidem-19. Podle Hegera, který ještě minulý týden ohlašoval plán na zmírnění omezení pro naočkované proti covidu-19, by přísnější opatření mohla platit tři týdny.

„Děláme to kvůli stabilizaci kritické situace v nemocnicích. Počet hospitalizovaných se blíží k 3000 a 80 procent z nich nejsou očkovaní. Lékaři se musejí rozhodovat, komu pomoci a komu ne. Dnes už je riziko, že nebude možné poskytnout zdravotní péči nejen pro covidové pacienty, ale problém je, že ohroženi jsou i naočkovaní pacienti, plánované operace se odkládají,“ řekl Heger novinářům.

Do nákupních center, prodejen a provozoven služeb, které nabízejí věci základní potřeby, se nově dostanou jen ti, kdo jsou očkovaní nebo prodělali covid-19. V regionech s nejhorší epidemickou situací se hromadných akcí bude moci zúčastnit nanejvýš 50 lidí s dokončeným očkováním nebo po prodělání covidu-19, v současnosti je tento limit dvojnásobný. Od příštího týdne budou v nejvyšším stupni epidemického rizika již přes dvě třetiny slovenských okresů.

Slovensko v očkování proti covidu-19 výrazněji zaostává za průměrem EU, byť zájem o vakcíny v zemi v posledním období mírně stoupl. „Očkování je jedinou cestou k tomu, abychom s covidem skončili. Vidíme to v zemích, které jsou v očkování výrazně napřed,“ řekl Heger. Nová opatření proti šíření koronaviru zavedly v poslední době i některé jiné země, přísně vůči nenaočkovaným postupuje například Rakousko.

Předseda SaS Richard Sulík, jehož strana nové restrikce slovenské vlády nepodpořila, novinářům řekl, že nevidí smysl ve zpřísnění omezení pro naočkované. Dodal, že z celkového počtu covidových pacientů v nemocnicích tvoří plně naočkovaní jen 20 procent. SAS rovněž tvrdila, že dřívější návrh na zpřísnění omezení počítal s celostátní uzávěrou pro očkované i neočkované.

Opoziční strana Hlas-sociální demokracie expremiéra Petera Pellegriniho rozhodnutí vlády kritizovala a tvrdila, že se kabinet vydal cestou segregace neočkovaných. Podle strany vládě nejde o zabránění šíření koronaviru, ale o nátlak na lidi, aby se dali očkovat. Opoziční strany na Slovensku očkování proti covidu-19 nepodporují nebo lidi od vakcín odrazují.

Reklama

Doporučované