Hlavní obsah

Slovenskou vládu přebírá smířlivý křesťanský aktivista, Matovič ale nemizí

Foto: Profimedia.cz

Igor Matovič (v popředí), odcházející premiér, a Eduard Heger, nastupující premiér.

Reklama

aktualizováno •

Měsíc se slovenská vláda potýkala s koaliční krizí, která kulminovala v personální rošádu. Premiér Igor Matovič si mění místo s ministrem financí Eduardem Hegerem.

Článek

Po vleklých týdnech slovenské vládní krize, kterou vyvolaly dlouhodobé neshody mezi koaličními partnery a zejména mezi ministrem hospodářství Richardem Sulíkem (SaS) a premiérem Igorem Matovičem (OLaNO), se zdá, že se bouři podařilo uklidnit i bez nutnosti předčasných voleb.

V neděli večer Matovič oznámil, že končí ve funkci premiéra, což žádaly dvě ze čtyř koaličních stran. Namísto něj nastoupí dosavadní ministr financí Eduard Heger (OLaNO), který tedy aktuálně vede i ministerstva zdravotnictví a školství. Naopak Matovič v „nové vládě“ převezme resort financí. Matovičovu demisi přijala v úterý slovenská prezidentka Zuzana Čaputová, která posléze pověřila Hegera sestavením nové vlády.

S Hegerem v čele vlády souhlasí i ostatní členové čtyřkoalice. Podle šéfky vládní strany Za lidi Veroniky Remišové jde o „šanci na nový začátek“. Vláda ale pokračuje prakticky bez výrazných změn dál. Co tedy nový slovenský premiér může přinést za změny?

Čtyřiačtyřicetiletý Eduard Heger ve vysoké politice není dlouho. Poslancem Národní rady se stal až v roce 2016. Předtím Heger, vystudovaný ekonom, působil jako manažer v několika firmách, ale také jako poradce na ministerstvu obrany. Ve volbách před pěti lety ho voliči „vykroužkovali“ z 24. na 10. místo kandidátky hnutí Obyčejných lidí a nezávislých osobností.

Dalším Hegerovým často skloňovaným označením je „křesťanský aktivista“. V rozhovoru pro slovenský deník Postoj vysvětluje, že ke křesťanství konvertoval až po vysoké škole, kdy náhle zemřel jeho otec. Od té doby je ale aktivním šiřitelem křesťanské víry a aktuálně také hlavou křesťanského společenství při Dómu svatého Martina.

Že má blízko k církvi, potvrdila i informace deníku SME, podle kterého Heger aktuálně vyjednává o obnovení bohoslužeb s osobní účastí veřejnosti. Na Slovensku jsou v rámci protipandemických opatření bohoslužby veřejnosti nepřístupné, navíc platí i noční zákaz vycházení.

Eduard Heger platí za klidného a vstřícného politika. I podle ostatních členů vlády, kteří nebyli přímou součástí krize, jde o člověka, který umí spory spíše uklidnit a najít společnou řeč s koaličními partnery. V porovnání s Matovičem, který nikdy nešel pro ostré slovo příliš daleko, je Heger ve svém vyjadřování smířlivější. Není ale jasné, zda je naopak dostatečně výrazný a charismatický jako jeho předchůdce.

Státnické gesto?

„Igor Matovič dnes učinil státnické gesto! Vždy mu záleželo na Slovensku a bylo pro něj na prvním místě. Dnes to svým státnickým a bezprecedentním gestem opět potvrdil,“ napsal si v neděli Eduard Heger na svůj Instagram ke společnému „selfie“ s Matovičem a výhledem na Bratislavu.

Právě jeho úzké vztahy s Igorem Matovičem napomáhají skepsi, že vláda opravdu neprojde nějakou výraznou změnou. Slovenští komentátoři krok připodobňují k podobné rekonstrukci vlády v roce 2018, kdy Robert Fico přenechal svůj premiérský post své „pravé ruce“ Petru Pellegrinimu. Fico ale i nadále stál v čele vládní strany Směr, a Pellegrini tak neměl zcela kontrolu nad prosazovanými zákony. Matovič také zůstává v čele hnutí OLaNO. Navíc i jako ministr klíčového resortu financí.

O „státnickém gestu“ ze strany Matoviče se zmiňovala i šéfka strany Za lidi Remišová i šéf SaS Sulík. Oslovení politologové slovenského deníku SME s tímto označením Matovičova kroku příliš nesouhlasili. „Byl k tomu kroku donucený koaličními partnery,“ komentoval politolog Jozef Lenč.

Další změny ve vládě by neměly být výrazné. Přestože v rámci vládní krize podalo demisi šest ministrů koaliční vlády, mnozí z nich se pravděpodobně vrátí. Mezi nimi ministryně spravedlnosti Mária Kolíková (Za lidi), ministr hospodářství Richard Sulík (SaS), ministr zahraničí Ivan Korčok (za SaS) a ministr školství Branislav Gröhling (SaS).

K obměně dojde na ministerstvu zdravotnictví, resort by měl převzít Vladimír Lengvarský, šéf vojenské nemocnice v Ružomberku. A nový ministr bude i na ministerstvu práce, tam by mohl nastoupit poslanec Národní rady Jozef Hlinka (Jsme rodina).

Ministr financí Matovič

Otázky ale vyvolává i budoucí role Igora Matoviče, který bude nově šéfovat ministerstvu financí. Uprostřed pandemické krize i mimo ni je to naprosto klíčová součást vlády, která určuje chod i ostatních resortů.

Matoviče čeká mimo jiné dokončit strategii takzvaného plánu obnovy, který by podle plánu Evropské komise mohl Slovensku zajistit až šest miliard eur na ekonomické zotavování po krizi. Slovenská média ale upozorňují na to, že Matovič k vedení ministerstva financí nemá dostatečné vzdělání ani zkušenosti.

Reklama

Doporučované