Hlavní obsah

Svoboda a solidarita pozastavila účast ve vládě, chce Matovičovu hlavu

Foto: Profimedia.cz

Slovenský premiér Igor Matovič.

Reklama

Slovenskou vládu ve čtvrtek opustili ministři zahraničí a školství. Jejich demisi dopoledne přijala prezidentka Zuzana Čaputová. U našich východních sousedů už rezignovalo 6 ze 16 členů kabinetu.

Článek

Rezignací šéfa diplomacie Ivana Korčoka a ministra školství Branislava Gröhlinga ve čtvrtek odešli z vlády poslední dva zástupci liberální strany Svoboda a solidarita (SaS), která tento krok ohlásila předem pro případ, že do této středy Matovič neodstoupí z čela kabinetu. Předseda vlády zatím ve své funkci zůstal a koaliční strany i v uplynulých dnech pokračovaly v jednáních o rekonstrukci vlády.

Již v úterý Čaputová přijala demisi ministra hospodářství Richarda Sulíka, který je předsedou SaS a který je v dlouhodobém sporu s Matovičem kvůli postupu při řešení koronavirové krize.

Podle posledních informací menší koaliční partner ve slovenské vládě, Svoboda a solidarita (SaS), ohlásila, že v probíhající vládní krizi pozastavuje svou účast v koalici, dokud premiér Igor Matovič nepodá demisi.

Zatím žádný ze šesti ministrů, kteří v uplynulých dvou týdnech podali demisi, nemá svého nástupce. Jejich ministerstva prozatím řídí jiní členové vlády. Například ministr financí Eduard Heger vede i ministerstvo zdravotnictví a nově také školství. Ministerstvo zahraničí zase dočasně povede ministr obrany Jaroslav Naď.

Vládní krizi na Slovensku prohloubil na začátku března požadavek SaS a nejmenší vládní strany Za lidi, aby Matovič odstoupil z funkce, což by podle ústavy znamenalo pád celé vlády. Slovenský premiér o uplynulém víkendu vyjádřil ochotu rezignovat, krok ale podmínil splněním několika podmínek koaličními stranami, včetně personálních. Například SaS se ale odmítla vzdát v případné nové vládě vedení jednoho ze tří ministerstev.

Reklama

Doporučované